Autor Wątek: Poziomka na zdrowie  (Przeczytany 3199 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Poziomka na zdrowie
« dnia: Sierpnia 29, 2008, 09:21:55 pm »
Na prośbę Nahtah zakładam temat poświęcony korzystnym i niekorzystnym wpływom jazdy na rowerze poziomym na zdrowie. W dyskusji na priv poruszyliśmy temat 'efektu mokrych pleców' odbijających się długofalowo na stanie zdrowia. Ustaliliśmy ze kontuzja Nahtah nie ma z tym nic wspólnego :)

adam80

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Poziomka na zdrowie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2008, 09:46:16 pm »
nie wiem czy wolno mi się wypowiadać w tym temacie
ale zaryzykuje jak juz kiedys wspomniałem jestem po wypadku.
ale do rzeczy z powodu mojego zainteresowania poziomkami ,konsultowałem się z lekarzem
spec.neurologiem
usłyszałem kilka zalet tego typu rowerów ,napewno dla was to nic nowego ale może napisze o tym:

zaczne od tego że regularna jazda na rowerze znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na
 nadciśnienie tętnicze,
choroby serca
oraz nadwagę

ergonomiczna pozycja rowerzysty na poziomkach eliminuje efekt :
ucisku klatki piersiowej
oraz brzucha
odciąża kregosłup odcinek lędźwiowy,piersiowy i szyjny,
odciąża  nadgarstki i ramiona
małe kroczki w celu osiągnięcia "poziomu"

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2008, 11:29:49 am »
Zgadzam się z moim przedmówcą, iż poziomka to rechabilitacyjno-rekonwalescencyjna alternatywa dla chcących niemogących. Mam problem z kregosłupem i to między innymi był powód dla którego powstał "nahtah". Pokonałem 10 000 km i problem z odcinkiem lędźwiowym, zażegnałem częstą i daleką jazdą. Niestety ostatnio doszedł mi problem z odcinkiem szyjnym, po kilkuletnim jego doświadczaniu. Więc zacząłem manipulować z oparciem siedziska i po wczorajszej eskapadzie 100kilometrowej, wyszła nie wygoda straszna. Ważne na takim rowerze jest, by nie przewiać pleców, ciuchy jakie używam, to tylko rowerowe, kupowane wszędzie gdzie taniej, lecz po doświadczeniach z tej materii wiem jakie i z jakiego materiału mi są potrzebne, niestety drogie, bo to nowości typu 70%poliamidu i 30%poliestru lub Meryl Actisystem i Meryl Skinlife. Polecam ostatnio czytaną przezemnie  gazetę "rowertour" magazyn dla wycieczkowiczów, w ostatnim magazynie był opis róznych koszulek i ich standard.:)

PS. Jeśli macie doświadczenia z problemem typu; kolana,skurcze,niedokrwienie,przewianie,odwodnienie itd. piszcie i piszcie jak sobie z tym radzicie.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 18, 2010, 10:20:43 am »
Mam pytanie do wszystkich poziomkowiczów, mających korby ułożone wyżej, niż siedzisko. Czy drętwieją wam stopy i jak sobie z tym radzicie?:)

Wożę się poziomką typu lowracer i po przejechaniu szybkim tempem 10km odczuwam mrowienie w palcach stopy, natomiast jadąc tempem wolniejszym, te objawy występują po ok.20km.Oczywiście jestem w stanie przejechać dystans o wiele dłuższy, odciążając w pewien sposób nogi w trakcie jazdy z górki np, umożliwiając dopływ krwi do palców, które są wyżej od miednicy przy wyprostowanej nodze.:)

Podejrzewałem  ucisk żył udowych przy złym ułożeniu siodełka i pewnie coś w tym było ale po odpowiednim przerobieniu, efekt zelżał minimalnie.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 18, 2010, 08:37:30 pm »
Jak zaczynało mrowić, to naciskałem trochę z pięty. Tylko teraz nie pamiętam na którym to było "poziomie". Wiem, że mrowienie występowało, gdy było zimno przy intensywnej jeździe.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp