Napisał: Griffon
2008-03-17 17:28:11
------------
Popatrz tutaj:
http://www.kreuzotter.de/english/elenk.htmSprawdź swoją geometrię, wstawiając własne wymiary. Jeżeli wartość wielkości N wychodzi mniejsza od zera to mamy problem. Stabilne to to nie będzie. Optymalnie dla 26 calowego koła N powinno wynosić 5 do 10 cm. Wysokość suportu nie ma dla stabilności żadnego znaczenia - tylko dla Twojej wygody i ew. aerodynamiki. W pierwszym cruzbike'u miałem suport na jednakowej wysokości z siedzeniem i było OK, w wersji 2 mam kilka ładnych cm wyżej i jest nawet lepiej - bo wygodniej.
I ja takoż miałem problemy z utrzymaniem równowagi w pierwszych momentach. Z pierwszej przejażdżki po boisku wróciłem ze łzami w oczach. Nie dało sie jechać
Poczytałem trochę amerykanów i poszło jak z płatka.
Ale:
- zapomnij o zwyczajnym rowerze ZA ZAWSZE.
- kontruj kierownicę tą samą ręką co nogą - nauczysz się - to w sumie łatwe.
- nie ruszaj w zakręcie bo nie ruszysz - przynajmniej nie teraz
- spróbuj założyć pedały typu platforma i popatrz jak bajk reaguje na naciskanie wewnętrzną stroną stopy, jak zewnętrzna, a jak środkiem - zdziwisz się jakie są różnice
- używaj jak najmniej siły do ruszenia z miejsca - dociśniesz jak już będziesz pewien że ruszyłeś - wtedy łatwiej
- ruszaj na jak najwolniejszym biegu (trzeba sobie przestawić przez dojechaniem do skrzyzowania
- pamiętaj o kontrowaniu kierownicą - zawsze i wszędzie - aż do momentu kiedy nauczysz się jechać bez trzymanki - ja się nauczyłem to i Ty możesz spoko.
- nie licz na jakąś zwrotność - przednie napędy mają zwrotność lotniskowców
- POCZUJ bajka - jeśli nie spieprzyłeś geometrii (wymiar N powyżej) bajk w końcu pojedzie SAM.
- nie patrz na pedały(!!!)- patrz na drogę w kierunku w którym chcesz jechać. Twój błędnik jest mądrzejszy od Ciebie
I próbuj, próbuj, i nie ustawaj