- przerzutka przod - SRAM X-4 8biegowa z dlugim wozkiem,
- przerzutka tyl - 2biegowa Shimano SORA FD-3400,
Chyba miało być że przerzutka przednia to Sora

W każdym razie uwaga: nie będzie ona działała z manetkami od górala !!
Przerzutki szosowe przednie mają inny ciąg linki niż te od MTB, więc musisz użyć przerzutkę od górala.
Kształtem "blaszki" przez którą idzie łańcuch się nie martw (że jest przystosowana do mniejszych zębatek) bo i tak działa, tylko kwestia wyregulowania wysokości przerzutki.
No i uważaj żeby ciąg linki był (też)od spodu.
Jedyne manetki dla prostych kierownic które działają z szosową przednią przerzutką to tzn. "flat bar" manetki.
Można też takie kupić, np. Shimano R440, jedyne dla 8rz
http://allegro.pl/shimano-sl-r440-sl-m440-na-8-przelozen-manetka-i1865120454.htmltylko że na aukcji jest tylko prawa manetka, a nie komplet.
W każdym razie łatwiej kupić przednią przerzutkę do górala i nie martwić się

Co do rysunku, no VK Hi, mówiłem
Wygląda wszystko ok, tylko teraz znaleźć widelec, co jak już zauważyłeś nie będzie lekko,
bo prostych nie bardzo robią dla pionowych.(zawsze mają wyprzedzenie)
Więc pewnie trzeba będzie modyfikować w jakiś sposób.
Choć można czasem znaleźć widelec mtb z prostymi rurami, a wyprzedzenie zrobione jest przy mocowaniu koła,
tak jak w widelcach BMX.
Potem tylko pójść do warsztatu spawalniczego, lub jakiegoś kolegi z forum

i przespawać drop-outy na środek rury.
Wygląda to jak ten widelec:

Wydaje mi się że ten jest taki, 20Zł (koniec dziś o 10:11 !!!)
http://allegro.pl/widelec-sztywny-mtb-26-rower-gorski-i1885284380.htmlZdjęcie od przodu, więc nie jestem pewny (nienawidze jak coś sprzedaje koleś a zdjęcia nie potrafi zrobić :-/ )
Co do tego szosowego z Allegro, szosowy widelec na 700c(iso 622) zwyczajnie jest wysoki 365mm (do miski)
oraz 355 od osi kola do dziury na hamulec.
Jak w taki widelec dasz koło 559, trzeba zrobić adapter na hamulec, tzn. "drop bolt".
Kawał alu profilu 10x10 lub 15x15, piła i wiertarka i zrobisz adapter w 10 minut.
Pozzz