Autor Wątek: Tadpole - proszę o opinie i komentarze  (Przeczytany 20404 razy)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: Tadpole, nowy projekt nowego uczestnika - proszę o opinie i komentarze
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 23, 2011, 07:50:41 pm »
a trajk-o-cyklista miał raczej sprzedaż samych piast niż całego roweru-niewypału :)

Tak tak, wlasnie to ;) Ale jak Rumcajs pisze, trajk tez mozna, tylko nie przyjecielu :D

pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Tadpole - proszę o opinie i komentarze
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 05, 2012, 07:02:18 am »
No i po roku udało się coś zdziałać w sprawie :)
Niestety praca i problemy logistyczne. Do warsztatu ze spawarką mam 120, a do tokarki 350 km :)
Do tego ta pogoda. W ostatni łykęd próbowałem coś dłubac ale przy -10 sie nie dało...
Temat zmieniłem bo i forumowicz i projekt już nie pierwszej nowości. :)
Na razie udało się "poszczepiać", jak mówią spawacze, to co poniżej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd80f40e71e8dfa5.html
W najbliższych planach dokończenie zwrotnic, montaż i spawanie całości.
Tylne koło będzie przesunięte do przodu o jakieś 50-70mm no i skrócony wahacz za osią tylnego koła.
Bom też jest przewidziany do skrócenia ale to jak już dopasuje położenie suportu.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2012, 10:07:14 pm wysłana przez caxap »

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 12, 2012, 10:07:39 pm »
..............................
stan na 12.04 :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01c5a2d52b95814a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bf388f0844afb02.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a9a00abb0502e43.html
czyli małymi kroczkami naprzód.
niewiele tego ale nie mogłem się powstrzymać, żeby chociaż prowizorycznie nie poskładać do kupy.
coś pochrzaniłem przy spawaniu i wyszedł strasznie mały prześwit i całość jest dziwnie pochylona do przodu w stosunku do założeń,  no ale brnę w to dalej. najwyżej zrobię kolejną ramę jak już zacznę jeździć

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 12, 2012, 10:43:51 pm »
O boże, boże, czy on naprawdę będzie tak wysoko miał podniesiony suport?? To raczej będzie masakra, bo nie dość, że będzie dużo wyżej niż fotelik, to jeszcze maszt będzie mało stabilny - będą wiec straszne straty energii na gięcie tego masztu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 13, 2012, 09:01:50 am »
hmmmm
maszt, bom.... terminologia take że zaraz zaczniemy szanty śpiewać :)
parafrazując klasyka powiem "nie ma takiej rurki co to jej się nie da odciąć i przyspawać" :)
a maszt jest z rury 30x40x2 więc sztywność będzie chyba OK
a fotelik docelowo będzie jeszcze jakieś 50mm wyżej w stosunku do tego co widać na fotach
no i oczywiście dziękuję za konstruktywną krytykę Franc

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 13, 2012, 09:59:56 am »
Co do szant - pogadaj z Makenzen i Stormem, ja mam na trzeźwo słaby głos i nie śpiewam. A jak osiągam stan,  ze mam już dobry głos, to nie jeżdżę.
Bom - inaczej wysięgnik do suportu (i pedałów) - tak jest do prawie zawsze (?)
Maszt - no ta pionowa dostawka na twoim bomie wygląda wypisz, wymaluj jak maszt (taki stojący na bukszprytach na dawnych galeonach), z tym, ze one były niższe.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 13, 2012, 10:10:57 am »
to proponuję wprowadzić jeszcze poniższą terminologię:
- bakkoło, sterkoło, (to w trójkołowcach), rufkoło :), kabestan zamiast suport i handszpak zamiast korb
- z wrodzonej upierdliwości kłócił bym się co do definicji bomu ale co tam :)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 25, 2012, 08:20:42 pm »
Czy poprowadzenie łańcucha w sposób jak na rysunku będzie dobrym rozwiązaniem??
Pomysł jest taki żeby zastosować cztery rolki na dwóch mocowaniach i łańcuch obok siebie. Widzę że chyba  "maszt" będzie musiał pochylić się ostro do tyłu, żeby przerzutka mogła funkcjonować.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ac3562a31c9a712.html
No i wychodzi mi że muszę mieć prawie 4,5 mb łańcucha. Mam kupić cztery szt. i spiąć czy da się gdzieś kupić "na metry". Bo szukałem i nie mogę znaleźć. Namierzyłem jednorzędowy, ale takiego do przerzutek nie bardzo.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2012, 08:23:55 pm wysłana przez caxap »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 26, 2012, 12:43:51 am »
Ja bym opuścił suport do belki głównej. Wyprostujesz znacznie łańcuch i pozycja zrobi się wygodniejsza. Jeśli fotel musi pozostać tak wysoko, to górny łańcuch spróbuj poprowadzić nad boczną belką tuż pod siedzeniem.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 26, 2012, 07:34:30 am »
Hansglopke: dokładnie też tak myślę - suport sprowadzić do poziomu bomu i fotel do poziomu ramy i dopiero wtedy kombinować z łańcuchem.
Caxap: co do samego prowadzenia łańcuchów obok siebie na równoległych rolkach - ja osobiście nie lubię takiego rozwiązania, wolę górny łańcuch na rolce a dolny w rurce, prowadzony poniżej. Ale to jest tylko moje prywatne zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać. A długość łańcucha - raczej nie da się kupić na "metry", trzeba kupić na sztuki 116ogniw jeden. Wydaje mi się, że w przypadku roweru poziomego powinieneś się wyrobić w 3 sztukach. W IMK P7 - SWB z kołem 26" na rowerzystę 1.77m wzrostu miałem łańcuch o długości 300 ogniw.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 26, 2012, 09:09:03 am »
Co do szant - pogadaj z Makenzen i Stormem

[OT] Z tego co wiem, Storm szant nienawidzi, a i żeby cokolwiek śpiewał, też nie słyszałam - zdaje się, że robi to jedynie w obronie własnej ;) Natomiast ja śpiewam zawsze i wszędzie :) [/OT]
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 26, 2012, 01:00:01 pm »
Lancuchy z tego co wiem wystepuja w sprzedarzy w dlugosciach 108-112-116 ogniw i sa roznie oznaczane (czasem 116 widnieje jako MTB). Jesli pomierzysz odleglosci chociazby pogladowo sznurkiem to wyjdzie liczba ogniw - u mnie wychodzi 3 lancuchy i z trzeciego zostaje mi mniej niz pol.

Polecam jak najmniej rolek jak tylko sie da, rurki natomiast tylko na prostych odcinkach - zagiete - nawet te teflonowe - pracuja mozliwie tylko przy idealnym lancuchu. Troche blota i wszystko chrzesci..

Ogolnie mam emirycznie potwierdzona teorie ze:
 rolkami - zmieniamy tylko kierunek
 rurkami ograniczamy telepanie na prostych
 im mniej rolek i lagodniejsze katy tym mniejsze opory

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 26, 2012, 07:53:15 pm »
Problem w tym że rama "mi wyszła" bardzo niska. Coś pochrzaniłem z kątami przy cięciu/montażu i już tak zostawiłem. Następną ramę zrobię inaczej. :D Jak  suport dam niżej to będę walił piętami w podłoże. w związku z tym fotel też chcę podnieść żeby nie mieć za wysoko stóp w stosunku do reszty korpusu.
Wygląda niby na to że łańcuch mogę puścić między fotelem a belką ramy ale po pierwsze nie wiem czy nie będzie mi kolidował z udem. Sprawdzić to można tylko organoleptycznie, co też uczynię. A po drugie "wahacz" tylny mam na kiepsko przemyślanej wysokości w stosunku do osi i zębatki, w związku z czym łańcuch pod mniejszym kątem może się spotykać z "wahaczem".
Jakiej średnicy zrobić rolki? Bo mam zamiar zrobić własnoręcznie więc mogę zrobić dowolną, a nie wiem jaką.
No i jak to jest z tymi rurkami. Mam przeczucie że to hałasuje w czasie jazdy. A z drugiej strony widzę że prawie wszyscy tak mają. No i chyba nie ma lepszego patentu co zrobić z długimi odcinkami łańcucha.
Franc jeżeli chodzi o szanty to ja zazwyczaj ograniczam się do słuchania, chyba że otoczenie i ja jesteśmy już w takim stanie że moje ryki nie robią na nikim wrażenia :D:D:D

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 27, 2012, 06:50:05 am »
Używam rolek polskiego producenta od kółek maszynowych, bloczków itp (adres gdzieś tu był na forum) - białe bodajże nylonowe: średnica 60mm po całości - 50mm powierzchni toczno-ślizgowej dla łańcucha - czyli ranty po 5mm. Ostatnio kupiłem w hafa liegfietsen kólka 68mm do nowego trajka. Jeśli rolkę zastosujesz do łańcucha powrotnego - 50mm jest OK - nie wiem jak z napędowym bo te moje kupione mają wewnętrzny tryb dla prowadzenia łańcucha i jeszcze ich nie spróbowalem.
Prz prototypowaniu prowadzenia łańcucha w obecnym rowerze i zastosowaniu "gołej" rolki 50mm na łańcuch napędowy wyraźnie było czuć terkotanie - głosowo i jako odczucie na korbach przy przyśpieszaniu - baaardzo dla mnie wkurzające. Dlatego umieściłem ciąg napędowy bez rolki w rurce na wprost (bo mogłem). Przy trajku, a robię podobną jak ty geometrię, tak łatwo mi już nie pójdzie ale myślę że kółko z zębatką 68mm będzie ok.

Generalnie im więcej tym lepiej - żonka ma w trajku Scorpionie HP wielką firmową rolkę na napędowcu - tak na oko ze 100mm.
Największy kłopot z rurkami jest przy przerzutkach: bo musi być w pewnym sensie ruchoma i to w dwu płaszczyznach - nie umiałem tego pogodzić z zamocowaniem więc był to jeden z powodów na migrację na piastę biegową gdzie leci cały czas po prostej.
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 27, 2012, 07:33:46 am »
Im większe tym lepsze, łańcuch na większych "chodzi" lepiej. Ale oczywiście nie ma co przesadzać :)
Osobiście sugerowałbym (podobnie jak Bryxon) zębate (Franc, nie bij :) ) Nie ma tego "mrowienia" jak w gładkich. Odpowiednio wysoki rant i bangla jak złoto (u mnie mam 9sp, łańcuch zachowuje się niekulturalnie na "najszybszej" zębatce, czasami "podnosi" się na zębach). Najprościej zrobić z koronki od korby (22zęby) albo wydłubać z jakiejś kasety (tak w okolicach 18-21). Dwa łożyska 19x10x5 na osi dają radę doskonale.
Jakbyś szukał wykonawcy, to szukaj w wątku o dorabianiu rolek.

Ja chyba też nie jestem "fanem" rurek na powrocie. Jeździłem (całkiem sporo, w okolicach 1tyś km..) na Optimie Dragon (stan bliski szrotowi). Czasami ogniwo się zacinało i łańcuch "strzelał z przerzutki". Na szczęście po ok 500km rurka została wyeliminowana (urwałem całość.. włącznie z mocowaniem do ramy..). Zamiana na kółko od przerzutki i kawałek blachy i Optima dalej jeździła. I wydaje mi się, że jest to jedno z prostszych, tańszych i lepszych rozwiązań :)