Nie wiem jak to oceniać, czy wada tego hamulca, czy uszczelki, czy wada konstrukcyjna projektanta czy co, ale niestety muszę opisać
hamulec mechaniczny tarczowy TEKTRO.
Kupiłem go w czerwcu, przejechał ze mną około 2 tysięcy kilometrów, był na Pomorzu gdzie dzielnie hamował z górek i na płaskim.
Co się stało ostatnio to coś dziwnego - po prostu obracający się docisk ciągany normalnie przez linkę, przestał się wkręcać do środka zaciska, przez co hamulec w ogóle nie hamował. Co ciekawe, problem zaczynał występować zwłaszcza w trakcie lub po deszczu. W pewnej chwili awaria tego hamulca mało nie doprowadziła do kolizji. Podczas zjeżdżania z Prymasa 1000-lecia na Kasprzaka w Warszawie, podczas hamowania tylnym hamulcem (już jedynym), tylne koło zaczeło mi wpadać w poślizg, i wreszcie zatrzymałem sie jakieś 5-10cm za tylnymi drzwiami Toyoty RAV4... Nie polecam, bo zrobiło mi się zimno, lakierowanie takiego elementu to grube pieniążki...
Poniżej na linku przedstawiam fotki hamulca. Warto zwrócić uwagę, że już po wykręceniu śrubki blokującej tenże zacisk, ze środka wysunęła się uszczelka, której wadliwe (zbyt słabe? nieodpowiednie) wykonanie prawdopodobnie było przyczyną problemów. oczywiście po ręcznym przesunięciu dźwigni - hamulec już działa prawidłowo. Szkoda, że wcześniej przed wymianą tak nie chciał...
Warto zwrócić uwagę, że da się tę dźwigienkę jak gdyby "wyłamać" i wówczas docisk przesuwa tłoczek w kierunku tarczy. Ciekawe.
Dla tych co nie wiedzą jak takie coś wygląda w środku (też kiedyś nie wiedziałem), rozkręciłem na części pierwsze, widać klocki, widać tłoczek i jego pracę. (poprzez obrót jakby to była śruba). Ostatnie zdjęcia - warto zwrócić uwagę na uszczelkę - wydaje się ona być uszkodzona, za bardzo powyciągana i w ogóle... Podejrzewam, że w trakcie pracy blisko jezdni jakiś piach z wodą dostały się do środka i zablokowały pracę całego mechanizmu.
Ostatnie 3 zdjęcia to mój nowy nabytek - Hayes MX4

Mam nadzieję, że z nim nie będzie takich problemów

(też mechanik i o dziwo HAMUJE

)
Link do zdjęć:
http://storm.oceangirl.eu/tektro/