Autor Wątek: "Glizda"  (Przeczytany 16108 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
"Glizda"
« dnia: Kwietnia 24, 2010, 09:17:41 pm »
Ciekawy pomysł na ograniczenie brudzenie się łańcucha:

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: "Glizda"
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2010, 08:04:02 pm »
Miałeś okazję dotknąć tej glizdy. A jak z hałaśliwością takiego rozwiązania?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 25, 2010, 08:49:12 pm »
TO się kręci razem z łańcuchem zdaje sie.
I tak w koło  Macieju ...

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 25, 2010, 10:04:55 pm »
wygląda Mi na peszel  ???

brud jak wleci do środka to nie wyleci ???

Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2010, 05:56:33 am »
Miałeś okazję dotknąć tej glizdy. A jak z hałaśliwością takiego rozwiązania?

Tak - "macałem" to. To coś w rodzaju plastiku (to nie jest guma). Nie miałem okazji sprawdzić czy wydaje to odgłosy.

TO się kręci razem z łańcuchem zdaje sie.

Dokładnie.

Tak - choć nie widziałem brudnego napędu z tą "glizdą". Wydaje mi się jednak że dorobienie dwóch prostych "rynienek" osłaniających łańcuch przed dostaniem się brudu załatwiłoby sprawę. Nie wiem jaka firma produkuje tą "glizdę".

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2010, 05:13:59 pm »
W każdej hurtowni elektrycznej dostaniesz taki peszel. Ten na moje oko to jest 18 tzn wewnętrzna średnica ma 18 mm. koszt mniej niż 2 zł brutto za metr. Faktycznie jak tam się dostanie brud to nie wypadnie. Rozwiązanie takie jest jest trochę z deszczu pod rynnę ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 26, 2010, 07:08:11 pm »
Pewne "rozwiązania" stosuje się chyba po to, by cokolwiek się działo.

Przypomina mi się anegdota o pewnym racjonizatorze, który wymyślił nowy ołówek. Wynalazek ten niczym prawie się nie różnił od starego ołówka - miał krótszy grafit w środku. Przecież i tak całego ołówka się nie wypisze, za coś trzeba trzymać - krótszy grafit to oszczędności. Projekt przeszedł, pieniądze za pomysł wypłacone. Jakiś czas później i inny wynalazca stwierdził, że skoro grafit w ołówku nie jest taki sam długi jak ołówek, więc należy zbędną część drewna obciąć i będą oszczędności idące w setki hektarów lasu. Ten projekt też się przyjął i kasa wypłaciła. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 26, 2010, 07:15:21 pm »
Pewne "rozwiązania" stosuje się chyba po to, by cokolwiek się działo.

Przypomina mi się anegdota o pewnym racjonizatorze, który wymyślił nowy ołówek. Wynalazek ten niczym prawie się nie różnił od starego ołówka - miał krótszy grafit w środku. Przecież i tak całego ołówka się nie wypisze, za coś trzeba trzymać - krótszy grafit to oszczędności. Projekt przeszedł, pieniądze za pomysł wypłacone. Jakiś czas później i inny wynalazca stwierdził, że skoro grafit w ołówku nie jest taki sam długi jak ołówek, więc należy zbędną część drewna obciąć i będą oszczędności idące w setki hektarów lasu. Ten projekt też się przyjął i kasa wypłaciła. 

I tak mamy ołówki Ikea - są tak krótkie że ledwo jest za co złapać i nie zdążą się wypisać bo i tak je zgubimy przed pierwszym temperowaniem :-) Oszczędnośc lasu i grafitu jest? Jest :-)
Jakub Sałata

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2010, 07:37:31 pm »

Jak nie wyleci , wyleci jak się znajdzie do góry nogami :)
potem wpadnie z powrotem w  ;D szparkę ;D tą na dole i tak w koło Macieju   ::)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2010, 07:55:19 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 26, 2010, 07:49:05 pm »
Taka "osłona" ma nogawkę od garniaka nie ubzdyngolić jak się do biura jedzie.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 26, 2010, 09:49:47 pm »
+1 pkt. dla kolegi hansglopke za chyba jedyne logiczne (jak dla mnie) wytłumaczenie ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 27, 2010, 09:02:55 pm »
Potwierdzam, to co hansglopke napisał (chodzi o ochronę spodni). Wprowadził to m.in. Dahon w niektórych swoich modelach 2010. (choć ja tam, jeśli chodzi o mieszczuchy wszelkiej maści, to wolę klasyczną osłonę na łańcuch, jak swego czasu w wigry)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2010, 09:45:26 pm »
W każdej hurtowni elektrycznej dostaniesz taki peszel. Ten na moje oko to jest 18 tzn wewnętrzna średnica ma 18 mm. koszt mniej niż 2 zł brutto za metr. Faktycznie jak tam się dostanie brud to nie wypadnie. Rozwiązanie takie jest jest trochę z deszczu pod rynnę ;)
Ja widziałem to i macałem w tych składaka z małymi kółkami.
Materiał z jakiego to jest zrobione, nie przypomina żadnego, z którego robi się peszle.
Nie jest to guma, ale też nie "plastik"
Bardzo fajny pomysł.
Ograniczenie w zastosowaniu, to jedynie konieczność stosowania przekładni w piaście.
Bo glizda jest jednośladem - znaczy jednotrybem. ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 29, 2010, 11:37:19 pm »
Jestem w lekkim szoku  :o

To co przedstawiłem na początku to glizda (to była prawdopodobnie zwykła plastikowa osłonka na kable elektryczne, nacięta tak żeby łańcuch mógł zazębiać się z zębatkami i można było zastosować to w rowerze).

A co sprawiło że jestem w lekkim szoku:

Napęd na tylne koła przekazywany jest ... glizdą! Oczywiście to nie to samo co z osłoną łańcucha. Ale wygląd klasyfikuję w tym samym wątku jako "glizda". Nie wiem jaki zastosowano tu materiał - pewnie jakieś typowe rozwiązanie w przypadku napędu urządzeń gdzie napęd musi być sporo wygięty. Wiem że na "Mango" (telezakupy) reklamowali klucze z czymś takim - łatwo było wcisnąć końcówkę i dokręcić śrubę w zakamarkach. Takie rozwiązanie jest baaaaardzo ciekawe, bo umożliwia bezproblemowy skręt amortyzowanego i napędzanego koła bez wałków, bez przegubów homo-kinetycznych. Genialne. Dyferencjał czy sprzęgła można wprowadzić - chodzi mi o sam fakt prostoty tego rozwiązania.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 29, 2010, 11:51:35 pm »
zapewne na tym czymś występują straty, szczelam że jest to zwykła stalowa linka odpowiednio zapleciona coś takiego jak w dremlu przedłużka tylko odpowiednio grubsza plus jakiś dość sztywny pancerz
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject