Autor Wątek: Jakie BUTY SPD wybrać ??  (Przeczytany 11733 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Jakie BUTY SPD wybrać ??
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 04, 2011, 03:11:51 pm »
Yin: to przecież oczywista oczywistość, że to rower poziomy jest normalny. Pozostałe rowery są klasyczne lub "normalne inaczej" bo to jak wiadomo taki pionowy rower ani wygodny, ani bezpieczny w przeciwieństwie naszych poziomek.
Dla mnie każdy rower to normalny rower, najwyżej mniej lub bardziej praktyczny, lepiej lub gorzej zrobiony, częściej lub rzadziej spotykany.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 04, 2011, 05:50:21 pm »
Tak jak w temacie.
bo nie wiem czy brać szosowe mtb czy turystyczne.
Dobór butów jest kwestią mocno indywidualną.
Tak jak koledzy pisali. W szosowych, bloki wystają, a buty są bardzo sztywne, przez co niewygodne, lub całkiem niezdatne do chodzenia.
W turystycznych, blok jest umieszczony w zagłębieniu, a zelówka jest bardziej miękka (ale znacznie sztywniejsza, niż w zwykłym bucie)
Co prawda piesze wycieczki w butach turystycznych, to sport dla masochistów, to jednak, niewielkie dystanse, da się pokonać.
Obecnie jeżdżę w turystycznych, no name i wiem ,że następne też będą turystyczne.

Polecam buty przymierzyć, a w necie kupować jedynie wtedy, jeśli jakiś model miałeś już na stopie. Dany model, może mieć świetne recenzje i opinie, a mimo to, może dla ciebie być niewygodny - ja tak mam. Większość firmowych, nie pasuje, a te co pasują, są zbyt drogie. Paradoksalnie, buty z marketu, okazały się bardzo wygodne i tanie.

@Yin
Wbrew pozorom, ta grupa ludzi, która cierpi na dolegliwości związane z kolanami, po przesiadce na SPD, wcale taka mała nie jest.
Jeśli mimo kombinacji, nadaj Ci dokuczają, to może system time'a będzie dla ciebie bardziej odpowiedni. Mojemu kumplowi pomogło, a ja dzięki temu, mam SPD (jego) w swoim rowerze.

Rymowanka na dziś:

Pomyłka kogoś
Z kim człowiek się brata
Nagrodą jest czasem
Choć jego to strata

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 04, 2011, 07:43:18 pm »
Yin: to przecież oczywista oczywistość, że to rower poziomy jest normalny. Pozostałe rowery są klasyczne lub "normalne inaczej" bo to jak wiadomo taki pionowy rower ani wygodny, ani bezpieczny w przeciwieństwie naszych poziomek.

Ale zdajesz sobie sprawe z tego ze stosujac taka nomenklature nazewnicza wprowadzasz chaos i prowadzisz do nieporozumiem, zwlaszcza u poczatkujacych i tych ktorzy Cie nie znaja, powinienes byc bardziej socjalny :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 04, 2011, 07:53:10 pm »
Yin
Wbrew pozorom, ta grupa ludzi, która cierpi na dolegliwości związane z kolanami, po przesiadce na SPD, wcale taka mała nie jest.
Jeśli mimo kombinacji, nadaj Ci dokuczają, to może system time'a będzie dla ciebie bardziej odpowiedni. Mojemu kumplowi pomogło, a ja dzięki temu, mam SPD (jego) w swoim rowerze.
Niewykluczone, podobno mają szerszy zakres regulacji niż spd. Ale po jazdach w spd i noskach jakoś nie mam parcia na kolejny system - średnią miałem podobną niezależnie od systemu, do tego przygodna z kolanem nauczyła mnie szanować stawy i nie wystawiać je na niepotrzebne ryzyko.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 17, 2011, 08:47:51 pm »
Noski na poziomce tak raczej słabo się sprawują (wg mnie akceptowalne jedynie na LWB). Patenty typu podeszwa bardziej poziomo to niepotrzebna strata.
Buty warto kupić turystyczne, najlepiej takie sznurowane i z co najmniej rzepem (najlepiej dwie klamry.. ale ceny załamka). Spokojnie da się zejść po schodach (w sportowych zejście z rowerem po schodach to już naprawdę wyzwanie).

A co do wybierania.. Idziesz do dużego sklepu i przymierzasz na grubszą skarpetę to co mają (nogi trochę puchną w czasie jazdy). Rozmiarówka mocno zależy od firmy! Ma być dobrze dopasowany (ale nie uciskać). Potem bierzesz z allegro po cenie i jest ok.
Jak masz już buty, to możesz przebierać w systemach bloków. Ja osobiście jestem fanem Crank'ów. Tylko ubijaki są drogie ździebko :(