Waga:
ogniwa, któe wykorzystałem do budowy to firmowe sanyo, przynajmniej tak mam nadrukowane na ogniwie. Katalogowo po wbiciu numerów z naklejki wyskakuje panasonic, podobno teraz to jedna fabryka jest:
http://industrial.panasonic.com/lecs/www-data/pdf2/ACA4000/ACA4000CE411.pdfWaga ogniwa 61g jest tam 80 ogniw (pakiet 10S8P) czli 36V 25,6Ah zszedłem poniżej 5KG

nie licząc ogromu cyny którą wlałem aby polutować ze sobą ogniwa na 2 baterie poszło 0,2 KG cyny do 2 rowerów, jak nie więcej

Jest zrobiona ścieżka na grubej miedzianej lince linka oblana cyną do zacisków ogniw - jest to mega trwałe, a dodatkowo cyna była chartowana, więc jest twarda i się nie odkształci. Baterie miały być przystosowane do prędkości dużo wyższych i miał być tam nine continent + sterownik 2,45KW, ale z racji wagi takiego rozwiązania jednak jest silnik dużo lżejszy o mniejszej mocy, z którego mówiąc szczerze jestem bardziej zadowolony (mniejsza prędkość, ale większe bezpieczeństwo do tego zasięg dużo wyższy)
Jeżeli chodzi o koszty elektryki to:
bateria wyszła około 550zł z elektroniką sterującą (BMS) na nowych ogniwach + 200zł dobra ładowarka (absolutna rewelacja) Na początku firma wyceniła mi zrobienie takiej baterii na 39zł / ogniwo panasonic NCR + elektronika ~ 3500zł, A tutaj uzyskałem niską masę i koszty tańsze od żeli o tej samej pojemności.
sterownik 200zł
silnik 500zł (24 przevoltowany na 36V moc około 350-400w)
manetka 50zł, czujnik pas 29zł, gps używany nie wiem ile kosztował koło 100zł może,
no i drobnica czyli:
stacyjka, kable, bezpieczniki, gniazdka, skrzynka - sklejka, folia carbon, cyna, groty, izolacje termokurczliwe różne rozmiary, wyłączniki, przełączniki, śruby, dętka, nowa opona na silnik, pasek maskujący, paliwo, żeby to pokupować jakieś 200-300zł wliczając te rzeczy o których zapomniałem
W sumie to można policzyć że elektryka jakieś 2 tysiące z własną robocizną, ale baterii o takich pojemnościach na rynku się raczej nie spotyka ze względu na koszty. W góry jednak można by się pokusić o jakiś silnik z większym momentem obrotowym (o większej mocy i raczej niższej prędkości) dla mnie prędkość 36km/h bez pedałowania i 40-42km/h z pedałowaniem jest w zupełności wystarczająca. Zasięg bez pedałowania to 50km przy maksymalnej prędkości. Oczywiście pedałując i jadąc tak gdzieś 30km/h spokojnie na 100km wystarczy jedno ładowanie.