Nie mam dokładny przepis, ale kostkę sojową może być bardzo smaczna. Prawie jak kurczak.
Ja często robię ją tak jak pilaw.
Kostki najpierw zanurzyć do gorącej (bardzo)posolonej wody żeby stałe w przekrytej misce tak minimum 20-30 minut.
Pokroić cebulę, może szczypiorku, itp .. i podsmażyć na oleju lub maśle w głębokiej patelni*
można dodać jeszcze i pieczarki czy coś ..
Jak już to wszystko jest podsmażone, dodać soję i ryż.
Potem przyprawy: Vegeta (lub magi i podobno), pieprz, curry, czosnek w proszku .. no i zioła typu natka pietruszki, koperek i podobne, kto co lubi .. no i nie zapomnieć: sos sojowy! tak nalać trochę i pomieszać dobrze.
Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut w przekrytym garnku, mieszając co chwilę.
Od czasu do czasu dodać ciut wody, żeby się nie przypaliło

Dużo białka i wodorowęglanów, trochę soli i minerałów .. a smaczne, nawet bardzo
Przed jazdą jak i po, a nawet można spakować do pudełka na drogę

* - taki półgarnek stalowy z grubym dnem najlepiej, jeśli do kuchenki gazowej to koniecznie.
Takie coś:
http://www.takolako.rs/user/include/takolako/images/items/xl-TiganjGracia-006885.jpg Pozzz