Autor Wątek: Zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 36829 razy)

Tef

• całkiem inny wariat
Odp: Zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 01, 2014, 08:08:50 pm »
Wszelkie metody zastosowane we współpracy będą skuteczniejsze, grunt to nie przesadzić bo jednak będzie się bardziej widocznym i lub cięższym   ;) .
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 02, 2014, 06:51:29 pm »
@DeVilio

Piszesz, że łańcuch ciężki, a myślisz o dokładaniu alarmy z akumulatorem i metalową puszką. 

Alarmy, które działają na zasadzie wstrząsowej są do niczego. Znajomy miał taki na wakacyjnej podróży. Alarm budził połowę kempingu, gdy wiatr odrobię ruszył ogrodzenie do którego rower był przypięty. W kolejnych dniach włączał się jeszcze wielokrotnie, aż został definitywnie rozbrojony przez swojego właściciela przy pomocy bardo dużego kamieni.   

Prawda jest taka, że jeśli ktoś postanowi ukraść tobie rower, to pies z kulawą nogą nie zainteresuje się tym wyciem (choć może pies właśnie będzie jedynym zainteresowanym). Nikt nie zwraca uwagi na wycia alarmów samochodowych, syren przy sklepach, a z rowerem tym bardziej alarm nawet nie zostanie skojarzony.
Kasę przeznaczył bym raczej na u-loka jeśli łańcuch wydaje się tobie niewystarczający - to będą zdecydowanie lepiej wydane pieniądze.

Mówicie, że rower ma się nie wyróżniać?
Więc pytanie
A Czy rower poziomy jest rowerem, który się nie wyróżnia?
B Ile znacie osób (lub o ilu słyszeliście) którym skradziono przypięty rower poziomy?
C ile znacie osób (lub o ilu słyszeliście) którym skradziono przypięty niewyróżniający się rower tradycyjny?

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 02, 2014, 08:31:01 pm »
Mojemu znajomemu skaradziono piona spod monitorowanego parkingu opery w Poznaniu ..
To był zwykły pion, koła 28, koza taka, chyba nawet bez przerzutek.
Teściowi skradziono marketowego górala w Krakowie.
Jak kraj długi i szeroki można stracić 2 kółka....
Fakt, że z poziomem chyba trochę bezpieczniej.....
aaaa przypomniałem sobie. Z marketowego górala mojej żony skradziono....... dętki :)
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2014, 08:33:11 pm wysłana przez woojtek1 »

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 02, 2014, 10:23:44 pm »
Heh. Watpie zeby ktokolwiek pokonal ten lancuch bez specjalistycznego ciezkiego i mechanicznego sprzetu do ciecia i nie mowie o nozycach nie wazne jak wielkich. Odnosnie akustycznego alarmu to w tym o ktorym mysle mozna ustawic sobie czulosc wiec wiatr moze byc ignorowany. Chodzi mo bardziej o amantow dosiadania sie czy odkrecania akcesoriow montowanych na stale. Wyobrazcie sobie typa ktory chce moja tylna lampke. Sobie odkreci. Spoko. Ale raczej zwatpi jak bedzie mial do czynienia z wyjacym rowerem ktory zwraca na siebie uwage mie tylko wygladem ale tez halasem. I zdaje sobie sprawe z tego ze jak chcą to ukradną. Ale nie mam zamiaru im tego ułatwiać.  Pod tym wzgledem mam zamiar byc wredny i zlosliwy. ;)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 03, 2014, 10:19:03 am »
Heh. Watpie zeby ktokolwiek pokonal ten lancuch bez specjalistycznego ciezkiego i mechanicznego sprzetu do ciecia i nie mowie o nozycach nie wazne jak wielkich.

Na święcie cyklicznym w ramach pokazu, ludzie wybrani z widowni cieli nożycami różne zabezpieczenia. Jedynie u-loki i to te nie marketowe nie poddały się.
Z łańcuchami też nie było łatwo, ale bardzo słabym elementem okazywały się nie ogniwa łańcucha, lecz firmowe kłódki.
Odnosnie akustycznego alarmu to w tym o ktorym mysle mozna ustawic sobie czulosc wiec wiatr moze byc ignorowany.

W tym kumpla też była taka regulacja. Gdy my piliśmy piwo, on starał się to ustawić. Skończyło się tak jak napisałem. Duży kamień i krzyk "zdychaj bydlaku"     

Jeśli martwił  bym się o elementy takie jak koła, założył bym piasty bez samozamykacza, lub takie z zabezpieczeniem, a inne elementy zniszczył tak, jak opisywał to kiedyś raffi. Podzespoły obdrapane nie tylko nie budzą zbytniego zainteresowania z uwagi na brak opisów, ale i dlatego, że ich wartość jest obniżona i ciężko taką zniszczoną część sprzedać więc po co złodziej ma się wysilać.
Oczywiście możesz montować alarm, gps, ładowarkę, lodówkę i TV czy co tam wyobraźnia tobie podpowie, bo zawszę tworzenie jakichś nowych rozwiązań jest fajne i samo w sobie może przynosić sporo frajdy, ale w kwestii zabezpieczenia myślę, że są prostsze i skuteczniejsze metody  8) 
Jeśli postanowisz jednak ten alarm budować, oczywiście nie zapomnij się pochwalić - bo nikt z nas nie ma tu monopolu na posiadanie racji  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2014, 10:21:33 am wysłana przez kaczor1 »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 03, 2014, 11:15:01 am »
[...]nikt z nas nie ma tu monopolu na posiadanie racji  ;)
moja racja jest racjejsza niż twoja :)
Na jednym z rajdów podczas postoju jedna z kobiet przypięła rowerek do barierki - okazało się że coś się popsuło i nie idzie go odpiąć - interwencja strażaków była dodatkową atrakcją ;)
Swoją drogą daliście mi do myślenia - nigdy nie zamykałem roweru :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 03, 2014, 01:56:06 pm »
kaczor1 - :) powodzenia w rozcinaniu kłódki w tym diabelstwie: http://www.tredz.co.uk/prodimg/52521_1_Zoom.jpg tak wygląda :) jak jest zapięte to nie wiem czym mieli by to rozwalić. Czymś ciężkim, dużym i robiącym sporo hałasu. Strażacy owszem dali by radę przeciąć ten łańcuch (tak mi się wydaje) ale tylko swoimi specjalistycznymi nożycami hydraulicznymi którymi tnie się samochody na kawałki.

Co do alarmu - to się okaże jak to wyjdzie, flevo ma jedną zajebistą zaletę: ma kwadratową ramę pustą w środku (30mmx30mm). I tam można zasadzić alarm o ile będzie mi się chciało integrować to z zatyczką, która jest z przodu. Zobaczymy - pomyślimy.

A co do ulocka - tak jak wspominałem obawiam się że przyjdzie ktoś z łomem długim na półtorej metra, zasadzi dźwignie i ulock tylko jęknie i będzie po. Wolę jednak wozić ze sobą 4.5kg bezpieczeństwa :) (a w razie czego można takim łańcuchem komuś zasadzić w makówkę :D )
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 03, 2014, 03:32:42 pm »
[...]nikt z nas nie ma tu monopolu na posiadanie racji  ;)
moja racja jest racjejsza niż twoja :)

Nie, nie, nie. To było inaczej  :) :
Moja mojszość jest mojsiejsza od twojsiejszej.  ;D
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 03, 2014, 06:40:34 pm »
A co do ulocka - tak jak wspominałem obawiam się że przyjdzie ktoś z łomem długim na półtorej metra, zasadzi dźwignie i ulock tylko jęknie i będzie po. Wolę jednak wozić ze sobą 4.5kg bezpieczeństwa :) (a w razie czego można takim łańcuchem komuś zasadzić w makówkę :D )

Jeśli ktoś otworzy łomem u-lock to też można w ten sposób otworzyć twoje 4,5kg zabezpieczenia. Ale nie popadajmy w skrajności przecież nikt nie chodzi z dwumetrowym łomem pod pachą i tylko patrzy gdzie by tu jakąś kłódkę rozwalić. Dobry u-lock na tych najczęstszych amatorów wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2014, 10:06:58 pm wysłana przez władek8 »

Majsterkowicz

« Odpowiedź #39 dnia: Marca 03, 2014, 11:31:16 pm »
Ja się dosyć niedawno zastanawiałem nad dwoma, niecodziennymi zabezpieczeniami, a raczej  'systemem aktywnego karania złodziejaszka'  ::)

1. Chwyty kierownicy oraz siodełko/fotelik wyposażone w blaszki/pady (jak kto woli), do których podłączony jest przewodami generator wysokiego napięcia. Układów do tego jest całe mnóstwo, analogowe (czyli na np. transformatorze), a także i cyfrowe. System można dostosować do własnych potrzeb, a według mnie najdogodniejszą opcją jest sprzężenie włącznika z czujnikiem prędkości jednego z kół. Chcąc nie chcąc, złodziejaszek, gdy już rozbroi zabezpieczenie mechaniczne, będzie chciał jak najszybciej zwinąć łup do swojej kryjówki - czyli wsiada i próbuje jechać. Jednak układ uruchamia się przy około 5 km/h (i sam złodziej się nie poturbuje gdy spadnie, a rower też przeżyje w jednym kawałku). Układ działałby za każdym razem, gdy prędkość zostałaby przekroczona lub załączałby się na stałe po przekroczeniu wymaganej prędkości.
W sumie im więcej miejsc oblepimy padami wysokiego napięcia, tym lepiej. Bo zawsze złodziej,
a) może 'źle' złapać chwyty,
b) 'źle' usiąść na foteliku/siedzeniu,
c) może wyczuć, gdzie znajdują się pady i specjalnie ich unikać,
d) jakimś cudem jechać na stojąco (na pionie - bez problemu).

Oczywiście wobec obowiązującego prawa nie mam możliwości montażu czegoś takiego, bo przecież 'złodziej też człowiek i ma swoje prawa' (np. prawo do spuszczenia mu wp***dolu za kradzież na gorącym uczynku ;) ), stąd też wymagana jest dobrze widoczna naklejka 'Pojazd pod wysokim napięciem. Dotknięcie grozi porażeniem lub śmiercią.' Wiadomo, nie zginie on tak łatwo od powiedzmy 10 tys V, no może 20 :P, ale poparzyć by mogło.
Swoją drogą, sam bym się bał podejść do poziomki, która nie byłaby tylko samą ramą z kołami i niezbędnym osprzętem, ale np. pomalowaną na czarno ramą, do tego (nawet dla picu) z małą skrzyneczką przy kierownicy z przełącznikami i migoczącą diodą, sakwami w niecodziennym kształcie itp... Do tego wielki emblemat 'Danger! High Voltage'  :o
Sposób dedykowany przede wszystkim do poziomek, gdzie jesteśmy wręcz zmuszeni trzymać część tyłka na foteliku chcąc nim jechać. Z chwytami jeszcze da się wybronić - złapać za mostek itp., lecz z kopiącym w dupę wysokim napięciem fotelikiem, na bank odczujemy dyskomfort podczas próby jechania.

2. Pomysł nieco mniej inwazyjny dla złodzieja, lecz wymagający odpowiedniego przygotowania.
Tutaj także przyda się trochę elektroniki, ale bez obaw, wszystko można przegryźć ;). Pomysł polega na tym, aby podłączyć do, powiedzmy, przedniego hamulca dodatkowego serwomechanizmu włączającego go.
Jak się można domyślić (czytając poprzedni sposób :P ), mechanizm uruchamiałby się przy określonej prędkości i w sumie mógłby już trzymać zablokowane koło do momentu odblokowania przez właściciela. Do ustalenia wymagana jest jedynie prędkość, przy której hamulec byłby uruchamiany. Wiadomo, że im większa (oby nie za duża), tym widowisko bardziej efektowne, ale i rower może ucierpieć. Choć powiem wam, że byłbym w stanie przeboleć, widząc konkretnie zdartą gębę złodzieja o asfalt wraz z kilkoma wgnieceniami czy zadrapaniami w na rowerze.
Ten sposób bardziej nadaje się do pionowego roweru, gdyż jak łatwo się domyślić, środek ciężkości (rowerzysta + rower) leży dosyć wysoko, co przy zablokowaniu przedniego koła skutkuje wyśmienitą katapultą.
Przy poziomkach, co najwyżej przednie koło ucieknie na bok, a cały rower wraz z rowerzystą przewróci się, a jak wszyscy wiedzą, na poziomce da się jakoś uratować przy przewrotce na bok.

Pozdrawiam

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 04, 2014, 08:11:21 am »
Proponuje w kufrze umieścić jeszcze miotacz ognia skierowany na głowę kierowcy - widziałem coś takiego w II części Kevina ;)
Prawda odnośnie chodzenia z wielkimi nożycami w Pile swego czasu wyglądała tak.
Idzie sobie chłopak po deptaku i niesie ze sobą 1,5m nożyce do cięcia prętów. Mija przypięty do barierki rower - ciach zapięcie spada na ziemię koleś z nożycami idzie dalej. 2 osoby za kolesiem idzie inny koleś wsiada na rower i kuna. Przechodnie widzą co się dzieje i chwytają kolesia z nożycami "bo ukradł rower". Przywołana policyja puszcza gościa wolno bo przecież może chodzić sobie po miescie z nożycami pod pachą a rower zajumał przecież ten koleś co na nim odjechał.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #41 dnia: Marca 04, 2014, 07:55:45 pm »
Proponuje w kufrze umieścić jeszcze miotacz ognia skierowany na głowę kierowcy - widziałem coś takiego w II części Kevina ;)
Nie no :P aż tak bym nie pocisnął :P Potrzeba by było też wozić że sobą porcję świeżego śniegu, jak to w filmie bylo, aby móc szybko łepetyne ostudzić ;)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 05, 2014, 08:28:23 am »
1. Chwyty kierownicy oraz siodełko/fotelik wyposażone w blaszki/pady (jak kto woli), do których podłączony jest przewodami generator wysokiego napięcia. Układów do tego jest całe mnóstwo, analogowe (czyli na np. transformatorze), a także i cyfrowe. System można dostosować do własnych potrzeb, a według mnie najdogodniejszą opcją jest sprzężenie włącznika z czujnikiem prędkości jednego z kół. Chcąc nie chcąc, złodziejaszek, gdy już rozbroi zabezpieczenie mechaniczne, będzie chciał jak najszybciej zwinąć łup do swojej kryjówki - czyli wsiada i próbuje jechać. Jednak układ uruchamia się przy około 5 km/h (i sam złodziej się nie poturbuje gdy spadnie, a rower też przeżyje w jednym kawałku). Układ działałby za każdym razem, gdy prędkość zostałaby przekroczona lub załączałby się na stałe po przekroczeniu wymaganej prędkości.
W sumie im więcej miejsc oblepimy padami wysokiego napięcia, tym lepiej. Bo zawsze złodziej,
a) może 'źle' złapać chwyty,
b) 'źle' usiąść na foteliku/siedzeniu,
c) może wyczuć, gdzie znajdują się pady i specjalnie ich unikać,
d) jakimś cudem jechać na stojąco (na pionie - bez problemu).

Oczywiście wobec obowiązującego prawa nie mam możliwości montażu czegoś takiego, bo przecież 'złodziej też człowiek i ma swoje prawa' (np. prawo do spuszczenia mu wp***dolu za kradzież na gorącym uczynku ;) ), stąd też wymagana jest dobrze widoczna naklejka 'Pojazd pod wysokim napięciem. Dotknięcie grozi porażeniem lub śmiercią.' Wiadomo, nie zginie on tak łatwo od powiedzmy 10 tys V, no może 20 :P, ale poparzyć by mogło.
Swoją drogą, sam bym się bał podejść do poziomki, która nie byłaby tylko samą ramą z kołami i niezbędnym osprzętem, ale np. pomalowaną na czarno ramą, do tego (nawet dla picu) z małą skrzyneczką przy kierownicy z przełącznikami i migoczącą diodą, sakwami w niecodziennym kształcie itp... Do tego wielki emblemat 'Danger! High Voltage'  :o

Jak Ci się trafi kradziej np. z rozrusznikiem serca i , nie daj Boże, odwali kitę przez te Twoje wynalazki, to nawet największa naklejka nie uchroni cię przed "więźniem"
Ale sercem jestem z Tobą ;D

P.S. Lepiej zrobić akcję typu:" zostawiamy full wypas rower bez zapięcia na widoku, czaimy się mocną grupą nieopodal i złodziejowi wyrywamy nogi z dupy".

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 05, 2014, 10:12:27 am »
A jak!!! na bogato!!! utniemy łapy jak koniokradowi!! Jak już mają nas zamykać to przynajmniej za konkret!!!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 05, 2014, 10:48:40 am »
P.S. Lepiej zrobić akcję typu:" zostawiamy full wypas rower bez zapięcia na widoku, czaimy się mocną grupą nieopodal i złodziejowi wyrywamy nogi z dupy".
Wszytko jest do zrobienia: http://www.youtube.com/watch?v=xi6XtthI2F0
Po na takie akcje krajowych stróżów prawa nie mamy raczej co liczyć: http://www.youtube.com/watch?v=rhPzF-hyC7Q