Autor Wątek: Cyfrowe lusterko wsteczne  (Przeczytany 10254 razy)

DROMADER

• kolarz na poziomie

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Cyfrowe lusterko wsteczne
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2010, 11:04:13 pm »
Ten sam patent w wersji samochodowej da się dostać poniżej 100$, problem w tym ze potrzebuje zasilania na 12V.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2010, 09:43:24 am »
 Pomysł niezły - fajne filmiki można by dzięki niemu umieszczać na You Tube.
 Jak w większości rzeczy warunkiem niższej ceny jest masowa produkcja i masowa sprzedaż.
 Przy tej cenie na razie trudno mi wymyślić praktyczne zastosowanie.
 Jak zwykle rzecz ma szansę się upowszechnić i potanieć dzięki ludziom bogatym którzy będą kupować taki gadżet dla prestiżu - "Patrz jaki ze mnie gość, że stać mnie na wyrzucanie kasy na takie zabaweczki"
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2010, 11:06:46 am »

Panowie modyfikujący samochody pod kontem lepszej aerodynamiki ( a co za tym idzie mniejszego spalania) stosują cyfrowe lusterka odkręcając tradycyjne. Zysk aerodynamiczny z tego co kojarzę to nawet 2-4%. Plus pole widzenia jest większe.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 23, 2010, 11:53:44 am »

Panowie modyfikujący samochody pod kontem lepszej aerodynamiki ( a co za tym idzie mniejszego spalania) stosują cyfrowe lusterka odkręcając tradycyjne. Zysk aerodynamiczny z tego co kojarzę to nawet 2-4%. Plus pole widzenia jest większe.

To może i ja się zastanowię nad zastąpieniem lusterka wstecznego umieszczonego przy kierownicy roweru lustereczkiem przy okularach/kasku 
Sławek

toft

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 23, 2010, 09:31:11 pm »
No ciekawe, mam wrażenie ze moje lusterko jest malo aero... inna sprawa ze i tak muszę zmienić...:( kupiłem w Tesco za 3 zło i się rusza, ciężko to ustrojstwo ustawić... a zasilanie to nie problem... :). tak na serio, rozumiem zysk z wystawania poza obrys czegoś mniejszego np kamery schowanej za głową kierownika... pytanie ile żre lcd? no i jakoś woolę normalne lustra na kierze... opór czuć ale buduję nową bateryjkę... jak zda egzamin kopię zaadaptuję do poziomki... wtedy będzie jazda:)

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 23, 2010, 09:39:47 pm »
No ciekawe, mam wrażenie ze moje lusterko jest malo aero... inna sprawa ze i tak muszę zmienić...:( kupiłem w Tesco za 3 zło i się rusza, ciężko to ustrojstwo ustawić...

Przy kierownicy dość dobrze sprawdza mi się lusterko z Decathlona.  Próbowałem wcześniej z innymi i faktycznie obkręcały się, drżały. Pewną wadą jest cena - trzeba dać 20-30 zeta(jak się trafi)
 Bardzo podobne bywają też w sklepach rowerowych bodajże firmy Cate Eye.
  Ale i tak pewnie mi przyjdzie kombinować z lusterkiem przy kasku, bo ostatnio chciałbym skrócić kierownicę i schować łapy za owiewkę, a marzy mi się jeszcze "kondon" zwany inaczej "skarpetą"- owiewka-pokrowiec z nylonu flagowego lub codury - i wtedy nie będzie jak wystawić lusterka.
Sławek

kapitanwasyl

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2010, 09:45:53 pm »
Z Decathlona to ja planuję nabyć namiot 4- osobowy ,bo dobre mają .A to zwierciadło to trochę drogo .

PS.  Może wie ktoś kiedy w Łodzi Decathlon otworzą bo coś mi się o uszy obiło ???
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2010, 09:47:30 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2010, 09:50:03 pm »
Ostatnio widziałem napis że chyba na lato/wakacje. Też czekam bo na usenecie już się tyle naczytałem o dobrych i tanich rzeczach z Decathlona że muszę sam zobaczyć ;)
Że tak zapytam - "a skąd jesteś"? :D:D Ale poważnie, bo jakoś przegapiłem chyba. Jakby co to zapraszam do Łodzi na jazdy próbne trójkołowcem a niedługo i średnio-niskim SWB.
Jakub Sałata

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 23, 2010, 09:57:33 pm »
A to zwierciadło to trochę drogo .

Też czekam bo na usenecie już się tyle naczytałem o dobrych i tanich rzeczach z Decathlona że muszę sam zobaczyć ;)

Jak mówią "U sąsiada trawa zawsze bardziej zielona" Jak zajrzałem czasem do Decatlona do Wrocławia to myślałem "jakie fajne rzeczy, jak tanio".  Teraz mamy w Opolu i się odkochałem. Kupiłem czapkę membranową po wielkiej przecenie za 30 zeta (a zwykle próbują ją sprzedać za 90 :P)
  Koledzy mają zgodną opinię, że jak się coś trafi w wielkiej promocji to dopiero ma przystępną cenę.
  Ja nie mówię, że mają drogo, ja zwyczajnie tych cen nie akceptuję ;)
Sławek

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2010, 10:00:16 pm »
Faktem jest że często ludzie informują o przecenach. A więc trzeba czekać na takie okazje i korzystać. W Go Sport/Intersport w zasadzie nic nie kupuję bo ceny większości rzeczy powalają na kolana i z Allegro mogę mieć to samo o połowę taniej. A w tamtych z przecenami kiepsko.
Jakub Sałata

kapitanwasyl

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 23, 2010, 10:03:30 pm »
 Saurus -- Pewnie , tylko nie mam za bardzo kiedy ....niestety  :'(
  A skąd , ano stąd :
       Mapa
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2010, 12:52:24 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 23, 2010, 10:15:09 pm »
Łódź-Łęczyca-Łódź to moja ulubiona "rowerowa setka". Może czas poznać nową trasę do Starego Waliszewa :)
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 23, 2010, 11:05:09 pm »
a niedługo i średnio-niskim SWB.

Tak wspominasz i wspominasz, ciekawość rośnie :). Może jakieś fotki z powstawania? Czy całość jeszcze na etapie projektu?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 23, 2010, 11:41:19 pm »
Już się nie mogę doczekać. Konstrukcja sprawdzona, z Velogic, haki widelca zostały do pospawania i... zagrożenie powodzią trochę zmieniło priorytety. Ale o ile dobrze rozumiem newsy z internetu to klęski nie było i rama zostanie ukończona :) Lakierowanie w Łodzi więc to dodatkowo kilka dni a potem "sesja garażowa" i jazda! :) Rower podobał mi się od początku a na zlocie mogłem go jeszcze przetestować.
Jakub Sałata