Autor Wątek: Podpatrzone na Stravie  (Przeczytany 3228 razy)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Podpatrzone na Stravie
« dnia: Czerwca 08, 2025, 05:06:12 pm »
Strava

Jedziesz gdzieś, ktoś daje Ci lajka, albo klikasz Flyby i nagle przed Tobą ujawnia się prawda, że takich wariatów jak Ty jest więcej. Tym razem jednak chodzi o Brevet, w którym wziął udział nasz Kolega. W pionie było tam 3km ! Jakaś masakra, żeby tym orać w velomobilu.

A jednak.

I oto nasz Bohater, za każdym razem jak będę omijał jakąś górkę planując trasę ręka mi zadrży na to wspomnienie.

Moc jest Tobą Jakubie.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

klubowy

• całkiem inny wariat
Odp: Podpatrzone na Stravie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 09, 2025, 08:21:13 pm »
Oj tam, oj tam, 3km w górę, czyli było też 3km w dół =)

Ale od początku:
Start był oddalony o 20km ode mnie . Więc trzeba było się zaturlać. Na miejscu oczywiście tysiące pytań itp. Startowałem w 3 grupie (starty co 2 minuty), ale początek był w miarę płaski więc dopchałem się do czołówki. Potem zaczęły się górki i systematycznie spadałem, po ostatnim (4) punkcie kontrolnym byłem na końcu stawki. Ale jako że końcówka była już z górki, to finalnie przyjechałem piąty od końca.  Czas 12,5h brutto. Co do samej jazdy -pod górę, wiadomo młynkowanie, ale lekko otwierałem przednią klapę - przewiew był całkiem przyzwoity. Zjazdy - cab rozpędza się błyskawicznie, musiałbym non stop hamować  i spaliłbym hamulce. Z pomocą przyszedł mi spadochron, który na spadkach ok 6stopniowych trzymał prędkość w okolicy 5 dych. Mniej więcej za połową dopadł mnie kryzys, ale udało się przetrwać i noga znów zaczęła podawać. Nogi ok, tylko trochę drętwiały mi stopy. Ogólnie to wyrąbany jak koń po westernie byłem.
Na mecie gratulacje, pamiątkowy medal, coś do zjedzenia i powrót do domu.

Kwestia przegrzewania na zjazdach - wystarczyło lekko uchylić przednią maskę i zablokować.

Przez tą szczelinę wyrzucałem i wciągałem spadochron, był przywiązany w środku.

P.S. Ten starszy pan z drugiego zdjęcia wklejonego przez Jacka, jest świetną odpowiedzią jak wyglądają ludzie z tatuażami na starość - widać że zajebiście =)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2025, 05:53:06 am »
Gratulację! Szkoda, że termin tego brevetu się pokrył z Bałtyk - Bieszczady Tour - więc mnie nie było. Może następnym razem coś się uda pokręcić i spotkać :)
Nie karmie troli.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2025, 09:42:00 am »
Hi...A można więcej info? Gdzie to było?
A jeśli Jacek był, to czemu nie startował?
I tatuaż na ramieniu st. pana..
Wątłe ramię i zwiędła pomarszczona skóra do tego.
Tia...Ten widok mnie onieśmielił.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2025, 09:55:01 pm »
Audax, pewnie że fajnie byłoby razem pokręcić, ale z velomobilem jest ciężko utrzymać wspólne tempo - bo strasznie zamulam pod górkę. Może w przyszłym roku się uda  :)
Macieju K, brevet rozpoczynał się w miejscowości Olza i tam też się zakończył. Trasa wytyczona była w większości po okolicznych czeskich górach .  Jacka nie było. Co do starszego pana, to chciałbym mieć taką kondycję w jego wieku, bo to też był uczestnik brevetu.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 12, 2025, 10:33:43 am »

Może ktoś z dostępem na Stravie podpatrzył by dla tych co nie obserwują to konkretne rekorowe na poziomie wydarzenie, w którym kolega Damian @Audax walczył z drogą ok 40h.

Myślę, że Jakub @Klubowy tak sprawnie robisz podjazdy, że chyba moglibyście wspólnie trasę jechać. Pamiętasz o ile byłeś ostatnio szybszy ode mnie na podjazdach.

@Maciej K
Nie musisz być uczestnikiem imprezy żeby zobaczyć gdzie ktoś jeździł jeśli udostępnia swoje tracki. Dlatego podpatrzone na Stravie a nie ... byłem widziałem.
Jak ma ktoś zablokowaany profil to wiele nie uda się zobaczyć. Musi cię zaprosić do znajomych. Tak to wygląda na Stravie. Np na tym brevecie Jakuba jacyś ludzie wykręcili ponad 25kmh śr gdzie kilkanaście to już trzeba było zasuwać po tych górkach.

Na tym brevecie Damian miał vśr coś pod 22kmh na 1000km! Mocny.dystans, tyle tylko mogę się dowiedzieć.
Może wrzuci film. Epicka trasa.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2025, 12:16:33 pm wysłana przez Jacekddd »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 12, 2025, 02:56:12 pm »
Może ktoś z dostępem na Stravie podpatrzył by dla tych co nie obserwują to konkretne rekorowe na poziomie wydarzenie, w którym kolega Damian @Audax walczył z drogą ok 40h.

...
Na tym brevecie Damian miał vśr coś pod 22kmh na 1000km! Mocny.dystans, tyle tylko mogę się dowiedzieć.

Wywołano mnie do tablicy :P
Musze przyznać, że bardzo fajnie się na rowerze poziomym jechało Bałtyk-Bieszczady Tour. Zrobiłem tą trasę 5 razy - 3 różnymi rowerami i zdecydowanie tutaj rower poziomy ma niesamowitą przewagę - większą ergonomia sprawiła, że fizycznie nie byłem zdewastowany i następnego dnia po zakończeniu zrobiłem sobie jeszcze wycieczkę 65 km po górach z bagażem. Jestem bardzo zadowolony - ale wyniku nie wykręciłem bo nie taki miałem cel - i daleko mi było do wyrównania swojego własnego rekordu. Nie ta forma i brak determinacji do cięcia postojów i mocniejszego kręcenia.
W tym roku BBT to tylko trening do jeszcze bardziej wymagającego brevetu, który będzie w sierpniu.

Jest jedna istotna wada roweru poziomego na takich trasach. Ciało jest bardziej rozluźnione i mam odczucie, że szybciej zasypiałem na rowerze czy też łapał mnie kryzys - zwłaszcza jak opierałem głowę na zagłówku.

Może wrzuci film. Epicka trasa.
Filmu nie będzie bo trasa BBT jest strasznie nudna - w zeszłym roku miałem kamerę i finalnie filmu nie upubliczniłem. A trasa jest długa i nudna - nie epicka.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2025, 04:50:04 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2025, 07:20:08 pm »
@Audax

Jeśli trasa trwa niemal dwie doby no to trudno żeby wysiłek i ona sama nie były trochę epickie.

Mnie ciekawi jak Twój sam czas jazdy miał się do tamtych poprzednich z uwzględnieniem jakościowego wypoczynku czyli snu, jeśli był.

Co do filmu to mam takie przeczucie, patrząc na krótkie relacje, że chyba chcesz unikąć poł h plus filmu.
Jak ktoś może walczyć z trasą kilkadziesią h to ja mogę spokojnie ze 2h oglądać. Walka i przezwyciężanie słabości to zawsze dobry materiał.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 19, 2025, 05:04:46 pm »
W zeszłym tygodniu trzy ciekawe liczby się pojawiły.

Kolega Rafał zrobił znowu w typowy dla siebie przebieg spory ponad 600km za cały tydzień w tym trasę 300km (najdłuższą od poprzedniego tygodnia kiedy to Kolega Damian popełnił 1000km).
Kolega również Rafał zrobił bardzo solidny przebieg ponad 130km ale co ciekawsze widać, że się wkręca w swoje nowe velo (DF) bo jak widać uzyskuje coraz wyższe przeciętne (31.4km/h).

Niestety Krzysztofa nie da się doprosić żeby się z nami podzielił informacjami jak się porusza swoim nowym Milanem dlatego wygląda to na tym froncie tak:

Natomiast tam na pojedynczych trasach to będzie pod 50km/h.

Tak to u nas wygląda natomiast jak zaglądniemy do 140 osobowego międzynarodowego, europejskiego głównie składu velomobilistów to tak wygląda ustawione po średniej prędkości top 10:

Top 10 >35km/h,  top 5 >40km/h. W tym dość sensowne przebiegi a nie jakieś krótkie trasy pod tempówkę. Oczywiście prędkości pod 50 trochę trudne do sprawdzenia ale nie jest to nierealistyczne. Czyli przeciętne przebijające 40km/h jak najbardziej na co dzień.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2025, 10:40:41 pm »
Właśnie kilka dni temu pewna pani z Krk zrobiła 522km

Wypatrzyłem bo na FlyBy przypadkiem wyszedł mi niewielki procent zbieżności z jedną moją jazdą.

Koledzy ruszyli na zlot:
(piękna sprawa móc popatrzeć jak się zlatują)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 26, 2025, 10:32:12 pm »
Koledzy Marek i Piotr pokonali już lwią część dystansu w drodze na zlot plus co nieco i są za Włocławkiem.
Kolega Leszek ominął Kraków i skierował się na Krzeszowice.

Jak widać w przypadku pierwszych dwóch zostało do mojego rejonu już znacznie mniej:

Co do Kolegi nr 3 to jest w zasadzie na opłotkach Krakowa.

Co do Jakuba i Krzysztofa to ich czas jest cenny a zamiary wielkie i nie wiem czy zdołamy się zmontować w coś na kształt ekipy wyjazdowej :-(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2025, 10:34:47 pm wysłana przez Jacekddd »

babba

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 27, 2025, 01:04:17 pm »
Ale maszyna!

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 24, 2025, 08:20:38 pm »
No i proszę. Debiut na Stravie nowego velo z Oławy.
Blavel.

Biorąc pod uwagę małe przebiegi Kolegi Mariusza bardzo dobre prędkości.
Miałem okazję zobaczyć jak velo się porusza i jak jego twórca sobie daje radę.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 31, 2025, 07:31:04 pm »
Nowe velo. Nazwa Theta.

Waga otwartego z elektryką podstawową 19kg.
Nowa koncepcja zawieszenia przodu i autorskie rozwiązania.
Najbardziej oszczędne velo dla dużych ludzi.

Jak ta niska masa idzie pod górę:

https://www.strava.com/activities/14981482680

Dużo ludzi namawia 4 twórców fascynatów na podjęcie produkcji. Velo jest zrobione od a do z. Są formy, jest wszystko co trzeba. Velo nie pobiło rekordu na torze Aldenhoven tylko dlatego bo padła przerzutka ...

PS. Żeby nie było. Velo porusza się regularnie w normalnym ruchu drogowym. To jest sprzęt na codzień.

Prędkość deklarowana 64kmh na 24h. Dwóch kierowców na zmianach.
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2025, 08:28:51 pm wysłana przez Jacekddd »

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 01, 2025, 09:17:50 am »
Nowe velo. Nazwa Theta.

Waga otwartego z elektryką podstawową 19kg.
Nowa koncepcja zawieszenia przodu i autorskie rozwiązania.
Najbardziej oszczędne velo dla dużych ludzi.

Jak ta niska masa idzie pod górę:

https://www.strava.com/activities/14981482680

Dużo ludzi namawia 4 twórców fascynatów na podjęcie produkcji. Velo jest zrobione od a do z. Są formy, jest wszystko co trzeba. Velo nie pobiło rekordu na torze Aldenhoven tylko dlatego bo padła przerzutka ...

PS. Żeby nie było. Velo porusza się regularnie w normalnym ruchu drogowym. To jest sprzęt na codzień.

Prędkość deklarowana 64kmh na 24h. Dwóch kierowców na zmianach.

Sylwetka bardzo, bardzo zacna. Taki bardziej dopieszczony Easy Racer Gold Rush w obudowie z lat 70 tych (uzyskał 105km/h)
na trzech kołach.
Ale...
Mój "nos aerodynamiczny" i dość długie doświadczenie w branży podpowiadają mi, że przy większych szybkościach
może go podrywać, gdyż dziób ciut za wysoko idzie. Ale mogę się mylić.
Mariusz Velogic podesłał parę lat temu na Forum filmik, na którym właśnie Questa "poderwało" (tak, tak Questa)
i o mało co ciężarówka by go (razem z jadącym) nie skasowała.
Szło niemal  o centymetry.
Koła przednie blisko karoserii umieszczone wskazują, że ze skrętnością u niego raczej cienko.
Po Kaliszu by se nie pojeździł.
A tu stosowny filmik;  https://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/theta-die-neue-rennmaschine.77341/
i forumowa dyskusja w tym temacie.

Przy tej wadze i ogonie przy bocznych wiatrach mogą spore problemy być.
Ja w "Blue" mimo obniżającego się ogona i większej wagi mocniejsze podmuchy odczuwam.
Na "Greena" tak już nie działają.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2025, 09:27:55 am wysłana przez Maciej K »