Autor Wątek: tour easy  (Przeczytany 10874 razy)

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
tour easy
« dnia: Lipca 03, 2010, 12:19:13 pm »
chciałbym zrobić coś takiego jak na zdjęciu poniżej i mam już pierwszy problem czy widełki od 26' mogą być? co o moim projekcie myślicie?
czy rama z profili kwadratowych to dobry pomysł?

Rumcajs

• Gość
Odp: tour easy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2010, 01:22:09 pm »
Widełki - jak najbardziej!! O ile pamiętam - oryginał właśnie takie przewiduje ;) tym bardziej, że musisz w nie wspawać poprzeczkę..
Profile kwadratowe - też nie będą problemem o tyle, że oryginał przewiduje łączenie rur okrągłych.
Tu http://forum.poziome.pl/index.php?topic=668.0 masz wątek o tej samej konstrukcji :) ..
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 01:26:55 pm wysłana przez Rumcajs »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2010, 02:06:12 pm »
czy rama z profili kwadratowych to dobry pomysł?

Profil kwadratowy "sprawdza się" w rowerze bez zastrzeżeń. Jest to kwestia estetycznego odbioru "kwadraciaka", rury z pewnością są bardziej estetyczne:

« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 02:08:44 pm wysłana przez Maciej Długosz »

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2010, 07:58:45 pm »
mam jeszcze jeden problem, zaczynać spawanie bez przedniego koła czy to może zły pomysł?, kółko za kilka dni dopiero będzie

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 03, 2010, 08:14:27 pm »
mam jeszcze jeden problem, zaczynać spawanie bez przedniego koła czy to może zły pomysł?, kółko za kilka dni dopiero będzie

Jak znasz kąty pod jakim co ma być pospawane i uwzględniłeś czy używasz tej samej długości widelca przedniego co w projekcie - to spawaj. Piszesz co prawda że chcesz użyć widelca 26" (czyli taki jak na zdjęciu) - ale nie wiem jaki masz projekt "bazowy". Na zdjęciu jest widelec 26" z przodu więc opierając się na tym zdjęciu to wszystko gra. Możesz spawać. Zaciśnij ściski stolarskie albo najlepiej stwórz prowizoryczny "szablon spawalniczy" (płyta wiórowa, wkręty/ wkrętarka albo wiertarka/ śruby, piłka do drewna, linijka, ołówek). Jak masz małe doświadczenie w spawaniu to błąd wymiarów wyjdzie Ci 1-2 mm ale nie odczujesz tego w jeździe.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 08:19:30 pm wysłana przez Maciej Długosz »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 03, 2010, 08:57:14 pm »
Profile prostokątne są łatwiejsze w obróbce.
Połap sobie wszystko, popodpieraj i przymierzaj, tnij spawaj, przymierzaj, itd.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2010, 06:46:52 pm »
cos tam przytrzymałem, połapałem i powoli do przodu

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 22, 2010, 11:09:00 am »
to się nie złamie tam za sterami zaraz strasznie to lipnie wygląda
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2010, 02:34:08 pm »
chyba się nie złamie spaw jest wporządku i rura w rurę wchodzi, a jak się złamie to się przerobi, najpierw sprawdze czy poziomką się fajnie jeździ

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2010, 02:47:19 pm »
a jak się złamie to się przerobi, najpierw sprawdze czy poziomką się fajnie jeździ - zgodnie z prawami Murphy'ego złamie się w najmniej dogodnej chwili, czyli w czasie szybkiej jazdy.. Póki jeszcze możesz to dospawaj kawałek rurki pomiędzy szyjką sterów a suportem - na wadze za dużo nie stracisz, a możesz dużo zyskać (kości się zrosną, ale n.p. zęby nie włosy - nie odrosną)..

Zauważ, że konstrukcje ram większości rowerów oparte są na trójkącie - tak samo jak oryginalny TourEasy. Jest to raczej sprawdzona konstrukcja, a przynajmniej tak można sądzić po ilości wykonanych kopii. Twoja przeróbka jest umiejscowiona w najgorszym możliwym miejscu - w momencie złamania prawie nadziejesz się na kierownicę!!

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2010, 02:53:04 pm wysłana przez Rumcajs »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 22, 2010, 06:25:45 pm »
I brakuje jeszcze "podparcia" fotela. Na szczęście złamie się przed przodem :)

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 22, 2010, 07:12:05 pm »
a jak się złamie to się przerobi, najpierw sprawdze czy poziomką się fajnie jeździ - zgodnie z prawami Murphy'ego złamie się w najmniej dogodnej chwili, czyli w czasie szybkiej jazdy.. Póki jeszcze możesz to dospawaj kawałek rurki pomiędzy szyjką sterów a suportem - na wadze za dużo nie stracisz, a możesz dużo zyskać (kości się zrosną, ale n.p. zęby nie włosy - nie odrosną)..

Zauważ, że konstrukcje ram większości rowerów oparte są na trójkącie - tak samo jak oryginalny TourEasy. Jest to raczej sprawdzona konstrukcja, a przynajmniej tak można sądzić po ilości wykonanych kopii. Twoja przeróbka jest umiejscowiona w najgorszym możliwym miejscu - w momencie złamania prawie nadziejesz się na kierownicę!!

Pozdrawiam.
nastraszyłeś mnie - będzie tam rurka lub wzmocnienie z blachy, szczególnie że rower jest robiony pod dopalacz elektryczny

siedzenie nie jest skończone lub będzie tam inne

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 22, 2010, 07:31:15 pm »
Nie chodziło mi o straszenie a raczej o uświadomienie, że w jednym miejscu będą się kumulować ogromne siły - cała "kratownica" ramy kończy się w jednym miejscu, skąd dalej tworzy się najnormalniejsza dźwignia (do osi koła). Osobiście dałbym zdecydowanie dłuższą szyjkę sterów - od górnej krawędzi poprowadził rurkę górną, a od dolnej - rurę do tulei suportu. Nie znam programów cadowskich, ale nawet na zdrowy rozsądek: ta sama siła będzie rozkładana na dwa punkty (a nie kumulowała w jednym jak u Ciebie), ponadto - powierzchnia spawu dwóch rurek jest większa niż jednej.
Wolę mieć 100% nadmiaru wytrzymałości niż 1% za mało :) !!!

Pozdrawiam.

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #13 dnia: Września 11, 2010, 02:54:21 pm »
po jazdach próbnych już - wywrotki nie było ale droga szeroka musi być

wiem wiem - przy główce ramy będą trójkąty wzmacniające
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 02:56:52 pm wysłana przez mmoto »

Yin

• całkiem inny wariat