uwaga podaję przepis na suszoną wołowine ( tzw. jerky ), strawa niezwykle przydatna przy większym wysiłku i wygodna do przechwywania
potrzebne chude mięso wółowe : udziec, polędwica, szynka - w zależności od zasobności portfela,
kroimy na cieniutkie plastry -3-4 mm ( w poprzek włokien),
plastry ukladamy warstwami w pojemniku i przesypujemy przyprawami ( pieprz, papryka, do wyboru do koloru co kto lubi) skrapiamy maggi
tak przygotowane mieso chowamy do lodówki na 24-36h
następnie właczamy piekarnik na 60 stopni, układamy mięso na ruszcie i przy uchylonym piekarniku suszymy w zaleznosci od potrzeb od 2-4 h.
tak wysuszona wołowina nie wymaga przechowywania w lodówce ( na wszeki wypdek mozna), wysuszone plasterki zajmuja bardzo mao miejsca i sa bardzo lekkie, latwo zabrac w podróz.