Autor Wątek: Rower poziomy ze skrętnym tylnym kołem.  (Przeczytany 11782 razy)

luki.l

• kolarz na poziomie
Rower poziomy ze skrętnym tylnym kołem.
« dnia: Października 30, 2010, 08:17:55 am »
Witam.
Zaświtał mi w głowie taki pomysł, żeby zrobić w miarę niski rower poziomy SWB z skrętnym tylnym kołem i napędem na przednie. Widział ktoś z szanownych kolegów coś takiego?
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2010, 08:20:02 am wysłana przez luki.l »

storm

• Gość
Odp: Rower poziomy ze skrętnym tylnym kołem.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 30, 2010, 10:06:55 am »
A ja powiem, że śniło mi się dzisiaj takie cudo... Ale nie wiem jak to będzie działało... na pewno by było dosyc ciekawym rozwiązaniem ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 30, 2010, 10:34:03 am »
Widział ktoś z szanownych kolegów coś takiego?

Uhm:
http://www.youtube.com/watch?v=GBntbE-WN8o
http://www.youtube.com/watch?v=nugn2DbL-uw
http://www.youtube.com/watch?v=xvNIKzNWCiE

Problem w tym że tego typu konstrukcje są podobno mocno niestabilne / nerwowe w miarę wzrostu prędkości.

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2010, 11:01:55 am »
Nie no, gość na tym nieźle posuwał i nerwowości nie widziałem, chociaż przy nauce jazdy coś sie takiego pojawiało, że te koło tylne nie było sztywne w pionie. "Walało się" jak gdyby nieco na boki, zwłaszcza u góry.

luki.l

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2010, 12:43:24 pm »
Na pewno taki rower byłby bardzo skrętny (jak na moje oko). Środek ciężkości mógłby być dość nisko położony. Przy zastosowaniu przedniego koła o średnicy 20" można by uzyskać dość niski rower :-)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2010, 01:04:54 pm »
Na pewno taki rower byłby bardzo skrętny (jak na moje oko). Środek ciężkości mógłby być dość nisko położony. Przy zastosowaniu przedniego koła o średnicy 20" można by uzyskać dość niski rower :-)
Nie da się. Oś obrotu tylnego koła jest pod siedzeniem, jeśli byś obniżył rower, to oś przesunie się do tyłu i rower stanie się trudnosterowalny i niestabilny.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 02, 2010, 12:47:01 pm »
Denis Renner udowodnił, że się da (filmik był wielokrotnie na forum: http://www.youtube.com/watch?v=9ijzld_X0eg).
Denis nawet pokazuje szczegółowe fotki: http://picasaweb.google.com/Denrnr/FWDRWSRecumbent#
Na wielu forach pojawiają się teksty: chcesz zbudować RWS, to Ci się uda. Ale jeździć się tym nie da!

Też jestem fanem tego typu roweru. Niestety mam także wózek firmy Mutsy (ja powoże, nie jeżdżę ;D ).. i "przez indukcję" znam parę wad takiego roweru :(
Jak już "rozkręcę" warsztat konstruktorski, to prawdopodobnie będzie to moja druga konstrukcja.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2010, 03:40:31 pm »
No filmik fajny i zdjecia tez fajne,
widac ze jezdzi to sprawnie i stabilnie,
poniewaz od czasu jak sie przejechalem FWD w zasadzie nie jestem zainteresowany tylnonapedowcami :), to pytanie brzmi :

z czego wynikaja niestabilnosci przy budowie takiego RWSa i skad taka zła opinia na temat stabilnosci tegoz ?

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 02, 2010, 06:28:24 pm »
Rower robi wrażenie, film robi wrażenie i ....nawierzchnia robi piorunujące  :o wrażenie !!!
Szczerze, nie wyobrażam sobie tago roweru na polskiej drodze - łatance, kocich łbach, kostce brukowej,  o szutrach i polnych już nie wspominając.

Jednakowoż nie podcinam skrzydeł miłośnikom - zwolennikom. Udowodnijcie, nam niedowiarkom, że to faktycznie ma rację bytu w Polsce. :)
Przerwa

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 02, 2010, 07:00:17 pm »
U Denisa faktycznie wygląda to pięknie, normalnie mjut-malina.

Z praktyki z Mutsym (a taki wózek dla dzieci z wleczoną skrętną osią)

Bardzo mocno "myszkuje", ze wzrostem prędkości jest coraz gorzej.. MD sugerował kiedyś, że wystarczy amortyzator typu flevo i będzie ok. Sam zrobiłem testy: po założeniu amortyzatora (prawdziwe elastomerowe "resztki" sztycy podsiodłowej) osobiście zauważyłem tylko pogorszenie.. Denis pisze, że kluczem jest odpowiednia przekładnia (u niego linki), ale jakoś "nie daję wiary"..

Niestety jest nadsterowny..
Bardzo źle zachowuje się na nawierzchni typu bruk (tył zachowuje się jak piłeczka, zupełnie nieobliczalny..)
Na pochyłej drodze zachowuje się dokładnie odwrotnie niż normalne rowery.
Rura sterowa jest bardzo mocno obciążona, raczej zwykłe stery nie wydolą..

Zmiana kąta rury sterowej podobno nie ma wpływu.. Mi osobiście wydaje się, że właśnie ten kąt ma decydujące znaczenie: tylko diabli wiedzą jak. Jeszcze jest (są?) inne RWD z regulacją tego kąta, ale niestety wyników testów nigdzie nie znalazłem (poza filmikami w którym testowane jest zawsze to samo ustawienie). Modele też całej prawdy nie mówią: chyba zostaje po prostu "wersja testowa" (nawet zaczynałem robić ze sklejki.. ale źle sklejkę pociąłem i zrobiłem jig'a do SWB  ;D )

Edit..
Działający model ze sklejki pewnie powstanie. Temat mnie tak zafrapował, że muszę sprawdzić kto ma rację :) Co do jakości drogi, to jeszcze widziałem fotkę Denisa na starej wersji tego roweru: stał na jakiejś drodze szutrowej! Albo "pic-fotomontaż", albo się da.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 02, 2010, 08:07:25 pm »
widziałem fotkę Denisa na starej wersji tego roweru: stał na jakiejś drodze szutrowej! Albo "pic-fotomontaż", albo się da.

postawic mozna nawet w blocie po osie :D

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 02, 2010, 10:44:36 pm »
Denis pisze, że kluczem jest odpowiednia przekładnia (u niego linki), ale jakoś "nie daję wiary".http://

No tu to bym się nie zgodził bo u niego widać  że są drążki , no chyba że ja źle widzę ...
Co do przekładni On rzeczywiście zrobił to tak że długi ruch "rogami kierownicy"   zmienia na krótki dzwignię  z tyłu a co za tym idzie kierować jest łatwiej, precyzyjniej i koło "nie ucieka"
I tak w koło  Macieju ...

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 03, 2010, 12:05:52 am »
Denis Renner udowodnił, że się da (filmik był wielokrotnie na forum: http://www.youtube.com/watch?v=9ijzld_X0eg).
Denis nawet pokazuje szczegółowe fotki: http://picasaweb.google.com/Denrnr/FWDRWSRecumbent#
Na wielu forach pojawiają się teksty: chcesz zbudować RWS, to Ci się uda. Ale jeździć się tym nie da!
Bądź łaskaw przeczytać mój post jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 03, 2010, 07:12:43 am »
Po tonie wypowiedzi.. Polecam jeszcze raz obejrzeć filmik (szczególnie tą nudną rozmowę na początku) :)

W ten sposób to wydaje mi się, że myślisz o real-RWS (tylne koło obracane w swojej osi).. MD jeszcze całkiem niedawno zapodawał "wózki sklepowe" z tym rozwiązaniem, faktycznie drętwy pomysł (aczkolwiek za zawracanie w miejscu pełen respect)
Co do rozwiązania Denisa: stery są za siedzeniem. Obniżenie fotela jest jak najbardziej realizowalne aż do chwili, gdy kończy się miejsce na kierownicę (jeszcze można zastąpić ASS). Rower minimalnie się wydłuży, no i nie wiadomo jak z "ergonomią". Nawet nie trzeba zmieniać kół na 20", 24" też dadzą radę (rozmiar x-seama..)
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2010, 07:26:03 am wysłana przez pajak_gdynia »

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 03, 2010, 12:12:33 pm »
Po tonie wypowiedzi.. Polecam jeszcze raz obejrzeć filmik (szczególnie tą nudną rozmowę na początku) :)
W żadnej z poniższych jeżdżących konstrukcji oś skrętu nie jest za siedzeniem. Obniżenie siedzenia implikuje przesunięcie owej osi do tyłu, co z kolei powoduje dramatyczny spadek stabilności.