dlaczego profil ? może i jest łatwy w obróbce za to waga .....
dlatego, ze tani i prosty w obróbce... i da się zrobić względnie lekki -przy dużej sztywności. a najważniejsze -bardzo proste i szybkie przeróbki -przezbrajanie, nawiercanie otworów, suport może być montowany na śruby zaciskowe... , mocowanie fotelika -proste klamry w kształcie c -i przesuniecie to 5 minut z wiertarką... słowem w ciągu sezonu można rowerek z profilu kilka razy modyfikować i maksymalnie dopasować do swojego gustu -a nowe rozwiązania sprawdzać w czasie jazdy...
ja swoje bajki
buduję z rur ze starych ram rowerowych, może ciężej je obrobić ale za to stal chromowo molibdenowa jest bardzo lekka a rórki cienkie.....
i w sumie słabe oraz co najgorsze o małej sztywności. bardzo dobre do ram przestrzennych -kiepskie w jedno rurowych.
zwykłe spawanie i stal Cr-Mo -ma tendencje do pękania...
i może nie doczytałeś... ja ważę 117kg !!!

tylko pierwszy swój bajk zrobilem z profili..... na tył polecam nie tylny trójkat z roweru ale przedni widelec przynajniej ma to wygląd i wiekszą wytrzymalośc
jednak tylny trójkąt ma większą wytrzymałość i zarazem większą sztywność. kiedyś to liczyłem...
ponadto... tylny trójkąt mam...
poza tym stal można wzmocnic wewnętrznie co w swoich bajkach też stosuje i to pod względem obciążen poprzecznych jak i góra -dół jak to zrobić ? http://picasaweb.google.pl/70ismail/Pulpit#5446350884367874594
może mieć tendencje do pękania w miejscu zakończenia płytki wzmacniającej... a nawet powinno pękać tu zmęczeniowo -potężny efekt karbu... taka płytka powinna być wewnątrz podcięta -mieć wycięte trójkąty z zaokrąglonym wierzchołkiem...
jeszcze jedno. Można tez zastaosować naciąg co jeszcze dodatkowo wzmacnia konstrukcję rowerek jest lekki i piekielnie wytrzymały.
i mało sztywny. a to powoduje np straty energii -oraz pękanie ram -nie z braku wytrzymałości -a z wielokrotnego bardzo małego wyginania mało sztywnej konstrukcji...
wielokrotnie wyzszą wytrzymałosc stali na rozciagaanie wykożystuje się miedzy innymi w kole rowerowym, w pierwszych samolotach w mostach windach itp dlaczego nie w rowerach ?
zrób w domu eksperymet wygnij rękoma sprychę a potem sprobój ją rozciagnąc urwać i wszystko stanie się jasne
wszystko się zgadza.... tylko, ze... koło to ma być z założenia elastyczne -a rama z założenia powinna być sztywna.
a sprawdzać nie muszę -o wytrzymałości metali wiem sporo... jestem inż mechanikiem...
tutaj chodzi mi o czysto praktyczne stwierdzenie typu "mam ramę z profilu stalowego a x b x c -i jest fajnie -jeździ się fajnie i jest dostatecznie sztywna. "
wytrzymałości profili stalowych łatwo sobie policzyć... gorzej ze sztywnością... mięki rower może być nieprzyjemny w jeździe -trzeba przyjąć jakiś kompromis - i tu szukam pomocy podpowiedzi z praktyki. obliczenia sztywności trudno odnieść do praktyki...
acha MOJE PYTANIE JEST O PRZEKRÓJ PROFILU PROSTOKĄTNEGO a nie o rozwiązania alternatywne.
Alternatywnie -docelowo będzie laminat... kolejne warstwy szkło węgiel szkło kewlar szkło węgiel szkło...
ale najpierw muszę mieć rower dokładnie dopasowany do mojej osoby... zrobienie bezkompromisowego laminatu jest drogie -i przed jego wykonaniem/zamówieniem muszę co do milimetra mieć dopracowane i sprawdzone wymiary -a tu najlepiej eksperymentować na profilu...
jak już będę wiedział jaki rowerek najlepiej mi pasuje -to go zrobię w laminacie.
pozdrawiam i dziękuję. liczę na dalsze rady...
Witek.