@KeNaJ - nie chcę ci preszkadzać w tym szerzeniu lepszości wszystkiego co kolarskie i ostre na tym forum, ale czy możesz określić co to za punkty w rowerze poziomym są tak niebezpieczne?
Bo wiesz, jedyną częścią jaka wystaje na bok poza wyżej niż normalnie położony support (a niżej połozony ma KAŻDY pionowiec) - jest np u mnie fotelik. Ale ten jest zabezpieczony na krawędziach, a jeśli nawet ja na nim jadę, to wystaję poza obrys, więc to ja bym tarł bokiem ten tor - a nie fotelik. Pozostaje kwestia supportu... Ale skoro jest znim problem... To jeszcze WIĘKSZY problem z nim jest w pionowcu - gdzie jest niżej i szansa zaczepienia nim o tor jest większa niż w poziomce...
Co do przerabiania roweru na ostre - czy ty zdajesz sobie sprawę, że to na dobrą sprawę wymaga wymiany 2.5 łańcucha, do tego zaplecenia specjalnego koła, wymiany lub pozbycia się przerzutki/napinacza.... etc?
Nie, nie przerobię swojego roweru poziomego na ostre, tylko dlatego, że jakiś maniak kolarek zakazuje jazdy rowerom "nie-ostrym" na torze kolarskim. Nie stać mnie na takie fanaberie - między innymi dlatego, że ten tor jest DLA NAS. A nie my dla niego. On został zbudowany ZA NASZE - a nie za pieniążki UCI czy kilku-nastu-dziesięciu fanatyków opłacających lub i nie składki w PZKol. A skoro jest za nasze - to powinien być dla większości z nas, a nie dla wybrańców, co mają ostre.
P.S. To ilu miało być tych zawodników korzystających z tego toru? 600? Może rozłożyć koszt budowy i utrzymania tego obiektu na nich - za połowę, a pozostałą połowę zapłaci prezes i inni, którzy podejmowalid ecyzję o jego budowie? Niech sie komornik dobierze do własności prywatnej owych decydentów, niech da innym przykład, że za każdą decyzję - ktoś musi odpowiedzieć.