Autor Wątek: Regulacja prowadzena łańcucha  (Przeczytany 4088 razy)

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
Regulacja prowadzena łańcucha
« dnia: Września 07, 2010, 08:42:09 pm »
Tak się zastanawiam, czy nie była by przydatna regulacja prowadzenia łańcucha.
Weźmy przykład z pionowego, mając dajmy na to 9 rzędową kasetę z tyłu  i korbę z 3 zębatkami przerzutka nie bez powodu jest ma taki wybór, chodzi o to przecież aby łańcuch się nie skręcał i nie było by możliwości nawet spróbować jeździć na przełożeniu 9/1.
Otóż do czego dążę, prowadząc łańcuch w poziomce mamy dajmy na to powiedzmy gdzieś na środku roweru mamy rolkę lub coś innego do prowadzenia łańcucha. Mam na myśli to że jeżeli ten punkt będzie sztywny czy odległość ta nie będzie powodować skręcania łańcucha? dajmy   na to że od pierwszej zębatki idzie prosto, to od 8 naturalne jest że musi iść pod skosem. i w sumie moim zdaniem nie było by trudne zrobienie regulacji wystarczy do zwykłej przedniej przerzutki umieszczonej gdzieś po środku gdzie mamy mocowanie przyspawać metalową obejmę do pancerza, rurki, rolki.
Teraz przebłysk zamontować dwie linki na jedną manetkę. Lub prościej dwie manetki. Co o tym sądzicie i czy mieliście tego typu problemy?
Co stosujecie do prowadzenia łańcucha? Rolki? Wężyk yyy cóż nie wiem jak je nazwać, proszę o jakiś link jak mogę.
Jak myślicie warto stosować standardowy rozmiar tych pancerzy do łańcucha? wystarczy nam przecież tylko kilka cm  w jednym miejscu aby łańcuch nie wisiał i opór jest mniejszy.

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Regulacja prowadzena łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2010, 09:01:38 pm »
w poziomym tylnonapędowym nie ma takiego problemu można przerzucać dowolnie ponieważ łańcuch jest bardzo długi i jego wygięcie na tej długości jest minimalne a morze nawet mniejsze niż w klasyku

do prowadzenia łańcucha polecam rurki od ogrzewania podłogowego,  a im mniej rolek tym lepiej najlepiej jak by ich wcale nie było rurka powinna być tylko po to żeby nam się łańcuch o ramę nie "majtał"

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2010, 08:34:16 am »
i tak.. i nie..

Rurki też powodują straty (no jednak to trze tam w środku). Bez rolki elastyczność boczna "zjada" potworne ilości włożonej pracy.. Fakt faktem, łańcuch jest znacznie mniej przekoszony i ma lepsze parametry pracy. Największa wada.. to sprężyna przerzutki "słabo" przystosowana do wybierania takiej masy (i pojawia się kółeczko na dole, bo łańcuch po ziemi szura)

Rolki źle prowadzą łańcuch, wycierają się, często jest strata na elastyczności pionowej ramy (a ramię jest długie) i na łamanie łańcucha (pod obciążeniem!). Co więcej łańcuch jest przekaszany: i od korby i od kasety, znając życie, po jednej stronie będzie bardziej wytarty.

W swojej LWB myślę o założeniu middrive: od przodu idzie łańcuch na małych "sztywnych" zębatkach o przełożeniu 1:1, napinacz poprzez regulację położenia mid-supportu. Na mid-supporcie mała zębatka i normalne tarcze. Trochę to usztywni "bocznie" całość (skrócenie ramienia) a tylko trochę pogorszy skuteczność przekazania mocy (te dwie tarcze i opory łańcucha na nich: ale zawsze czystego łańcucha, bo można zabudować w plastikowe korytko!)

Swoją drogą.. Ciekawe kiedy do "zwykłego" roweru zrobię middrive :) Bo zaczęło się od "poprawiania" tandemu.. które z powodu braku wykonawców ciągle trwa :(

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Września 08, 2010, 02:57:49 pm »
Mogę prosić o jakiś link do tych rurek?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 08, 2010, 04:22:43 pm »
tu masz link do zdjęcia

http://ogrzewanie-podlogowe.monitory.opole.pl/

kupisz w każdym sklepie hydraulicznym za grosze nie pamiętam ale chyba ze 3 zł za metr można je pomalować jeśli kolor nie pasuje do całości w środku jest teflon potem aluminium i znowu jakiś plastik rurka warstwowa

co do wycierania się łańcucha bez prowadzenie to nieprawda miałem w swoim dawnym SWB łańcuch który był ze złomu a raczej  trzy łańcuchy,
 służyły mi, jeździłem na nich Jeszce cztery lata a jeżdżę bardzo dużo wszystko pracowało dobrze i nic się nie działo łańcuch szedł w rurce a powracał pod spodem na jednej rolce która służyła mi świetnie i do tej pory leży gdzieś w piwnicy sprawna,

rórka służyła tylko do prowadzenia łańcucha a nie do korygowania jego ostawienia łańcuch ma się ustawiać tak jak chce jeśli korygujesz jego ustawienie wygięcie  po stronie naciąganej to masz straty i to duże bo łańcuch trze o rurkę jeśli tylko w rurce biegnie żeby się nie telepał to tylko się tam ślizga straty są prawie żadne

dlaczego w pionowym rowerze nie korygujesz ustawienia łańcucha przecież tam biegnie on pod większym kątem niż w poziomym ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 08, 2010, 07:33:47 pm »
Podobno bardzo dobrze sprawdzają się przewody do pneumatyki tekalan, niestety byłem w dwóch sklepach z pneumatyka i nie było tekalanu ani nic o podobnych wymiarach. Prekosami łańcucha bym się nie martwił, jak napisali przedmówcy przy tej długości łańcucha tracą na znaczeniu. W kwestii przewody czy rolki: rolki są efektywniejsze, szczególnie łożyskowane. Z drugiej strony przewody lepiej chronią łańcuch przed błotem i zapobiegają wkręcaniu się odzieży w łańcuch (przydatne kiedy jeździmy w nierowerowych ciuchach ). 

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2010, 09:16:45 pm »

dlaczego w pionowym rowerze nie korygujesz ustawienia łańcucha przecież tam biegnie on pod większym kątem niż w poziomym ?

Przecież w pionowym reguluje się to przednią przerzutką, która nie pozwala na inne ustawienie chyba że chodzi ci o regulacje jeszcze jakąś miedzy kaseta a korba.

Czyli wnioskuje że według was łańcuch powinien wisieć jak chce między kasetą a korbą i ważne żeby jedynie był napięty. Myślę że w moim swb będę musiał jednak zastosować jakieś dwie rolki, bo zbyt gwałtowanie schodziłby i wracał do poziomu aby działał ez niczego.

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Września 08, 2010, 09:57:13 pm »
okon140 - Przecież w pionowym reguluje się to przednią przerzutką.. - mówisz o regulacji łańcucha względem danego blatu, a tu chodzi o ułożenie łańcucha pomiędzy blatem a wózkiem (tylnej przerzutki, a co za tym idzie - względem koronet kasety).
Czyli ... łańcuch powinien wisieć jak chce między kasetą a korbą i ważne żeby jedynie był napięty. - dokładnie tak, choć zwalenie naprężenia całego łańcucha na wózek przerzutki podpada pod jej katowanie, dlatego stosuje się rolki, rurki, bądź - dodatkowy wózek :)
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?