Autor Wątek: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...  (Przeczytany 292382 razy)

storm

• Gość
Odp: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...
« Odpowiedź #315 dnia: Maja 23, 2014, 09:14:55 pm »
@władek8 - no przy szerokości 2.5-3 metrów to faktycznie coś mało miejsca. Spodziewałbym się tam raczej pieszych spacerujących, piesków i rodzin z dzieciakami na spacerach a nie szoszonów czy MTBowców.
W moim przypadku alejka w Myślęcinku wygląda tak: http://goo.gl/maps/dc0ow
Czyli jest do dyspozycji rowerzystów i pieszych po około 3 metry. Moim zdaniem więc jest to taka przestrzeń, że piesi mieszczą się bezproblemowo, a rowerzyści mają możliwość wyprzedzania się i wymijania bez obawy, że na kogoś wpadną. Gorzej, jak pojawiają się rolkarze, bo taki jeden zajmuje te 3 metry szerokości i ciężko go wyminąć - bez zjeżdżania na pas pieszych czy przerywania jego jazdy.
Dla mnie osobiście takie miejsce służy wyłącznie do rozpędzenia się, rozgrzania mięśni czy spokojnego powrotu z treningu. Aż i tylko to.
Ale są ludzie - szczególnie młodzi i niedoświadczeni, bez wiedzy o PoRDzie, którzy traktują to miejsce jako plac zabaw i niestety przez to zdarzają się takie a nie inne zdarzenia, które kończą się nawet pobytem w szpitalu.

Dlatego jestem za tym, aby takie miejsca zostawiać początkującym, nastolatkom. Zaś my - jakby nie było dorośli i odpowiedzialni ludzie - może spokojnie ścigać się sami z sobą na drogach publicznych czy gdzieś po lesie. Nie musimy wjeżdżać czy to na śmieszynki rowerowe czy na chodniki i stwarzać zagrożenia dla innych, w tym i pieszych czy dzieci.

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #316 dnia: Maja 23, 2014, 09:50:49 pm »

Dla mnie osobiście takie miejsce służy wyłącznie do rozpędzenia się, rozgrzania mięśni czy spokojnego powrotu z treningu. Aż i tylko to.

Masz 100% racji DDR to nie jest miejsce do wbijania kolejnych rekordów prędkości.

Ale są ludzie - szczególnie młodzi i niedoświadczeni, bez wiedzy o PoRDzie, którzy traktują to miejsce jako plac zabaw i niestety przez to zdarzają się takie a nie inne zdarzenia, które kończą się nawet pobytem w szpitalu.

Niestety to byli głownie faceci 40+ wyglądający na dość profesjonalnych i poważnych.

storm

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Maja 24, 2014, 01:41:43 pm »
Niestety to byli głownie faceci 40+ wyglądający na dość profesjonalnych i poważnych.

No cóż - są ludzie dorośli w młodym wieku, a są dzieci wyglądający na dorosłych a nimi nie będący.

Z innej beczki.
Posesja w której obecnie wynajmujemy pokoje w Kościerzynie położona jest tuż za dwoma cmentarzami. Kiedy wyjeżdżałem po węgiel na stację widziałem już zjeżdżające się samochody, odświętnie ubranych ludzi - znaczy się niestety kolejny pogrzeb.
Wracając - mijałem karawan z trumną i ludzi zgromadzonych i ustawionych w pochód żałobny. Opodal po prawej stronie kolejne samochody żałobników i już dalej prawie widzę zjazd w uliczkę w którą mam skręcić.
I nagle w samochodzie z prawej otwierają się drzwi kierowcy. Gwałtowne hamowanie, omijam i widzę młodego żałobnika z komórką... Zawracam do niego i pytam: "chciałeś mnie też już wysłać na cmentarz? ;)". Uśmiech i poleciałem dalej. Ale na takie akcje też trzeba zwracać uwagę przy parkujących samochodach.

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #318 dnia: Maja 24, 2014, 05:22:13 pm »
Płacisz za wynajem pokoju węglem? :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #319 dnia: Maja 24, 2014, 07:23:18 pm »

Pokój jest ogrzewany (własnym) węglem.;)
Jak węgiel ze stacji, to chyba cały wagon.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #320 dnia: Maja 24, 2014, 07:42:37 pm »
Dał radę go pociągnąć rowerem? Dobry jest.

storm

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Maja 24, 2014, 08:39:20 pm »
No tego, nie wyraziłem się dosyć precyzyjnie - chodziło oczywiście o węgiel drzewny na grilla ;)
Niestety pogoda nam totalnie nie sprzyja (jak i rok temu) i w związku z tym jemy kolację pod dachem i nie-grillowo :]

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #322 dnia: Maja 24, 2014, 10:42:30 pm »

Pokój jest ogrzewany (własnym) węglem.;)
Jak węgiel ze stacji, to chyba cały wagon.
Może jechał po węgiel aktywny ;) :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #323 dnia: Maja 25, 2014, 09:50:20 am »
Ponoć z włókien węglowych rowery moźna robić, ale chyba nie na 12h przed startem.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #324 dnia: Maja 25, 2014, 01:15:06 pm »
Ponoć z włókien węglowych rowery moźna robić, ale chyba nie na 12h przed startem.
Może po wędki skoczył?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #325 dnia: Maja 25, 2014, 05:49:04 pm »
Może po wędki skoczył?
Nanorurki?

My tu gadu gadu a chłopaki plackami się objadają na trasie.

storm

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: Czerwca 01, 2014, 10:16:02 pm »
I znowu ta Bydgoszcz.
Szubińska, wracam z lotniska. Ciągnę po DDR w kierunku centrum. Z przeciwka jedzie kilku rowerzystów. Jeden, drugi i dzieciak... Dzieciak na rowerze zapatrzony na siebie, czy to na swój sado-maso rowerek - nie widzi mnie...
- UWAŻAJ!
Odskakuję na bok na część chodnikową, niebezpieczeństwo "czołówki" żażegnane. W lusterku widzę jeszcze jak matka dzieciara ogląda się, sprawdza czy wszystko w porządku.

W tamtą stronę jechałem po ulicach - zero problemu. I jeszcze przepuściłem ze 2 samochody, a jakieś inne mnie. Pełne zrozumienie, widoczność i reagowanie na inne pojazdy po obu stronach. Ale na DDR takich cudów nie ma.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #327 dnia: Czerwca 22, 2014, 01:08:09 am »
Czytając i analizując ten wątek, nie ma strony, gdzie nie ma wypowiedzi dotyczącej nieogarnięcia ludzi (rowerzystów, rolkarzy, pieszych itp.) poruszających się po ddr'ce.
Moim skromnym zdaniem, każde miasto, które ma w swoim dorobku trasę rowerową powinno posiadać służbę/straż (sami wybierzcie ;)) rowerową, która regularnie odbywałaby przejazdy po takiej trasie pilnując porządku. Oczywiście za nieprzestrzeganie przepisów, czyli głównie piesi, rolkarze, biegacze; na ddr'ce nagradzani byliby małym mandatem, którego koszt wyniósłby wartość przeciętnego zasilenia telefonu.

Wiem, że takowe inspekcje ma możliwość, a nawet powinna, wykonywać straż miejska, ale wiadomo, jak to z nią bywa...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #328 dnia: Czerwca 22, 2014, 12:36:19 pm »
W kraju rowerów po drogach dla rowerzystów poruszaja się skutery i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Oczywiście skuterarze nie muszą posiadać kasków ani kamizelek ratunkowych. Kamizelek, żeby się w kanałach nie potopili.

koncki

« Odpowiedź #329 dnia: Czerwca 22, 2014, 02:15:07 pm »

Wiem, że takowe inspekcje ma możliwość, a nawet powinna, wykonywać straż miejska, ale wiadomo, jak to z nią bywa...

W moim mieście straż miejska jeździ pod prąd na DDR i po chodniku... Policjantów też już widziałem na chodniku. Ręce opadają...