Autor Wątek: Czo wybrać (poziomka)  (Przeczytany 31701 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Czo wybrać (poziomka)
« Odpowiedź #45 dnia: Września 21, 2010, 07:27:41 pm »
Bo enduro jest robiony z myślą o układzie 26"x26" i lepiej by zniósł ewentualną zmianę na 28" (chodzi o to że wraz z wysokością koła zmienia się kąt główki ramy co ma wpływ na prowadzenie).  Co nie znaczy że z Base tego by nie dało się zrobić, trzeba by sprawdzić w praktyce.

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Września 21, 2010, 08:25:33 pm »
w base koło 700C z oponą 23 powinno wejść
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

czegevara

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: Września 21, 2010, 09:38:08 pm »
Wstawienie do tej ramy z przodu koła 26" (lub 28" na przód i tył) znacznie zmieni geometrię całego roweru. Może mi ktoś wyjaśnić jak to wpłynie na prowadzenie roweru??

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Września 21, 2010, 09:44:38 pm »
Z kolei koła 28 cali wymuszą wyższą pozycję i wtedy już zysk z mniejszych oporów powietrza przestaje istnieć...

Niekoniecznie:
http://picasaweb.google.com/Poziome/Hiracer#

Kojarzę z bikestats że jeździsz na szosówce, jeśli chcesz zrobić pozioma typowo pod szosę i stosunkowo małym kosztem to właśnie hi-racer jest dobrym wyborem, choćby przez wzgląd na to że koła możesz przekładać pomiędzy szosą a poziomem.

mi osobiście bardziej odpowiada pozycja na low racer więc myślę o pośredniej przekładni, jakiejś dobrej jakości

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Września 21, 2010, 09:47:34 pm »
Wstawienie do tej ramy z przodu koła 26" (lub 28" na przód i tył) znacznie zmieni geometrię całego roweru. Może mi ktoś wyjaśnić jak to wpłynie na prowadzenie roweru??

Jak napisałem w poprzednim poście - trzeba by to sprawdzić w praktyce. W teorii i na ''oko'' powinno być ok.

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #50 dnia: Września 21, 2010, 10:03:24 pm »
Eksperyment można zrobić...
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #51 dnia: Września 22, 2010, 07:19:18 am »
czegevara - wstawiając większe koło w widelec rowerek złagodnieje podczas skręcania.
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Września 22, 2010, 07:14:19 pm »
dobra a teraz trochę z innej beczki nie wiem czy wy,
 ale ja zauważyłem ze istotny jest rozstaw osi
 on tez wpływa na komfort prowadzenia większy rozstaw, rowerek prowadzi się  stabilniej i w moim odczuciu jest szybszy
 mniej nerwowy i wysokość fotelika od ziemi im niżej tym rower stabilniejszy czy tez macie takie odczucia ja tył mojego ffd cruzbike zmieniałem trzy razy i za każdym razem było inaczej inne wrażenia

jeśli fotelik jest nisko jak w low racer występuje tutaj efekt, ja nazywam to efektem "hamaka" czyli jakbyśmy byli zawieszeni w hamaku pomiędzy dwoma kolami im fotel jest wyżej ten efekt maleje i co za tym idzie maleje stabilność

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Września 22, 2010, 07:23:39 pm »
dobra a teraz trochę z innej beczki nie wiem czy wy,
 ale ja zauważyłem ze istotny jest rozstaw osi

Coś tam o tym słyszeliśmy ;)

jeśli fotelik jest nisko jak w low racer występuje tutaj efekt, ja nazywam to efektem "hamaka" czyli jakbyśmy byli zawieszeni w hamaku pomiędzy dwoma kolami im fotel jest wyżej ten efekt maleje i co za tym idzie maleje stabilność

Efekt ''hamaka'': następuje autocentrowanie ramy, ten efekt jest wykorzystywany na większą skalę w rowerach flevo i phyton. Podpowiem że jest też związany mocno z kątem główki ramy.
Btw. Tomek70 jak znajdziesz chwilkę to przejrzyj starsze posty na forum, sporo było o tym i innych ciekawych rzeczach pisane :).