Sławek - czy w Twojej wypowiedzi brzmi nuta sarkazmu?..
25 lat temu Puzon i Easy były chyba pierwszymi ogólnodostępnymi planami (plus Cyklomobil i Drewniak..). Ponadto - Easy został udostępniony przez twórców, zaś M.Utkin tylko go rozpowszechnił (co jednocześnie przypomniało mi, że Puzon pierwotnie był zamieszczony w jakimś niemieckim pisemku - zaś Utkin przedstawił go jako swoją konstrukcję, czy Cyklomobil, na którym jeden z chłopaków został kaleką do końca życia (bo M.Utkin zapomniał dodać, że wraz ze zmianą długości zmienią się obciążenia ramy, i owemu chłopakowi rower złożył się podczas jazdy..)
1) Nie, nie kpię. Kolega jeździ na rowerze wzorowanym na Puzonie - chodzi mi o wzór, aby otrzymać rower ergonomiczny, a nie coś jak Choper Gianta - pseudorower nadający się do krótkich przejażdżek po deptakach. Kolega rżnął wymiary, przyjmując ("na chłopski rozum") pewnie znaczące poprawki na wytrzymałość materiału.
2) "że Puzon pierwotnie był zamieszczony w jakimś niemieckim pisemku" - o tym nie słyszałem. No cóż poszanowanie "własności intelektualnej" nie jest naszą zbyt mocną stroną. Kto 10 lat temu miał legalnego Windowsa

3)"czy Cyklomobil, na którym jeden z chłopaków został kaleką do końca życia" - no cóż jak naucza Maciej Długosz "tylko ten się nie myli, co nic nie robi" "a w Holandii to ludzie sami spawają i się nie boją" itd, itd. (Patrz do Zbioru wątków "Tako Rzecze Maciej Długosz"

)
O tej historii nie słyszałem, chociaż może być coś na rzeczy bo ... Maciej Mieczysław Kaczmarek coś się jeżył "na nieodpowiedzialne publikacje"). Na poziome.republika można znaleźć plany publikowane przez Marka Utkina opatrzone dopiskiem "Autor publikacji nie ponosi odpowiedzialności za coś tam coś tam- czyli zrób, ale uważaj co robisz"
4)Ja żyję i zdrowo się mam dlatego wybaczcie - Marek Utkin - to dla mnie guru, który odmienił moje życie

5) W Opolu mamy chłopaka (młodego mężczyznę) który złamał sobie kręgosłup na skałkach jurajskich bo wpiął się przy zjeździe do "oka" zamontowanego przez pewnego miejscowego pasjonata skałkowego.
(zamontował ich koło setki z dobrej woli, bez zapłaty, "w czynie społecznym" - czyli "dobrymi chęciami piekło brukowane jest"
"Oko" się rozgięło i ...reszta życia na wózku.
No cóż - jest powiedzenie "Jest wojna-straty muszą być"

I jak naucza Maciej Długosz "tylko ten się nie myli co nic nie robi"