Autor Wątek: Bardzo tani rower poziomy  (Przeczytany 200504 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: Bardzo tani rower poziomy
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 14, 2010, 09:43:20 am »
Jak widać ze słownika zostaliśmy oszukani, lub  ;) zapędzeni w kozi róg.

Niekoniecznie

Bo z gwary Śląskiej : "łonaczyć || łonacyć 'robić coś, wykonywać jakąś czynność, robić"
Czyli wyonacyć : Zrobić.

A tak na marginesie.
Odczep się sławek od tego biednego stworzenia.  ;)
Koś to z poza grona, przeczyta i zacznie poziomkowiczów kojarzyć z ...
He He
Wolę nawet o tym nie myśleć.

Pozdrawiam Roland
Co myśli o powołaniu
stowarzyszenia ochrony
praw kóz  ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2010, 09:48:15 am wysłana przez kaczor1 »

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 14, 2010, 10:45:39 am »
Jak widać ze słownika zostaliśmy oszukani, lub  ;) zapędzeni w kozi róg.
Niekoniecznie

Bo z gwary Śląskiej : "łonaczyć || łonacyć 'robić coś, wykonywać jakąś czynność, robić"
Czyli wyonacyć : Zrobić.

Zgodzę się z kaczorem. Gwara śląska gwarze nierówna. Są jej odmiany, w zależności od regionu Śląska (więcej naleciałości z niemieckiego, lub czeskiego, lub gwary góralskiej (to na pograniczu z dawną Galicją). Jako hanys Wam to godom :)

Jako przykład: "usiąść" po śląsku słyszałem już w takich wersjach: siednij se, klapnij sie, zicnij sie (od niemieckiego sitzen).

Jak już jesteśmy przy gwarze. Zagadka: jak ci Hanys powie: kucnij se - to co masz zrobić???
Przerwa

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 14, 2010, 10:53:27 am »
Jak już jesteśmy przy gwarze. Zagadka: jak ci Hanys powie: kucnij se - to co masz zrobić???

na pewno :) nie ugnę kolan :)

pozdrawiam Marek
co gwarę poznaje?
nie zrażając się
jak nic nie rozumie :)
Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 14, 2010, 09:00:47 pm »
   Odpowiadam przykładem
  No to se chopie zakurz a potem se kucnij  (Zapal sobie stary a potem kaszlnij)

Słynny przykład gwary śląskiej
 Na banhofie pizdło cwaj-  Na dworcu wybiła druga.

Podobają mi się takie kwieciste zwroty jak "onacyć"  "łonacyć"  -  wyłonacył ją w tych kszakach az furcało. Albo z Waligórskiego "ryćkać"   
(Raz baca krótkowidz z owieczki korzystał
dziwiąc się że mu ona nie meczy lecz śwista
Dopiero na kolegium mu wytłumaczono
że wyryćkał świstaka, co jest pod ochroną.

Wracam jednak do koziego wątku- mam jeszcze resztki nadziei że na tym prostym przykładzie wytłumaczę zawiłe problemy ekonomiczne.
  Jeden z naszych kolegów co rusz przedstawia proste sposoby na zbawienie świata. A według mnie to zwyczajnie fanzoli (fanzolić - tłumaczenie według Kazimierza Kutza - pierdolić, ględzić)
  Tani rower to taki co sobie sam kolego zrobisz...  Jak idziesz do "pracy" ("do roboty", "na szychtę") to chcesz mieć zapłaconą stawkę godzinową  w wysokości ileś tam. A jak będziesz dłubał przy rowerze przez 5 tygodni to będziesz go miał za darmo?
  Przepraszam Murzynów- ale to jakaś murzyńska ekonomia.

Sprawy zwykle są bardziej skomplikowane niż się prostym umysłom wydaje- no to czas na kozy.
  Masz kozę i masz mleko za darmo?  No masz super!
  Co jej dajesz żryć? Aha masz swoje pole, które cię nic nie kosztuje!  A skąd wziąłeś to pole?  Jeżeli odziedziczyłeś "po ojcach" to znaczy że żyjesz z odsetek od kapitału(kapitału którego nie wypracowałeś, ale odziedziczyłeś- znaczy że przodkowie pracowali na Ciebie) . A może ten kapitał (tą ziemię można by lepiej wykorzystać?
  Mając kozę nie można jej doić kiedy się chce- to nie maszyna. Trzeba ją doić regularnie 2 razy dziennie o w miarę stałych porach. Jak nie wydoisz to może się rozwinąć  zapalenie wymienia, nie mówiąc o cierpieniu zwierzęcia.
  Czyli "darmowe" mleko jest okupione tym że się jest przywiązanym jak ... jak chłop do ziemi. Na wczasy nie pojedziesz, na wycieczkę nie wyskoczysz. Dość wysoka cena za "darmową" rzecz.
  Aha, i dość ważne - koza nie ruchana nie będzie dawać mleka. Trzeba zapłacić za usługi koziołka.
  Niektórzy próbowali robić to samemu, ;) lecz niestety musi to robić kozioł- inaczej koza nie zajdzie w ciążę i nie będzie miała mleka.
  Najlepiej mieć swojego kozła! Wtedy koza jest ruchana za darmo!  Ale czy na pewno?
  Kozioł ma głupią manierę że lubi jeść... Żre więcej niż koza, a mleka nie daje...
  Zamiast jednej kozy i kozła możesz mieć na tym samym polu dwie kozy...  Wot ekonomiczne dylematy!
  Możesz mieć kozę a kozła wypożyczać za pieniądze sąsiadom- wtedy pewnie usłyszysz od sąsiada (pewnie będzie miał na imię Maciej) żeś złodziej, że kozioł nie musi być drogi, bo nie ma w nim magicznych części, a w ogóle to nie on tobie ale ty jemu powinieneś płacić. (no bo kozioł sobie ulżył i miał z tego satysfakcję)  ::)

Na forum bardzo cenne są uwagi podparte własnym doświadczeniem - spawałem taki materiał, taką elektrodą  albo przejechałem taki dystans takim rowerem- średnia prędkość wyniosła "x".   Albo sprzedałem taką rzecz w taki sposób (i rozpiska roboczogodzin ile poszło na dojazdy, przejazdy, reklamę itd)
   Nie wypowiadam się na temat spawania bo spawać nie umiem - jak ktoś coś sprzedawał to niech o tym opowie, a jak nie sprzedawał to po co fanzoli (według Kutza... wiemy co to znaczy) ;D

Sławek

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 15, 2010, 11:19:58 am »
  No to se chopie zakurz a potem se kucnij  (Zapal sobie stary a potem kaszlnij)

Słynny przykład gwary śląskiej
 Na banhofie pizdło cwaj-  Na dworcu wybiła druga.
Kucnij = kaszlnij, odchrząknij.

To teraz z gwary wielkopolskiej:

Za chujinkami wyje bana :D

A, mój ulubiony śląski kawałek: http://www.youtube.com/watch?v=KYPRg7Uolxk (śląska wersja afrykańskiej pieśni)....
Przerwa

dracono

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Gdynia
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 21, 2010, 07:43:40 am »
Brak wiary trzeba pokonać doświadczeniem. Mam prosty przepis. Można to zrobić nie wychodząc nawet z domu:

www.marktplaats.nl

Potem w polu w prawym górnym rogu wpisz "ligfiets" (bez cudzysłowia). "Ligfiets" - znaczy: rower poziomy. Potem kliknij "Zoek" (czyli: szukaj). Wyskoczy Ci wiele rowerów (poziomych).

Żeby przyjemniej się przeglądało to dodatkowo kliknij w zakładkę "Fotogalerij". Będą wyświetlane większe fotki i będzie można szybko przeglądnąć ogłoszenia. Potem można oczywiście klikać w poszczególne ogłoszenia żeby zobaczyć szczegóły i często dodatkowe zdjęcia.
(...)
Wystarczy sprawdzać. W Holandii ludzie uczą się spawać i robią sobie rowery poziome SAMI. Wystarczy lekki TIG np. za 1900 zł i można samemu "bzyknąć" fajną ramę. Wysyłka do Polski to rzecz jaką trzeba wpierw uzgodnić - i nie każdy sprzedawca się na to zgodzi. Ale w kraju gdzie minimalna pensja wynosi 1200 EUR/miesięcznie ludzie sprzedają używane rowery niekiedy nawet po 70 EUR.

Cześć

Poszedłem za twoją radą i znalazłem dla siebie fajnego pozioma: Condor Optima za 400E. Wszystko szło dobrze do czasu, jak się okazało, że z wysyłką jest słabo :(. Sprzedający się pytał w DHL i tam ponoć nie przyjmują paczek wielkości roweru, a jakby nawet to jakoś przepchać to koszt wysłania wychodzi około 1000E (?), taki mi napisał. Więc wychodzi na to, że lepiej już by było pojechać do Holandii na wakacje i wtedy sobie coś przywieźć :/.  Może jakieś sugestie/ rady?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2010, 10:10:11 am wysłana przez dracono »
Pozdrawiam
Paweł Suwiński

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 21, 2010, 10:46:42 am »
Zawsze można umówić się z właścicielem, wsiąść w pociąg w weekend, kupić pozioma i wrócić do kraju.
Art75 tak zrobił i cieszy się dziś fajnym mistralem :).

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 21, 2010, 11:59:52 am »
Można też pojechać samochodem, kupić 3 poziomy, 2 sprzedać i jeden rower za darmo.
Mleko od kozy też za darmo. :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 21, 2010, 12:18:46 pm »
Zawsze można umówić się z właścicielem, wsiąść w pociąg w weekend, kupić pozioma i wrócić do kraju.

Yin, tak, jak mówisz. ja swój nabyłem za 500, w czasach gdy euro miało korzystny kurs, tj. kosztowało coś koło 3,50-3,60 zeta - i bardzo sobie chwalę.

dracono

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Gdynia
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 21, 2010, 12:57:45 pm »

Yin, tak, jak mówisz. ja swój nabyłem za 500, w czasach gdy euro miało korzystny kurs, tj. kosztowało coś koło 3,50-3,60 zeta - i bardzo sobie chwalę.
A gdzie jechałeś po niego? I jeżeli do Holand to jakim pociągiem/ połączeniem?
Pozdrawiam
Paweł Suwiński

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 21, 2010, 03:37:22 pm »

A gdzie jechałeś po niego? I jeżeli do Holand to jakim pociągiem/ połączeniem?

Pojechałem samochodem, miejscowość Den Helder, nad morzem pólnocnym, czyli w zasadzie dalej się już nie da, jeśli chodzi o Holandię  :). Gościu mi powiedział, że nie chce roweru wysyłać, wchodzi w grę tylko odbiór osobisty, więc cóż było robić, takiej okazji nie można było puścić. Wyruszyłem w czwartek po południu, w sobotę rano byłem już w domu. (okolice Katowic).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2010, 03:39:28 pm wysłana przez art75 »

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 21, 2010, 04:09:44 pm »
Pojechałem samochodem, miejscowość Den Helder, nad morzem pólnocnym, czyli w zasadzie dalej się już nie da, jeśli chodzi o Holandię  :). Gościu mi powiedział, że nie chce roweru wysyłać, wchodzi w grę tylko odbiór osobisty, więc cóż było robić, takiej okazji nie można było puścić. Wyruszyłem w czwartek po południu, w sobotę rano byłem już w domu. (okolice Katowic).

Czyli na podróż poszło półtorej doby (około 36 roboczogodzin) + paliwo+ amortyzacja auta.
  Za rower zapłaciłeś 500 euro. Jak teraz byś go chciał sprzedać za 600 to powiedzą Ci żeś złodziej! ::)
  Bo żaden człowiek nie powinien dorabiać się na "ludzkiej krzywdzie" (przepraszam chciałem powiedzieć - na handlu)  ;) 
  Kupiłeś za 500 sprzedaj za 500, albo nawet za 400-  tym bardziej że już go używałeś- rower jest bardziej zużyty niż gdy go kupowałeś, no nie?  A w ogóle to przecież nie ma w nim magicznych części! ::)
Sławek

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 21, 2010, 04:41:02 pm »
A w ogóle to przecież nie ma w nim magicznych części! ::)
;D

Koza sławka proste zwierze
Części w niej magicznych niema
Lecz gdy zaczniesz jom łonacyć (!)
Pójdziesz do więzienia.

Zostaw sławku biedne zwierzę
W ciszy trawkę niechaj skubie.
Nie wywołuj Kozy z lasu
Niech w warsztacie sobie dłubie.

Podpisano
Samozwańczy komitet obrony Kozy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2010, 04:42:34 pm wysłana przez kaczor1 »

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 21, 2010, 05:20:58 pm »
Nie wywołuj Kozy z lasu
Niech w warsztacie sobie dłubie.

No właśnie, właśnie. Aż zaczynam się martwić czy zdrów jest nasz kolega, bo coś znaku życia nie daje.
 Na plus mu trzeba zapisać że niezłe ciekawostki rowerowe potrafił wyszukać w internecie.
Sławek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 21, 2010, 08:01:16 pm »
   Czyli na podróż poszło półtorej doby (około 36 roboczogodzin) + paliwo+ amortyzacja auta.
A wycieczka do Holandii? A czyż podróże nie kształcą? A doznania z jazdy autostradami w kilku krajach? A satysfakcja?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp