Dlaczego rower poziomy jest cięższy?
Tehen pytanie to pochwalił.
Ja zaś dodam, że godne ono prawdziwego miszcza jest.
Stali czytelnicy tego Forum doskonale wiedzą, że wiedza i mądrość poziomo TU piszących,
polskich poziomowców, moją wiedzę i moje 47letnie doświadczenie w tej branży wielokrotnie przewyższają.
Czego ja przez lata, w krytycznych wypowiedziach tu na Forum, czy w prywatnych mailach czy też osobistych spotkaniach, niezliczoną ilość razy doświadczałem.
I wciąż doświadczam.
Dowodzi to, że piszący TU czy do mnie poziomowcy nadzwyczaj mądrzy i wykształceni w branży poziomej są.
Ja zaś sporo jeszcze od nich nauczyć się muszę.
Jednak od początku wątek ten śledząc i odpowiedzi czytając zauważyłem,
że z tą moją opinią o znakomitej wiedzy braci poziomej chyba lekko przesadziłem.
Więc mimo mojej niewiedzy i moich braków w tej dziedzinie spróbuję co nieco podpowiedzieć.
1. Rowery poziome produktem bardzo, bardzo niszowym i MOCNO wymierającym na zachodzie są.
20, 15 cie lat temu od 100szt do 200tu miesięcznie sprzedawałem.
Ostatnie lata to kilkadzieścia rocznie!!! Z kilkunastu firm została Toxy, Tempelman.
Proceda dla majsterkowiczów najczęściej zamawia.
Ostatnio 6 carbonowych siodeł dla;
https://www.recumbent.news/2024/05/31/introducing-the-slyway-ultra-the-new-highracer-with-iconic-design/ sprzedałem.
2. Gdyby choć jedną milionową kasy, jaka w klasyczne rowery pakowana jest, w poziomy zainwestowano,
to waga tych konstrukcji bardzo do pionowych byłaby zbliżona.
Zwłaszcza, że małe koło długość łańcucha mogłoby wyrównywać.
3. Jednak prze OGROMNA różnorodność typów rowerów poziomych sprawia, że cholernie trudno decyzję podjąć,
w jaki model kasę zainwestować, jakie formy porobić i jakie ramy lekkie z Carbonu budować.
Jak z polskiego forum wyczytać można, to sami INDYWIDUALIŚCI - przynajmniej w Polsce - na poziomach są.
I jak tu ludziom dogodzić?
4.Filmy i zdjęcia ze SPEZI 2025 (
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4651.msg64768#new)
DOSKONALE pokazują, że świat zachodni w kierunku Trajek czyli wygody podąża.
W związku z tym tytułowe pytanie (autora zdjęć i filmów) delikatnie pisząc zadziwia.
5. Piętnowanym od 35 lat przeze mnie, a i być może ZNIECHĘCAJĄCYM klientów może być fakt,
że wszystkie firmy SWB jedną wielkość ramy najczęściej stosowały, a dopasowywanie
do wzrostu BOOMEM się odbywało. (Ja niektóre modele w 3 wersjach ram budowałem).
Wysoki człowiek majtał więc długim boomem (pojazd był mniej stabilny) jak pies flakami,
zaś jednolita rama, a z nią bliska (dla wysokich) kierownica komfort UNIEMOŻLIWIAŁY.
Przykładem ten nieszczęsny M5 na którym zbladłem.
Nie wszyscy, a zwłaszcza ci z wyobraźnią dolnego kierowania używać chcą.
Dlatego też, aby tych boomowo - kierownicowych problemów uniknąć, pod koniec lat 90tych ramy rozciągane,
ze stałym bomem, w Urzędzie Patentowym wzorem użytkowym zastrzegłem.
Nikogo to nie skusiło, więc na kolejne lata opłaty nie wniosłem.
Po tym czasie firma HASE, z powodzeniem ramy rozciągane w Trajkach swoich zastosowała i stosuje.
I chwała im za to.
6. Na którejś wystawie w Zandvoort widziałem i MACAŁEM pozioma w stylu NoComa o wadze ok. 9,5 kg!!!
Nie byłoby w tym i w nawiązaniu do powyższych wypowiedzi nic dziwnego, gdyby nie fakt,
że przemiły Mathias (z Karlsruhe) prawie 2 m wzrostu i chyba ze 100kg wagi miał.
Czyli, przesympatyczny olbrzym z potężnymi udami, ale cienkimi łydkami.
Nie muszę chyba pisać, ile ważyłby ten rower, gdyby Mathias jakimś szczypiorem o wadze np.65kg.
był.
Przez chyba 3 sezony wyścigi w swojej klasie wygrywał.
I rama w łuk się nie wyginała.!!!
(Ja, aby tych wyginań uniknąć, w swoich konstrukcjach napędy pośrednie już na pocz.lat 80 tych stosowałem)
Jako ten niedobry Niemiec, Mathias tajemnic nie miał i jak tę carbonową ramę zrobił z uśmiechem mi wyjaśniał.
Dlatego też, gdy Mateusza (noisue) i jego zdolności poznałem, to od Goldena ramę przepięknego,
drewnianego Lowracera kupiłem. Aby wspólnie z noisue piękny, bardzo lekki i niedrogi rower poziomy,
z rozciąganą, carbonową ramą budować.
No, ale jak to w Polsce bywa, na planach się skończyło, a drewniana rama u mnie leży.
5. Tehen napisał min. "?dla tej samej siły (np. 75?kg) rama pozioma musi być mocniejsza (więcej materiału) z powodu układu dźwigni i zginania.?
Gdyby konstruktorzy mostów podobnie myśleli, to mosty by się waliły.
Przestrzeń, a nie ilość materiału wytrzymałość daje.