to po kolei
Przednią belkę mogę podnieść o 40mm, teraz jest na 130mm nad ziemią, więc będzie 170mm. co wy na to??
Jak to jest z tym MBL. Stronkę mają tylko .dk. Co prawda jest polski kontakt, ale ktoś tu już narzekał że z detalistami nie gadają. Kupował ktoś, ma ktoś założone? Jak tak to jaki model?? No a ja muszę się rozejrzeć za starym wózkiem mojej babci:D
No swój korpus już umieściłem na rowerku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/37c724da980ef3f2.htmlczyli co PrzemO? wydłużyć główną rurę/tylny wahacz i przesunąć korpus do tyłu?
z góry zarys nóg wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4550aae4f442c032.htmlprzy rozstawie kół 800mm wychodzi ok30 stopni, przy 850mm, ok36 stopni. Co w praktyce taka różnica oznacza? Ze względów przechowywania, transportu i innych nie chciał bym żeby było szerzej...
Z suportem robi się bajzel. Też myślę że nie powinien być zbyt wysoko, ale teraz, w skrajnym położeniu piętę mam 13mm nad ziemią. Tak chyba nie może być. Wyżej w stosunku do siodełka chyba już nie podnosić, co?? Pozostaje całość podnieść wyżej. A tego z kolei bym nie chciał bo całośc ma być taka tornado/cobro/venomopodobna.
Teraz od du... hmm,hmm podstawy pleców do osi suportu mam 810mm, a widać że nogi są w skrajnym położeniu czyli na maxa wyprostowane, albo na maxa zgięte. Jak to można wiarygodnie oszacować, czy będzie wygodnie. W pionowcu od siodełka do osi suportu mam 750mm i jest si.
Co do zwrotnic to w KMXach tak wzrokowo wygląda podobnie i tym sie kierowałem, ale... jak dobrzy ludzie radzą to trzeba przemyśleć, tylko 85 stopni toż to prawie prosto!!!
A jak to z tym ackermanem jest? Mogę zrobić tak jak wyczytałem, czyli: osie ramion zwrotnic wykonstruować tak żeby spotykały się na osi tylnego koła, a potem połączyć to regulowanym drążkiem i doregulować w trakcie eksploatacji??
A ma ktoś jakieś pomysły z czego można zaadaptować łożyska cierne do zwrotnic?? Bo chciałbym jak najmniej prac zlecać "na zewnątrz". Po pierwsze cięcie kosztów, po drugie "fachowcy" od małych zleceń są mało wiarygodni terminowo. A żebym w najbliższym czasie uruchomił swoją tokarkę się nie zanosi. Profile pociąć i pospawać MMA mogę sam. Jak mnie poniesie to może TIGa uruchomię i się nauczę. Elementy z blachy dam do wypalenia na laserze. To chyba najlepsza i najbardziej ekonomiczna metoda tylko w trakcie projektowania trzeba się na to rozwiązanie nastawić. A potem jak się firmie dostarczy *.dxf'a z elementem to nawet drogo nie biorą. A jak nie ma lasera w okolicy to można plazmą, przy elementach do 8mm, jak się wypalacz postara można osiągnąc zadowalająca jakość.
Takie tam moje spostrzeżenia.