Autor Wątek: Makieta - Rakieta  (Przeczytany 14479 razy)

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
Makieta - Rakieta
« dnia: Czerwca 18, 2010, 03:43:06 pm »
Jako inżynier starej daty  :) borykając się z problemami kooperacji z pobliskimi warsztatami, i nie mogąc się doczekać ukończenia pierwszego pojazdu i dziewiczej jazdy, postanowiłem pójść starą dobrą drogą i zbudować makietę-prototyp !

Przy okazji przeglądania różnych "poziomych" stron przez ostatnie miesiące natrafiłem na ciekawe projekty wykonane z drewna i materiałów pochodnym.  Dodatkowo zainspirowany galerią Yina (chylę czoła) nabyłem połać sklejki i zabrałem się do rżnięcia ;)
Cel był taki by zachować geometrię docelowej ramy z wszystkimi kątami, ustawieniem siodełka itd. i sprawdzić czy to co nasmarowałem w projekcie się sprawdzi, a przy okazji zobaczyć co z takiej sklejki da się wystrugać  :) i jaki ten materiał ma w sobie potencjał jeśli chodzi o poziomki.  Nad wszystkim oczywiście królowała idea nadrzędna mianowicie dobra zabawa, tak więc całość potraktowałem z lekkim przymrużeniem oka  ;)

poniżej pierwsze foty jeszcze w fazie konstrukcyjnej:

Jak widać wszystko jeszcze polepione na taśmę i ślinę  :D ale jakoś trzyma się kupy

i na koniec foto w próbnego przelotu:

rower, jeśli tak go można nazwać, jest jeszcze w fazie wysokiego niedorobienia.  Wprawne oko zauważy pewnie, że kierownica (tymczasowa) zawiera elementy drewniane (konkretnie resztki parkietu :)), ale już nie mogłem się doczekać pierwszej jazdy.

Niniejszym czuje się pełnowartościowym, rozdziewiczonym członkiem braci poziomej !

Wrażenia z jazdy super, co prawda na razie osiągi zerowe, za to frajda niesamowita!  Przy pierwszej próbie miałem ustawione zbyt ciężkie przełożenie (brak kierownicy = brak manetek = brak sprawnej przerzutki) trudno mi było wystartować.  Dodatkowo fotel mam ustawiony raczej "rejsowo" co nie ułatwia na początku.  Wystarczyło jednak dobrać lżejsze przełożenie i już można było zrobić pierwszą rundę po okolicy i obserwować opadające szczeki przechodniów.  BTW jakiś dzieciak na quadzie zbaraniał totalnie jak mnie zobaczył i zatarasował mi drogę o mało co nie doprowadzając do pierwszej kolizji.  Nie dodałem wcześniej, że z powodu dużego parcia na pierwszą jazdę nie traciłem cennego czasu na zamontowanie hamulca  ;D
Ponadto jako że makieta-rakieta jest tylko makietą nie jest zbyt sztywną konstrukcją i faluje niemiłosiernie podczas jazdy co dodatkowo zwiększa chill factor ;)  Myślę że tego typu konstrukcję mogłyby służyć jako trenażery równowagi (albo odwagi przy większych prędkościach).
W każdym razie radość chwilowo opadła bo maszyna na razie wróciła do pitstopu i czeka na dokończenie i montaż co poniektórych, jak widać niezbędnych elementów  typu hamulce ;D

Dalsze relacje wkrótce...

[gdzie drwa rąbią tam czasem poziomy powstają]

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Makieta - Rakieta
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 18, 2010, 04:02:40 pm »
to gratulacje

mam nadzieje że uda ci się do zlotu zrobić metalowego rumaka
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 18, 2010, 05:34:12 pm »
to gratulacje
mam nadzieje że uda ci się do zlotu zrobić metalowego rumaka

E tam... metalowe to wszyscy mają, a drewniak to jest ewenement! ;)
 Dołączam się do gratulacji
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 18, 2010, 09:47:30 pm »
Świetny jest :) Drewniane konstrukcje mają w sobie 'coś'. Jeszcze jak by go ładnie wykończyć bejcą + wosk, tak by było widać że to drewno.. Tradycyjnie spytam o wagę ( tu się pewnie coś jeszcze będzie zmieniać ale tak +- na razie). I więcej fotek proszę co by sobie oczy nacieszyć :)

Aaa - nie skrzypi czasem podczas jazdy?

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2010, 10:40:27 pm »
Świetny jest :) Drewniane konstrukcje mają w sobie 'coś'. Jeszcze jak by go ładnie wykończyć bejcą + wosk, tak by było widać że to drewno.. Tradycyjnie spytam o wagę ( tu się pewnie coś jeszcze będzie zmieniać ale tak +- na razie). I więcej fotek proszę co by sobie oczy nacieszyć :)

Aaa - nie skrzypi czasem podczas jazdy?

No najpierw muszę go skończyć, a potem zajmę się wykańczaniem ;)

Co do wagi, no... na tym polu poległem  ;) Nie ma co ukrywać maszyna jest ciężka.  Już podczas konstrukcji okazało się, że potrzebne są wzmocnienia  - wszędzie ! Inaczej pewnie jazda przypominałaby jazdę na żmii, albo pythonie  ;D  Niestety nie mam żadnej możliwości zważenia pojazdu, a porównanie mam tylko do "pionocypedów", które posiadam więc jest chyba ono nieadekwatne.
Myślę, że dużo lepsze parametry można by osiągnąć używając cieńszej sklejki  i przygotowując własnoręcznie laminat z kilku jej warstw.  To co kupuje się w markecie jest zdecydowanie zbyt giętkie.  Chociaż z drugiej strony po drobnej analizie stwierdzam, że być może błędna jest sama konstrukcja - w związku z tym że sklejka jest giętka główne profile ramy, jak widać umieszczone są "na sztorc".  Tym samym rower nie ugina się pod moim ciężarem, ale niestety pracuje na boki = straty podczas "deptania" i tendencje do falowania.  Gdyby zastosować płaty sklejki umieszczone poziomo (oczywiście wymaga to całkowicie nowej koncepcji) możnaby zyskać na sztywności bocznej i jednoczenie sprawić, że rama uginałaby się góra-dół co mogłoby być akurat efektem całkiem pożądanym i niwelującym nierówności drogi.  To tyle wniosków z warsztatów sklejkowych:)
Na koniec dodam, że byłem mile zaskoczony, bo NIE skrzypi.  Całość połączyłem śrubami i dodatkowo klejem.
Muszę jeszcze dopracować sztywność bomu bo na razie jest żałosna, no a potem czekać na bezdeszczową pogodę :)
Co na razie cieszy to że konstrukcja pod względem geometrii wydaje się być trafiona, więc w przyszłości stalowy rumak (a raczej aluminiowy) ma szansę nie trafić na złom zaraz po wykonaniu :D

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 19, 2010, 10:23:17 am »

Muszę jeszcze dopracować sztywność bomu bo na razie jest żałosna, no a potem czekać na bezdeszczową pogodę :)

wstaw poziome listwy ( na górze i dole ) robiąc pełną zamkniętą skrzynkę (na zdjęciach wydaje mi się że masz tylko kawałek dystansu  przy suporcie )

Jaka grubość sklejki ??

PS.
moje początki http://picasaweb.google.pl/rzmarek63/MojePoziomki#5257107527764514690
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2010, 01:12:51 pm wysłana przez M63 »
Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 19, 2010, 11:16:18 am »
Pewnie widziałeś podobny projekt studentów z usa, oni miedzy płytami dla zwiększenia sztywności zastosowali płyty z pianki montażowej ( nie pamiętam dokładnie nazwy zastosowywanego materiału ale wątek jest do znalezienia na forum).

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 21, 2010, 11:03:42 am »
wstaw poziome listwy ( na górze i dole ) robiąc pełną zamkniętą skrzynkę (na zdjęciach wydaje mi się że masz tylko kawałek dystansu  przy suporcie )

Jaka grubość sklejki ??

w części środkowej, mniej więcej pod fotelem są już takie wzmocnienia.  Na bomie planuję dokładnie to samo... tylko ten czas >:(

sklejka 10mm, chciałem 12, ale castorama poległa ;)

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2010, 11:26:18 am »
Pewnie widziałeś podobny projekt studentów z usa, oni miedzy płytami dla zwiększenia sztywności zastosowali płyty z pianki montażowej ( nie pamiętam dokładnie nazwy zastosowywanego materiału ale wątek jest do znalezienia na forum).

widziałem takie jedno zdjęcie, w pewnej galerii ;), i dałem się nabrać na sztywność ramy wykonanej prze tego ziomka:

Początkowo wykonałem całość dokładnie w takiej technologii:

Potem okazało się, że jest miękko i trzeba dołożyć mięsa ;)

Nie pamiętam, czy widziałem jakieś projekty akurat z USA, ale jeżeli chodzi o projekty sklejkowe to każdemu polecam:
http://www.blids.nl/gallery/Plywood-Recumbent-Building-workshop-2003
Super materiał !

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2010, 07:15:45 pm »
Samo drewno to już naturalny kompozyt a sklejka to kompozyt z kompozytu ;)
Widziałem kiedyś stronę z rowerami szosowymi wykonanymi z rur z drewna, tzn. drewno wysokiej jakości frezowane wewnętrznie aby nie był to lity kloc. Muszę poszukać żeby później podlinkować.
Jakub Sałata

Rumcajs

• Gość

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2010, 09:41:22 pm »
Nie pamiętam, czy widziałem jakieś projekty akurat z USA, ale jeżeli chodzi o projekty sklejkowe to każdemu polecam:
http://www.blids.nl/gallery/Plywood-Recumbent-Building-workshop-2003
Super materiał !

Dokładnie o to mi chodziło. Niestety nie pamiętam gdzie na forum był temat, trzeba pobawić się wyszukiwarką.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2010, 10:29:05 pm »
Jakub Sałata

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 21, 2010, 11:35:21 pm »
Koncept z drewnianą ramą jest całkiem całkiem. Ostatni weekend spędziłem w kajaku i tęskniłem za "rowerem wodnym" ;)
ps. nie trzymaj go na strychu bo jak dobiorą się do niego korniki to będziesz mógł fotki umieszczać w wątku odchudzaniu konstrukcji ;0)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 22, 2010, 08:44:33 am »
Mam!
http://www.renovobikes.com/

Piękna rzecz, ale tego typu konstrukcje w domowym zaciszu trudno by raczej wykonać.  Chyba, że ktoś ma snycerkę w jednym palcu i mógłby taką ramę wyrzeźbić "z ręki" ;)

Najbardziej jednak na stronie podoba mi się "piano finish"

Ała, i właśnie zauważyłem cenę  :-[