Autor Wątek: Szklany SWB  (Przeczytany 96931 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Szklany SWB
« Odpowiedź #15 dnia: Października 25, 2011, 09:39:09 am »
Jeżeli chcesz kupować cały osprzęt, możne lepiej się opłacać kupić w sklepie dawcę organów, skompletowanego wg potrzeb (zmiana korb) i rozebrać go na części a resztę sprzedać?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Października 25, 2011, 11:42:07 am »
Gdybym kupil dawce z takim osprzetem jaki chce, to wydaje mi sie, ze....wybaczcie, ze to powiem... juz bym jezdzil na tym pionie : ) kupujac czesci unikne dylematu "a moze nie bede rozkladal tego roweru, niewiadomo czy poziom bedzie jezdzil itp itd"

ale posiedzialem sobie troszke w internecie i skompletowalem naped, wg mnie kompatybilny i chyba calkiem spoko - lecialem dosc mocno po taniosci wiec elementy raczej niskiej klasy:

- przerzutka przod - SRAM X-4 8biegowa z dlugim wozkiem,
- przerzutka tyl     - 2biegowa Shimano SORA FD-3400,
- manetki             - Trigger SRAM X-4 2x8 / 3x8 (to chyba zadna roznica w dzialaniu?),
- korba                - Shimano FC-2350 50/34T  170mm
- kaseta              - SRAM 11-32T 8 rzedowa

do tego:
- jakiekolwiek hamulce szczekowe,
- jakies klamki do kompletu,
- ww. widelec,
- stery,
- suport,
- jakies 26" waskie kola,
- lancuch x3
- no i fotelik rzecz jasna, ale to juz w innym sklepie : )

Naped wg cen w internecie wychodzi mi 380zl - chyba drogo, pewnie gdybym polowal na wszystko z osobna na allegro byloby taniej. Mysle, ze wyjdzie mnie to 600-700zl na wszystko bez fotelika. Niezla lipa : ) ale w razie W chyba bede mogl to wszystko przelozyc do jakiejs pionowej ramy i dalej miec spoko rower. Bo wiecie...jednak troszke strach jest przed tym poziomem : )

Czekam na wasza opinie co do mojego nieudolnego doboru sprzetu : ) pamietajcie tylko, ze pragnalbym poruszac sie w dolnym przedziale cenowym.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Października 25, 2011, 11:42:54 am »
YIN: wydaje mi się, ze zamocowani rury do mocowania przerzutki jest prostsze, niż przerabianie blachy. Poza tym, naprawdę, te mocowania do suportu obsługują tylko max 48T.
To zależy od możliwości warsztatowych, wycięcie odpowiedniego kształtu z blachy aluminiowej wyrzynarką z brzeszczotem do stali to 5 min roboty, nawiercenie pod miskę suportu drugie 5 min, oszlifowanie 2-3 min.
Ale nie upieram się że to jedyne słuzne rozwiązania, ot jedno z wielu do wyboru :)  

Tak to teraz wyglada
http://zapodaj.net/b0fac1e802eb.jpg.html
Zdecydowanie tak bym zostawił.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #18 dnia: Października 26, 2011, 02:59:10 am »
- przerzutka przod - SRAM X-4 8biegowa z dlugim wozkiem,
- przerzutka tyl     - 2biegowa Shimano SORA FD-3400,

Chyba miało być że przerzutka przednia to Sora ;)
W każdym razie uwaga: nie będzie ona działała z manetkami od górala !!

Przerzutki szosowe przednie mają inny ciąg linki niż te od MTB, więc musisz użyć przerzutkę od górala.
Kształtem "blaszki" przez którą idzie łańcuch się nie martw (że jest przystosowana do mniejszych zębatek) bo i tak działa, tylko kwestia wyregulowania wysokości przerzutki.
No i uważaj żeby ciąg linki był (też)od spodu.

Jedyne manetki dla prostych kierownic które działają z szosową przednią przerzutką to tzn. "flat bar" manetki.
Można też takie kupić, np. Shimano R440, jedyne dla 8rz
http://allegro.pl/shimano-sl-r440-sl-m440-na-8-przelozen-manetka-i1865120454.html
tylko że na aukcji jest tylko prawa manetka, a nie komplet.

W każdym razie łatwiej kupić przednią przerzutkę do górala i nie martwić się ;)

Co do rysunku, no VK Hi, mówiłem ;D
Wygląda wszystko ok, tylko teraz znaleźć widelec, co jak już zauważyłeś nie będzie lekko,
bo prostych nie bardzo robią dla pionowych.(zawsze mają wyprzedzenie)
Więc pewnie trzeba będzie modyfikować w jakiś sposób.  

Choć można czasem znaleźć widelec mtb z prostymi rurami, a wyprzedzenie zrobione jest przy mocowaniu koła,
tak jak w widelcach BMX.
Potem tylko pójść do warsztatu spawalniczego, lub jakiegoś kolegi z forum ;) i przespawać drop-outy na środek rury.
Wygląda to jak ten widelec:

Wydaje mi się że ten jest taki, 20Zł (koniec dziś o 10:11 !!!) http://allegro.pl/widelec-sztywny-mtb-26-rower-gorski-i1885284380.html
Zdjęcie od przodu, więc nie jestem pewny (nienawidze jak coś sprzedaje koleś a zdjęcia nie potrafi zrobić :-/ )

Co do tego szosowego z Allegro, szosowy widelec na 700c(iso 622) zwyczajnie jest wysoki 365mm (do miski)
oraz 355 od osi kola do dziury na hamulec.
Jak w taki widelec dasz koło 559, trzeba zrobić adapter na hamulec, tzn. "drop bolt".
Kawał alu profilu 10x10 lub 15x15, piła i wiertarka i zrobisz adapter w 10 minut.

Pozzz
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2011, 03:03:16 am wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #19 dnia: Października 26, 2011, 03:22:34 am »
Znalazłem taki widelec http://e-bmx.pl/opis/517074/widelec-bmx-chrom.html
Stal, tani, i na 1". Tylko nie wiem czy ten 1" jest na gwint czy na a-head, trzeba spytać.
W każdym razie stery a-head 1" mają http://e-bmx.pl/opis/2105565/stery-first-ahead-1-.html
No i powiedział bym że to jest na koło 20" bmx(iso 406), czyli 559 się nie zmieści, ale! i tak trzeba przespawać drop-outy,
więc pewnie bez problemu można przyspawać tak że się zmieści 559, i że dziura na hamulec szczękowy pasuje.

A tak a propos rysunku jeszcze, ten krąg korb, średnice ile dałeś milimetrów ?
I tak swoją drogą, fotelik na 56-58cm to tak samo jak na VK Hi więc spoko. Ile masz wzrostu ?

Pozzz

« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 07:20:06 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #20 dnia: Października 26, 2011, 07:01:01 am »
Trajk-o': bez przesady z tą niekompatybilnością gripów od MTB i przednich przerzutek szosowych, bez przesady. W IMK P-6 założyłem z przodu przerzutkę Shimano Tiagra (szosa) a gripy to Sram Rocket (te MTB zgodne z Shimano) i działa. U mnie w IMK P-7, mam jakąś przednią przerzutkę szosową chyba Shimano (staroć) a gripy Sram7.0 (te zgodne z systemem Sram) i też działa. W razie kłopotów można dołożyć mały kawałek kątownika zmieniający długość ramienia, przykręcony śrubą od mocowania linki.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Października 26, 2011, 09:06:14 am »
@ trajk-o-ciklista Zgadzam się z Francem, przednie przerzutki z szos w mtb to częsty widok - są zakładane szczególnie przez weight weenies bo są lżejsze od przerzutek mtb.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #22 dnia: Października 26, 2011, 10:26:06 am »
Hmmm, no nie wiem, ale sam próbowałem, Ultegra triple z SRAM Attack oraz Shimano XT-750, i nie zupełnie nie działa.
Tak również mówią koledzy z zagranicznych forach. Myślałem że przesadzają, a potem się i sam w to przekonałem.
Jeśli się pobawi w ustawianie natężenia linki to z dwa blaty jakoś działa(bo można ustawić ograniczniki po obuch stroń), ale z trzy nie ma szans.
Chyba że macie na dwa blaty, wtedy zadziała jak się dobrze ustawi, a pewnie macie dwa, zapomniałem że Polska jest raczej płaska ;)
To też wyjaśnia fakt że nigdzie na Allegro nie można kupić tripla do szosy, jak i przerzutkę przednią ;D

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Października 26, 2011, 10:31:45 am »
Wlasnie skonczylem szlifowanie ramy papierem sciernym...w sumie poszlo latwiej/szybciej niz myslalem, ale i tak reka zdazyla sie zmeczyc : )

w zasadzie przy samej ramie musze jeszcze tylko zrobic mocowanie fotelika, wkleic i zalaminowac trojkat miedzy widelkami na ktorym bedzie mocowanie hamulca (czy hamulec moze byc od dolu?), wkleic rurke do mocowania przedniej przerzutki i gdzies w jakis sposob wkleic rolke prowadzadza lancuch. Niestety bede mogl to zrobic dopiero po wielkich zakupach, jak bede mial mozliwosc przymierzyc wszystkie elementy do siebie (strasznie denerwuje mnie taka robota na raty). A pozniej juz tylko szpachlowanie, szlifowanie, lakierowanie i jezdzic :D  tak jak pisalem wczesniej...pomalutku koncze budowe ; )

Co do przerabiania widelcow, spawania, skrecania i innych podobnych, mowie zdecydowane i stanowcze Nie! : ) No chyba, ze nie bedzie zadnej innej mozliwosci. Poki co zaraz sie wybieram do sklepu wypytac sie czy maja wszystkie czesci, czy sa w stanie jakby co je sciagnac, w jakich cenach, czy dostane rabat :D czy maja 26" calowy wmiare szosowy widelec, czy zloza mi jakies tanie 26" szosowe kola i niech mi juz kompletuja sprzecior, bo w przyszlym tygodniu nie chce dodatkowo czekac tylko pojsc i od razu wszystko kupic :)

Okrag ktory oznacza korby ma 340mm czyli dla korb 170mm, ale jak teraz sobie pomyslalem, to pewnie ten wymiar 170mm jest od osi suportu do osi pedala, a sama korba jest nieco dluzsza... no nic tam, jakos to bedzie :) przy 26" zamiast 24" widelcu przod sie jeszcze odrobinke podniesie i akurat moze nic nie bedzie o siebie haczylo.

Wzrostu mam 174cm. Mam nadzieje, ze z fotelikiem na 58cm bede mogl w miare komfortowy sposob oprzec sie noga o ziemie w kazdym momencie...

A co do przerzutki i manetki, to sie dopytam w sklepie, moze akurat madry pan  zza lady poleci cos co wspolgra ze soba na wzajem i niska cena :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Października 26, 2011, 11:02:01 am »
Chyba że macie na dwa blaty, wtedy zadziała jak się dobrze ustawi, a pewnie macie dwa, zapomniałem że Polska jest raczej płaska ;)
Zgadza się :) Mały blat w korbie u nas ma sens tylko w góry na trudne techniczne podjazdy :) No chyba że ktoś ma w mtb kasetę szosową ;)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #25 dnia: Października 26, 2011, 12:01:11 pm »
W IMK P-6 jest 3 biegowa szosowa korba Shimano Tiagra, przerzutka również Tiagra a manetki Sram i wszystko dobrze działa. Cholera, a może u żony wstawiłem kątowniczek korygujący?? Bo kiedyś był. Chyba.... Trzeba popatrzyć na zdjęciach ze Zlotu - taki żółty, ultrakrótki SWB 20-26" z pełną amortyzacją.
Więcej kłopotów jest z przerzutką tylną, która to jest RevoShift (z odwrotną sprężyną) niby skoki są dobre, ale słabo przerzuca.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Października 26, 2011, 12:31:28 pm »
RevoShift (z odwrotną sprężyną)
Rapid rise, revoshift to shimanowski odpowiednik nazwy gripshift. Jeśli manetki masz revoshift to tu bym upatrywał przyczyny złego przerzucania, shimanowskie działaniem nie umywają się do manetek srama.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Października 26, 2011, 01:46:41 pm »
kiedyś SRAM i Shimano miały niekompatybilne przełożenie ciągu (o czym brutalnie zostałem przekonany kupując "topową" przerzutkę tylną.. a nie chciała działać z manetkami STX RC..). Teraz już raczej nie ma tego problemu (no chyba, że kupujemy kasetę Campagnolo: tam są inne przekładki i łańcuch prawie zawsze harczy pomimo identycznej szerokości)

Przerzutka przednia w szosowych najczęściej nie jest indeksowana tylko mniej-więcej płynna. Manetki szosowe często i gęsto są 2/3 biegi: w tańszych blokuje się na przerzutce ogranicznikiem. Oczywiście w wyższych klasach bywa inaczej :)

Jeszcze jedna uwaga: hamulce V-brake mają większy skok niż Canti/szczękowe. Musisz szukać takie z możliwością regulacji (przestawienia cięgiełka na dźwigni). W przypadku szosowych problemu nie masz: pociągną one tylko Canti albo właśnie szosowe (Vki nie podchodzą ani ciut). Jak być chciał odwrotnie, to masz problem: są chyba tylko 2 typy klamek pod baranka, nie ma żadnych klamkomanetek, czy pod lemondkę..

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Października 26, 2011, 02:10:31 pm »
No i bardzo mocno sie pojasnilo w sprawie osprzetu, bylem w sklepie NSB w Rzeszowie (tak, reklamuje, bo sa rewelacyjni) i spedzilem dobre 40 minut z panem zza lady na doborze wszystkiego zeby do siebie pasowalo.

Na przyszla srode bede mial:
- wspanialy 26" "szosowy" widelec (jest naprawde ladny :) ),
- skladane na moje widzimisie rewelacyjne waziutkie "szosowe" 26" kółeczka :) ,
- przerzutke na przod SORA 2biegowa,
- 8 biegowa kasete - w sumie to chyba padnie na Alivio,
- hamulce szosowe i pasujace klamki (jedyne na sklepie pasujace do hamulcow szosowych i prostej kierownicy),
- 3 lancuchy.

Niestety osobno i gdzies indziej bede musial kupic przerzutke na tyl, korbe i manetki, ktore obsluza zarowno SRAM'a z tylu, ktory jest MTB i 2biegowa szosowa SORE z przodu - naprawde wielki problem mieli panowie ze sklepu i serwisu zeby znalesc jakies rozwiazanie, zaproponowali zwykle gripshift'y...ale one tak strasznie mi sie nie podobaja! :/ jak nie znajde innych manetek w przystepnej cenie ktore obsluza 2szosa x 8MTB , to bede na nie skazany :/

Eh cholera, caly czas zapominam, ze do tego wszystkiego jeszcze dojda jakies linki, pancerze i Bog-jeden-wie-co, jak mowilem nie znam sie na rowerach :D i chyba tych linek boje sie najbardziej... tak przewrotnie, ale zdecydowanie.. wylaminowanie ramy bylo dla mnie najlatwiejsza i najprzyjemniejsza czescia projektu :)

No nic tam, rama oszlifowana, umyta, czeka do przyszlego tygodnia na czesci i mam nadzieje, ze szybciutko stanie na kolach i bede mogl jezdzic...musze zdazyc przed sniegiem! :)

Jeszcze raz dziekuje bardzo za rzeczowe podpowiedzi!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Października 26, 2011, 04:49:14 pm »
kiedyś SRAM i Shimano miały niekompatybilne przełożenie ciągu (o czym brutalnie zostałem przekonany kupując "topową" przerzutkę tylną.. a nie chciała działać z manetkami STX RC..). Teraz już raczej nie ma tego problemu
Są dwa systemy shimanowski 2:1 i sramowski ESP 1:1. Coś się zmieniło i shimano zaczęło robić osprzęt kompatybilny z ESP bo nic o tym nie słyszałem?