Autor Wątek: Lowracer... - czy aby?  (Przeczytany 3652 razy)

Messer

• kolarz na poziomie
Lowracer... - czy aby?
« dnia: Lipca 18, 2010, 03:34:44 pm »
Witajcie, koledzy ;)

Wracam po długiej przerwie wciąż bez poziomki niestety, ale z czasem przynajmniej, bo szkoła "zassała" jednak więcej, niż się wydawało  ;).
Plany trike'a zostają na boczku i samą chęć odkurzam sobie co jakiś czasik. Tematem tego wątku jest jednak napoczęty przeze mnie w tym poprzednim "trike'owym" pomysł budowy regulowano-suporto-siodełkowego lowracera  :P. Niby nie mam już dużo poważnych problemów natury technicznej (jak coś to i tak spytam  :P), ale po ostatnim kopaniu w sieci i na forum - co jak co nie było mnie jednak troszkę czasu, w którym zalęgła się nawet, jak zauważyłem, mała poziomowa manufaktura kolegi Macieja, o ile się nie mylę  ;) - zorientowałem się, że wielu odradza lowracera, bo "trudno dopasować", bo "problemy z konstrukcją", bo "nie na pierwszego pozioma". Nie mówię, że moja pierwsza poziomka to ma być sprawdzony sprzęt na długie wyprawy i zdaję sobie sprawę z "testowej" formy przedsięwzięcia, jednak nie chciałbym zostać "na lodzie" z uczuciem niemożności twórczej  :P.
W związku z powyższym prosiłbym kolegów o wytknięcie zagrożeń budowy takiego rowerka, cobym wiedział za co się biorę ;).

Aaaa, forma ramy jaka kołacze mi się po pokoiku z marzeniami to coś jakby pod te konstrukcje:
http://www.recumbents.com/wisil/gritters/rick_gritters.htm
http://www.recumbents.com/wisil/wianecki/andrea_lowracer.htm
http://www.recumbents.com/wisil/streetcuda/streetcuda.htm
Wiem, że wyglądają utopijnie, ale to tak, żebyście złapali klimat w jakim się błąkam ;).

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Messer

• kolarz na poziomie
Odp: Lowracer... - czy aby?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2010, 08:09:23 pm »
O, tutaj znalazłem coś, co by mnie usatysfakcjonowało absolutnie  ;). Mam nadzieję, że włodarze AtomicZombie.com się nie pogniewają i potraktują to jako reklamę:
http://www.atomiczombie.com/product/tomahawk/small2.jpg

Jaki profil na taką ramę? Coby mnie utrzymał, a ważę sobie niecałe 70kg, przy czym przewiduję wzrost spowodowany okresem dość gwałtownego przybierania na masie jako że rosnąć powoli przestaję  :P.

Pozdrawiam, Messer

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2010, 08:34:34 pm »
Co jakiś czas podrzucam kol.Yin'owi (chwała Mu za cierpliwość!!!) różne pierdoły do zamieszczenia na Rapidzie - specjalnie dla Ciebie zapodam mu zbiór udostępnionych projektów AtomicZombie. Bądź cierpliwy, i zaglądaj do działu Rowery poziome - forum dyskusyjne > Techno  > Techniczne publikacje rowerowe i szukaj "BikeScooterAnd Chopper Projects For The Evil Genius". Co prawda nie pamiętam wszystkich zamieszczonych tam projektów, ale wiele ich rowerków bazuje na takiej samej konstrukcji belki głównej ramy, a na zdjęciach belka ta wygląda jednakowo (wymiarami) w różnych modelach (porównywałem np. z oponą czy średnicą koła..).
Pozdrawiam.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2010, 09:59:38 pm »
Dzięki za odpowiedź. Za plany jestem - i będę  :P - ogromnie wdzięczny, bo sam pomysł, a jakieś konkretne wyliczenia to jednak robią różnicę ;). Swoją drogą dwa pierwsze linki są już martwe, bo przekroczono limit pobrań - przynajmniej u mnie tak to wygląda.

A co do rowerowych pytań - próbowałem dzisiaj ściągnąć stery i widelec ze starego górala, coby go podszykować na "dawcę", ale śruba imbusowa po "stuknięciu" opadła wprawdzie normalnie, ale nic nie drgnęło... Prysnąłem tam jeszcze bodaj CX-80, coby się odpiekło i odrdzewiło, ale nic nadal... Czy mogłem coś zepsuć, czy też to nieposłuszeństwo starego sprzętu? Rower komunijny czyli już z 8 lat ma ;).

Pozdrawiam, Messer

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2010, 10:44:30 am »
Konkretność wyliczeń.. Porządnie zaprojektowana rama musi być jeszcze porządnie wykonana, a to wymaga konkretnej wiedzy i doświadczenia (patrz na mój podpis ;)..). Amatorskie konstrukcje MUSZĄ mieć pewien margines bezpieczeństwa, i to o wiele większy niż profesjonalne. Konstrukcje AtomicZombie nie są tu wyjątkiem - obserwując ich propozycję wątpię, czy są one poparte inżynieryjskimi obliczeniami, ale za to jest weryfikacja w postaci iluś tam amatorskich wykonań ;) .

Te linki dotyczą ich trajki, ale może na coś Ci się przedadzą (jak pisałem wcześniej - belka główna ramy jest identyczna jak w Twoim linku):

http://www.triketrek11.com/index.html
http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=Trike%20Trek%20'%2011&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&tbo=u&tbs=vid:1&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wv

Co do pytania o rozebranie widelca - skoro to rowerek komunijny (a więc raczej przeciętnej jakości) podejrzewam, że poszedł gwint na klinie (tym wewnątrz rury widelca..). Zdejmij koło, i spróbuj zajrzeć do widelca od spodu - może uda Ci się sprawdzić mój domysł organoleptycznie. Jeśli tak jest - nie pozostanie Ci nic innego jak wybicie śruby do góry, zdjęcie zaślepki/gniazda, i zbicie klina czymś włożonym w rurę kierownicy..

Pozdrawiam.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2010, 11:45:15 am »
Ta pierwsza konstrukcja ma być właśnie takim amatorski poziomem, z którego chcę maksymalnie dużo się nauczyć, przy jednoczesnym maksymalnym wykorzystaniu go jako - mam nadzieję - wygodnego i porządnego środka transportu. Co do linków to wielkie dzięki, wprawdzie planów się nie dopatrzyłem ale po ilości zdjęć stwierdzam, że jest sporo do podpatrzenia ;).

A co do mojego problemu z góralem - śruba imbusowa właśnie daje się wykręcić do końca, tylko że co bym z nią nie kombinował to stery nie wychodzą... No nic, może spróbuję "na chamca", a jak nie to mam jeszcze dawcę 20'', wprawdzie bez amortyzacji, ale rozmiarem bardziej pod lowracera ;).

Pozdrawiam, Messer.

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2010, 12:04:03 pm »
Skoro klin wychodzi to po prostu masz zapieczoną kierownicę - użyj WD40 i nieco siły :). Co zaś do planów - AtomicZombie nie pozwala na ich udostępnianie, tylko je sprzedaje, ale mam jeden przeciek:

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 30, 2010, 11:17:04 am »
Witam
Nie wykręcaj śruby imbusowej do końca, tylko ok 1 cm a nastepnie  uderz ją młotkiem (z wyczuciem) tak aby sie schowała.
 Potem  znów wykęć 1 cm i znów młotek, i tak do skutku.
WD40 ułatwi sprawę.
pozdrawiam T1

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2010, 09:12:00 pm »
Dzięki za pomoc  ;). Spróbuję jutro z rana.
Wiem, wiem, że sprzedaje, ale nie bardzo mi się takie zakupy opłacają, tym więc bardziej jestem wdzięczny za "przeciek".

Pozdrawiam, Messer