ja z praktyki wiem że żadna tylko przy ruszaniu jeśli dusimy na pedała ze stałym naciskiem można się tego nauczyć, użytkowałem rower z amortyzacja fotela z napędem na przód a zaraz po nim z amortyzowanym wahaczem tez napęd na przód czyli amortyzator nie pracował podczas naciskania na pedały różnicy nie było powiem nawet że ten z amortyzacja fotela był szybszy
Praw fizyki nie zmienisz, to że wydaje ci się że strat nie czujesz nie znaczy że ich nie ma. Sam byłem podobnie przekonany o sztywności mojego tylego wahacza w swb przy najtwardszym ustawieniu sprężyny. W czasie jazdy nie czuć pracy, ale wystarczy sięgnąć dłonią za fotelik i położyć ja na sprężynie dampera - pracuje przy każdym naciśnięciu na pedały około 5mm. Jeśli coś zapewnia amortyzację czy to wahacz czy amortyzacja pod fotelem (a nawet amortyzator z blokadą skoku - jeszcze nie spotkałem modelu który po zablokowaniu był by twardy jak sztywny widelec) to powoduje też straty - proste.
co do rowerów do ścigania twoja teoria kupy się nie trzyma bo tam chodzi też o wagę a wiadomo amortyzacja swoje waży i to sporo
W przykładzie z rowerami do ścigania możesz sztywny obciążyć by ważył tyle co amortyzowany, zastosować takie same koła opony itp. Przy dostarczeniu takiej samej mocy na takim samym odcinku i tak wygra sztywny - przez brak strat właśnie.
czy w poziomym czy w pionowym wygoda nie jest tam ważna poza tym rowery poziome które tak podziwiamy to konstrukcje zachodnie i jeżdżą po drogach nie takich jak w Polsce słynny Baron np
Widziałeś fotki z któregokolwiek z ostatnich zlotów poziomych? Musisz wpaść na jakiś i oświecić ludzi że w Polsce na takich rowerach nie da się jeździć bo nie wiedzą i jeżdżą
w codziennym użytkowaniu start na amortyzacji fotela się nie odczuwa za to komfort jak najbardziej
Ależ nikt nie broni stosować amortyzacji, sam mam w swb pełne zawieszenie. Tylko z tezą że amortyzacja nie powoduje strat trafiłeś częściowo kulą w płot (częściowo bo napisałeś - dużych strat - fakt dla amatora te 10W w tą czy tamtą to nie jest duża strata. Jest natomiast ogromna kiedy chcemy wycisnąć z siebie i sprzętu 100% - dla przykładu korekty ułożenia sylwetki Lance Armstronga w tunelu aerodynamicznym dawały zyski na poziomie 0.3W (lub 00.3W? Moja pamięć jest zawodna, jak ktoś kojarzy lepiej to proszę o korektę)).