Chciałem dalej ciągnąć pomysł zaproponowany daawno temu przez Bartka Z., i wprowadzony w życie przez Raffiego - wykonanie ramy z rurek alu łączonych za pomocą laminatu. Pomysł ten podłapałem, na razie do ramy mtb, i dzisiaj przetestowałem:
tnij.org/tf-jeden . Po pierwszej jeździe jeszcze nie słychać trzeszczenia:) Użycie rowingu pozwala nie ograniczyć się do samych łączeń rurek, można z jego użyciem wykonać rurki i pewnie inne elementy. Z maty/tkaniny oczywiście też można, ale takie zbrojenie jest bardziej problematyczne. Na kolejnej fotce widać (na dolnej części rury podsiodłowej) nawijany pod kątem 45 stopni rowing.
no oczywiscie ze spoko, jesli sam rowing nawiniety na rdzen ze styropianu da rade, to dlaczego nie mialby dac rady przy polaczeniu rurek alu

, zreszta Raffi jest tego swietnym przykladem, zaiste jest to fajna metoda, nie mozna powiedziec ze czysta i szybka, ale pewnie tansza i stwarzajaca mniej problemow jesli nie ma sie w zasiegu rzutu oszczepem spawarki, lub czuje sie wstret i obrzydzenie do spawania ( zwlaszcza aluminium ).
Poki co przejechalem ponad 200 km na szklanej ramie, sniegi mnie dopadly, na wiosne dalsze testy wytrzymalosciowe, ale pewnie tez jakas nowa konstrukcja z wykorzystaniem tej wlasnie technogii, teraz zamierzam jako rdzen wykorzystac rurki pcv, a zamiast tkaniny z rolki cietej na pasy uzyc tasmy rowingowej