Autor Wątek: Czo wybrać (poziomka)  (Przeczytany 31680 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Czo wybrać (poziomka)
« Odpowiedź #30 dnia: Września 16, 2010, 10:56:02 pm »
Załóżmy teraz że macie ramkę Velogic Semi Low Racer (http://www.velogic.pl/oferta/semi_low_racer/). W co byście ją ubrali?? Chodzi mi o osprzęt, koła i inne szpeje??

dobre obręcze + oponki 1", reszta mało istotna ( moim zdaniem, które może być diamtranie różne od innych :) )

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Września 16, 2010, 11:49:15 pm »
Nie 1" tylko 1.4, 1.5, 1.6 (polecam Marathon Racer). Szybkie i lekkie ale dające dobry komfort jazdy. Reszta, tak jak gemsi napisał.
Jakub Sałata

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Września 17, 2010, 10:35:35 am »
Hamulce rozumiem że raczej tarcze  (Przynajmniej z przodu)? A jeśli to jakie -hydrauliki czy wystarczą mechaniczne? Osobiście wymyśliłem to tak:
Koło przód 20":
Obręcz Alexrims DA-16, 36 otworów 20 cali
Opona Schwalbe MARATHON RACER 20x1,5 zwijana
Piasta przednia czarna DEORE XT HB-M770 36 otworów
Szprychy+nyple czarne cn spoke+zaplot
Dętka Schwalbe 20x1-1/8-1,5 (28/40-406) / zawór Presta 40 mm
Koło tył 26":
Obręcz Alexrims SUPRA BH 36 otworów
Opona Schwalbe Marathon Racer 26x1,5 zwijana
Piasta tylna czarna DEORE XT FH-M770, 36 otworów
Kaseta Deore CS-HG61 9 rzędowa / 11-12-14-16-18-21-24-28-32
Przerzutka tył czarna SLX RD-M662
Szprychy+nyple czarne cn spoke+zaplot
Dętka Schwalbe 26x1,0-1,5 (25/40-559) / zawór Presta 40 mm
Osprzęt
Manetka przerzutki tylnej Deore SL-M590
Manetka przerzutki przedniej Deore SL-M590
Mechanizm korbowy Deore FC-M590 48-36-26 /osłona, 170mm
Przerzutka przód FD-M591 Deore
Łańcuch 3 sztuki
Gripy SRAM 130mm
Linki i pancerze komplet hamulce i przerzutki
Klamki Deore  BL-M590 lewa i prawa
Hamulce V-brake Deore BR-M590 przód i tył
Pedały Accent Lithium
Lusterka CatEye  BM-300G 2 szt
Stopka Accent Center
Lampka tylna Author Redspot
Podkowa do Vbraków  Booster LIGHT

Jakieś sugestie?? Coś z czymś nie zagra?
Pozdrawiam,
czegevara!

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Września 19, 2010, 09:09:22 pm »
proponował bym oponki kenda kwest 1.25 jeździłem na kenda 1.5" w praktyce niewiele się różniły od 1.75
 korbę przednia z większym przełożeniem

ja mam 53 zęby pisałem 54 ale dziś sprawdziłem pisze 53 i takie oponki 1.25 a przełożenie jest za małe na oponach 26,1,5" też było za małe za małe przełożenie nie wykorzystasz w pełni możliwości rowerka na masto ok ale na trasie 30 40 km/h wieje nudą a tak przy lekkim spadku terenu mogło by być co najmniej 60

dziś próba sil z kolarzówka gość super z przodu widelec karbon rama alu same koła jedno kolo kosztowało go więcej niż mój cały rower

zobaczyłem ich w Rejowcu kierunek na Chelm wracałem do domu jade za nimi mysle nie bedę swoim żenchem prowokował podjazd bardzo duży i nieźle stromy jakieś 3 km myślę jak dam rade za nimi bedzie dobrze

trzymam się za nimi bez problemu na samej gorce wyprzedzam jednego jede z przodu, zjeżdżam jadę jakieś do 45 pod wiatr powyżej nie ma za bardzo sensu krecic po jakis dwu kilometrach widze cień drugiego bo nie mam lusterka wyprzedza mnie jede cały czas mu na kole nie za bardzo wysilając się na większej kadencji niż on mniejsze kolo

podjeżdża do nie mówi niezle dajesz :) odpowiadam szkoda ze niema ma takich kułek :) puszczam go przodem( gość co chwila się ogląda chyba sprawdza czy jeszcze jestem) niedaleko zjazd i bardzo stromy podjazd,na zjeździe puszczam go przodem  myślę ciekawe czy to prawda że poziomki są złe na podjazdach  pod górę włączam pełen power, wyprzedzam go bardzo stromy podjazd,więcej go nie widziałem  nie mam lusterek

jeśli bym budował  rower co nie jest wykluczone :)  żeby naprawdę szybko jeździć na trasie trzeba zrobić rower na większych kołach niż 26"

jeszcze jedno miałem rower takie wydłużone SWB z kołem 20" z przodu rewelacji nie było ale te 40 po płaskim poleciał

wnioski można zrobić rower szybszy  ale nie na kołach 26"  myślę ze przekładnia pośrednia mogła by coś dać ale nie wiadomo jakie były by na niej straty
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2010, 09:12:31 pm wysłana przez tomek70 »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 20, 2010, 10:27:24 am »
[...] podjeżdża do mnie [kolarz na kolarce tradycyjnej] mówi nieźle dajesz :) odpowiadam szkoda  że niema ma takich [jak kolarz] kółek :) puszczam go przodem (gość co chwila się ogląda chyba sprawdza czy jeszcze jestem) niedaleko zjazd i bardzo stromy podjazd, na zjeździe puszczam go przodem  myślę ciekawe czy to prawda że poziomki są złe na podjazdach pod górę włączam pełen power, wyprzedzam go bardzo stromy podjazd, więcej go nie widziałem nie mam lusterek

Nie chcę być złośliwy ale ten kto puścił "famę" o kiepskich osiągach rowerów poziomych pod górkę ... najprawdopodobniej ... miał sam kłopoty ze zdrowiem (kłopoty z krążeniem, problemy z wydolnością serca, może nawet problemy z oddychaniem gdy palacz). Zdrowy człowiek może konkurować na równi z drugim - na podjeździe oprócz całkowitej masy liczy się sprawność mięśni człowieka, oddychanie, skłonność do podejmowania wysiłku. Np. ten ewidentny przykład konkurowania pod górkę został wyśmiany na pl.rec.rowery: http://www.youtube.com/watch?v=bfnSemX1BtA

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: Września 20, 2010, 05:49:35 pm »

[...] ja mam 53 zęby pisałem 54 ale dziś sprawdziłem pisze 53 i takie oponki 1.25 a przełożenie jest za małe na oponach 26,1,5" też było za małe za małe przełożenie nie wykorzystasz w pełni możliwości rowerka na masto ok ale na trasie 30 40 km/h wieje nudą a tak przy lekkim spadku terenu mogło by być co najmniej 60 [...]
Hmmm. Tyle że tych "lekkich spadków" nie ma co chwilę a jak są to można być pewnym że będzie i pod górkę:) A 30-40km/h ?? Ale 30 czy 40? Bo dla prędkości średnich to różnica tych 10km jest kolosalna. Szosą mimo że mam przełożenie odpowiednie i koła 28 cali to maksymalnie co pojechałem po płaskim to 50-52km/h. Z górki 75km/h i dalej nie była to najtwadsza przekładnia. Rower poziomy jak mi się wydaje nie jest do bicia rekordów ale do pociechy z jazdy tak wygodnym rowerkiem (choć dla każdego po troszę pewnie czymś innym). Oczywiście mniejsze opory pomagają utrzymać wyższą prędkość ale nie są to w porównaniu z rowerem szosowym chyba kolosalne różnice?? Z kolei koła 28 cali wymuszą wyższą pozycję i wtedy już zysk z mniejszych oporów powietrza przestaje istnieć...

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Września 20, 2010, 10:43:51 pm »
[...] koła 28 cali [w rowerze poziomym] wymuszą wyższą pozycję i wtedy już zysk z mniejszych oporów powietrza przestaje istnieć...

Na dużych kołach + pozycja pozioma jest zysk. Ujeżdżałem Flevo-Racera na 28" i czułem różnicę. Kolarka jest tylko bardziej zrywna, bo lżejsza i ma cieniuteńkie opony. Dociągnąć 45 km/h na rowerze poziomym - na Flevo-Racerze robiłem to z piastą wielobiegową Nexus (wyczuwalnie większe opory niż przerzutki), piastą w dynamie (też opory), oponami 35mm nabitymi (nie wiem ile dokładnie - "biłem" zwykłą pompką) 2.7 bar, bez pedałów zatrzaskowych, łożyska niszej klasy niż kolarskie. Nie byłem sportowcem ani nie jestem. Mi takie osiągi (gdy przycisnę) pasują. Jestem jednak wygodny i zamierzam się wyposażyć w silnik elektryczny. Nie dość że wygodnie "leżeć" to jeszcze jechać na manetce gazu... Szczyt lenistwa - wiem!
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2010, 10:46:34 pm wysłana przez Maciej Długosz »

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Września 20, 2010, 10:50:45 pm »
Czyli powinienem złożyć taki?? :)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Września 20, 2010, 11:01:32 pm »
Czyli powinienem złożyć taki?? :)

Nie, bo ludzie pomyślą że ochrona przed złą pogodą jest czymś ważnym. Jak już przyzwyczaiłeś się moknąć to nie dokładaj wagi owiewką! To się odbije na przyspieszeniu i osiągach pod górkę. Jestem teraz sarkastyczny - wiem. Ale teraz tak na serio: takie rowery wymagają dłubania. Ktoś w Polsce już taki zrobił, w dodatku elektryczny (2600 zł):

http://allegro.pl/rower-z-dachem-poziomy-sam-elektryczny-i1233352583.html     ----> link do aukcji z tym rowerem

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: Września 20, 2010, 11:04:17 pm »
Widziałem go. Ale jego estetyka i kolory zaburzają mój światopogląd:)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Września 20, 2010, 11:07:29 pm »
Widziałem go. Ale jego estetyka i kolory zaburzają mój światopogląd:)

No to szukaj dalej! Warsztatu dla jednego roweru nie będziesz tworzył. Potrzeba Ci czegoś gotowego.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2010, 11:09:34 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Września 20, 2010, 11:18:19 pm »
Z kolei koła 28 cali wymuszą wyższą pozycję i wtedy już zysk z mniejszych oporów powietrza przestaje istnieć...

Niekoniecznie:
http://picasaweb.google.com/Poziome/Hiracer#

Kojarzę z bikestats że jeździsz na szosówce, jeśli chcesz zrobić pozioma typowo pod szosę i stosunkowo małym kosztem to właśnie hi-racer jest dobrym wyborem, choćby przez wzgląd na to że koła możesz przekładać pomiędzy szosą a poziomem.

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Września 20, 2010, 11:39:28 pm »
kolego cze może warto przemyśleć przewrotną koncepcję aczkolwiek możliwą do wykonania: rama Cyklotur Enduro plus koła szosowe i odpowiedni widelec? Mi taka wersja chodzi po głowie...
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Września 21, 2010, 12:38:30 am »
rama Cyklotur Enduro plus koła szosowe i odpowiedni widelec?

Hmm ciekawy pomysł, można też spróbować dać sztywny widelec 26" lub 28" ( O ile się zmieści w ramie - a co z hamulcami? Tarcze, adapter do podniesienia v-brake ?) do modelu BASE - wyjdzie lżej choć trzeba by też sprawdzić jak rower zareaguje na zmianę kąta przy zastosowaniu większego koła.

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: Września 21, 2010, 07:22:25 pm »
No Panowie dajecie mi do myślenie, ale o to chodzi. Co do Cykloturu to czemu Enduro a nie właśnie Base? No i czy tam wejdzie z tyłu koło 28"??