Autor Wątek: Kufer własnej produkcji garażowej.  (Przeczytany 14944 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Kufer własnej produkcji garażowej.
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 22, 2011, 05:33:44 pm »
Najważniejsze pytanie do czego ma służyć kuferek, jeśli tylko do poprawy aerodynamiki to sprawa się upraszcza. Schody się zaczynają gdy ma być aerodynamiczny i praktyczny (przestrzeń bagażowa). W tym drugim przypadku zostaje raczej laminat, ewentualnie konstrukcja z blachy aluminiowej i nitowanie. Spienione PVC wymagało by testów przed poważnym zastosowaniem - wyobraźcie sobie że kufer załadowany bagażem zawodzi kilkadziesiąt km od domu..
Tak sobie gdybamy, a Michał ma być tym, który to wszystko przetestuje ;).
A gdyby tak kostrukcja ze spienionego PVC i kątowników aluminiowych, łączona na nity?

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 22, 2011, 06:19:49 pm »
No właśnie do tego zmierzam, PCV łączone nawet śrubami i kątownikami mogło by być.Kufer ma byś praktyczny żebym mogł coś przewieść,w przypadku Low Racera którego mam zamiar zrobić,kufer nie musi być malutki.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

storm

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:44:45 pm »
@Koncki - nie przesadzasz aby? U nas w hufcu dzieciaki normalnie zasuwały przy remontach i pływały na laminatowych jachtach i malowały i przede wszystkim - szlifowały, więc? Wszystko jest bezpieczne, pod warunkiem, że się wie jak do tego podchodzi.

koncki

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:50:33 pm »
Nie wiem czy nie przesadzam. W placówce oświatowej nawet cyjanopan jest nielegalny. Rozumiem, że szlifowały w odpowiednich maseczkach, rękawiczkach, ubraniu ochronnym i po przeszkoleniu z zakresu BHP, czyli ktoś doświadczony musi im najpierw to przekazać.

koncki

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 23, 2011, 04:19:56 pm »
Sprawdziłem cenę PVC spienionego w castoramie. Płyta 3 mm 1mx1m kosztuje 40 zł. No to trzeba liczyć ze 150 zł na samą płytę. Ale faktycznie, płyta jest leciutka.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 23, 2011, 04:44:37 pm »
Nie wiem czy nie przesadzam. W placówce oświatowej nawet cyjanopan jest nielegalny. Rozumiem, że szlifowały w odpowiednich maseczkach, rękawiczkach, ubraniu ochronnym i po przeszkoleniu z zakresu BHP, czyli ktoś doświadczony musi im najpierw to przekazać.
Wszystko jest dobrze... do puki jest dobrze... ::) Aż się nie trafi dzieciak z osłabionym układem nerwowym, któremu dana rzecz zaszkodzi... I wtedy jest afera.
  W Opolu zasądzono ostatnio odszkodowanie od Miasta Opole - jeden milion dwieście tysięcy złotych. Chłopaki na zajęciach wf ścigali się(na polecenie nauczyciela) na krótkim dystansie, na sali gimnastycznej. Jeden nie wyhamował... Głową w ścianę, złamany kręgosłup i wózek...
  Sprawy odpowiedzialności cywilnej będą w Polsce coraz częściej poruszane... Idzie w kierunku "amerykańskim", gdzie stada prawników tylko węszą, o co, kogo oskarżyć...
  Epoka swojskiego, polskiego stwierdzenia "Widać Bóg tak chciał" oraz "widać to mu było pisane" będzie odchodzić powoli w zapomnienie.
  Z pewną obawą podchodzę do kwestii zrobienia pozioma i sprzedania go komuś... Wszystko jest dobrze, do puki jest dobrze. Ale jakby ktoś zginął w wypadku, przejechany przez  samochód, albo rama się pod kimś złamała?   
Sławek

koncki

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 23, 2011, 04:57:15 pm »
Swoje robi też sugestia - "Proszę pana, a pani na przyrodzie powiedziała, że włókno szklane jest rakotwórcze!" - No i co mam powiedzieć? Że pani sie nie zna :D? Albo jeden mówi: "Głowa mnie boli, chyba od tego kleju", a tu zaraz drugi - "Mnie też, mnie też!" Oczywiście piszę to w kategoriach żartu, bo wiadomo, że pewnych rzeczy się nie uniknie.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 23, 2011, 05:33:26 pm »
Sprawdziłem cenę PVC spienionego w castoramie.
Sklepy budowlane czasem mają ceny z kosmosu za bardziej '' niszowe'' produkty, dopytywał bym się raczej w hurtowniach.

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 23, 2011, 07:42:31 pm »
Dobrze apropo PCV to czy z takiego materiału jak jest zrobiony parapet zrobie siedzenie do roweru?
Michał

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 26, 2011, 09:26:00 am »
Witam
Wszystkim majsterkowiczom polecam sklejkę drewnianą.
Czy to na kufer czy też na siedzenie, jeśli mamy ograniczone możliwości warsztatowe i finansowe,
Sklejka jest najlepszym rozwiązaniem. Jest tania, łatwo dostępna, łatwo się tnie, szlifuje i wygina na mokro.
Klejenie jest proste, tanie i nietoksyczne. Można ją pogrubić, sklejając kilka warstw, można wzmocnić metalem lub plastikiem.
Jest to jedyny materiał który, ma własności samonaprawcze. Ma praktycznie same zalety a żadnych wad.
Piszę te peany na cześć drewna ponieważ mam wrażenie że niektórzy z Was się zafiksowali (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiksacja_(pedagogika)) na konkretnych technologiach czy materiałach i nie zauważają  ze wokół jest szereg innych opcji czy możliwości.
Pozdrawiam T1 (technolog od plastików)

koncki

« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 26, 2011, 11:04:12 am »
Dobra sklejka jest jednak dość droga, chyba że mówimy o sklejce pozyskiwanej ze skrzynek po owocach. Ta jest bardzo dobra do niektórych zastosowań, ale kufra raczej z tego nie da się zrobić. Co do zafiksowania - akurat z PCV spienionego nikt kufra jeszcze nie zrobił, więc to byłaby praca pionierska. Moim zdaniem ogromną zaletą w tym wypadku mogłaby być niska waga takiego kuferka ? raczej nie do uzyskania ze sklejki.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 26, 2011, 12:24:54 pm »
Dobra sklejka jest jednak dość droga,

a po co ? sklejke o dobrych paramtrach potrzebujesz do budowy "obiektów" które będą poddawane zwiększonym obciązeniom, choć jak zabierałem się za budowe katamaranu, to projektant powiedział mi że różnica miedzy tanią i drogą jest następująca :
droga łatwiej się wygina i jest zaimpregnowana

w taniej można to samo osiągnąć przez zwilżanie i odpowiednie impregnowanie bądź zabezpieczenie lakierem czy też żywicą, jeśli chodzi o wagę, to jeśli budujesz kufer transportowy na 30-60 kg bagazu to raczej nie ma co wybrzydzać nad wagą kufra :)

a najtaniej i najlżej jest oczywiście z coroplastu ( dla przypomnienia poliprepylen kanalikowy ), ale o tym wszyscy na tym forum wiedzą.

A na serio, jak zwykle we wszystkich przypadkach trzeba sporo zdrowego rozsądku, a warto mieć możliwość wyboru i świadomość tegoż, uważam że każde rozwiazanie jest dobre jesli tylko spełnia wymagania zleceniodawcy

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 26, 2011, 02:07:36 pm »
Jest to jedyny materiał który, ma własności samonaprawcze.

Prośba, czy mógłbyś uściślić i  coś więcej powiedzieć na ten temat?
Sławek

zito6

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 26, 2011, 05:18:09 pm »
Powiem wam, że kiedyś gdzieś widziałem taki kuferek ze sklejki. Jak znajdę to wkleję foty ;D

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 26, 2011, 05:25:16 pm »
O to fajnie by było.Ciekawe jaka waga jak ja skręcałem z samej dykty to ważył a ważył. :)
Michał