Autor Wątek: Rekord Polski - trajką przez 24 godziny  (Przeczytany 2249 razy)

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
Rekord Polski - trajką przez 24 godziny
« dnia: Maja 25, 2025, 02:03:34 pm »
Hejka

Łukasz Wiliński postanowił ustanowić Rekord Polski na najdłuższy dystans osiągnięty na trajce.
Sama nowa kategoria to "Największy dystans pokonany na rowerze poziomym napędzanym za pomocą nóg w ciągu 24 godzin" co otwiera pole poziomowcom śmigającym po drogach.
Przyznam, że nie widziałem o tej kategorii i nieźle to wygląda.
Wydarzenie będzie miało miejsce tydzień po mojej próbie na drezynie.

https://biurorekordow.pl/event/trajka-on-the-300-km-na-rowerze-poziomym-po-rekord-polski/?occurrence=2025-06-21
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Audax

• kolarz na poziomie
Odp: Rekord Polski - trajką przez 24 godziny
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2025, 03:10:19 pm »
300 km w 24 h to jest bardzo nisko postawiona poprzeczka. Gdzieś jest haczyk?
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2025, 03:44:02 pm »
@Chris
Nawiązując do tego co kolega @Audax napisał.
Trudno mi sobie wyobrazić żeby od wielu lat jeżdżący w Polsce poziomymi rowerami ludzie nie pokonali już takiego dystansu (bez napędu). Przecież tu na Forum jest tyle osób z bogatym poziomym doświadczeniem.

2023. Pierwsze 303km 11h15min otwarty Quest
https://www.sports-tracker.com/workout/jacekddd/64bc15de3c594a5127167b5d

2024. 370km 12h10min zamknięty
https://www.sports-tracker.com/workout/jacekddd/66a547eee60d324379edc383
https://www.sports-tracker.com/workout/jacekddd/66a53ea6557d5930ffaf2098

Nie pisałem tam (FB rekord) na ten temat ponieważ zakładam, że może tu chodzić o 300km w ciągu dnia bez napędu pokonane przez osobę o jakimś stopniu orzeczonej niepełnosprawności. W takim przypadku uważam, że to godna pochwały inicjatywa i rzeczywiście coś niecodziennego.

Poza tym pokonanie jak największego dystansu bez napędu na 3o poziomym to w ogóle świetna koncepcja. Sam mam nadzieję, jeśli zdrowie dopisze, spróbować sił na kolejnym podobnym dystansie. Może ktoś by chciał się przyłączyć... np Kolega Damian, który robi długie dystanse na brewetach.
Wątpię, przy tym (naszym jeżdżeniu), żeby to było bicie jakiegoś rekordu, to będzie zwykła jazda a piękno trasy będzie wynikało głównie z jej długości i tego się że się udało przejechać.
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2025, 10:34:29 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2025, 04:38:40 pm »
No wielka szkoda Panowie, że nie przeczytaliście artykułu.

Łukasz zmaga się z porażeniem mózgowym.

A rekord bez ustalonych wytycznych i certyfikacji nie jest brany pod uwagę przez szanujące się instytucje.
Nauczyłem się tego przez lata pracując w jakości.

To działa podobnie do certyfikatów ISO. Jeśli chcesz certyfikat musisz przejść weryfikację. Weryfikację muszą przeprowadzić firmy z innym certyfikatem. Wszystkie urządzenia, których się używa muszą być także certyfikowane.
Tak to działa.
Na jakieś aplikacje czy nawet filmy nikt nie zwróci uwagi bo to może sobie zrobić każdy a o tego typu osiągnięciach wie tylko wąska grupa pięciu na krzyż zapaleńców.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2025, 01:52:52 pm wysłana przez Chris »

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2025, 06:01:36 pm »
Łukasz to bardzo pozytywnie zakręcony człowiek. W 2022 trajką objechał Polskę dookoła. Tak, jak pisał Chris, cierpi na porażenie mózgowe, ale jest pełen determinacji i pasji.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2025, 06:20:28 pm »
Jazda w kółko 24h to jest wyzwanie.Ile km przejedzie to zawsze będzie rekord.

Mnie się udało 500 w ciągu doby. Była to moja pierwsza pięcetka nonstop. Zduńska Wola-Działdowo-Zduńska Wola. Pojechałem do kolegi na kawę , powrót inną trasą. Jechałem na M5 a nie trajką. Na oficjalnych przejazdach Ultra nigdy tego wyniku nie powtórzyłem.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2025, 06:55:44 pm »
Łukasz to bardzo pozytywnie zakręcony człowiek. W 2022 trajką objechał Polskę dookoła. Tak, jak pisał Chris, cierpi na porażenie mózgowe, ale jest pełen determinacji i pasji.
Dzięki za wyjaśnienie. Ogromny szacun - nawet dla 100% sprawnej osoby jazda 24 godzinna to spore wyzwanie. Będę kibicował.
Nie karmie troli.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 01, 2025, 09:17:58 am »
Czy ktoś wie jak poszło? Strona z linku przestała odpowiadać  ???
Nie karmie troli.

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2025, 10:34:32 am »
226,07km  8)

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0aSqH2tESqVDvEVyCjDiPVRjfkn5DUVogcgZeBJBh6GTgbSercq5U7zkoierC1Npel&id=100068636047935&locale=pl_PL

Na artykuł z stronie Biura Rekordów trzeba będzie poczekać.
Mój zrobili 24 czerwca a rekord ustanowiłem 15.
Jest sezon na rekordy więc roboty dużo  :D

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2025, 11:16:22 am »
Dzięki. Sami rekordziści na forum ...  ;D
Nie karmie troli.

Chris

• Mój kanał na YouTube

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 14, 2025, 05:53:10 am »
Szacuneczek dla Łukasza
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2025, 10:32:22 am »
Hejka

Łukasz chce dołączyć do forum więc niedługo się tu pojawi i sam opisze przeciwności jakie musiał pokonać.
Poprosił mnie o wrzucenie linka do swojego facebooka
https://www.facebook.com/RowerToJa

Trajka on the Trip

• sympatyk
  • *
    • Trajka on the Trip
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 06, 2025, 08:49:24 am »
Witajcie wszyscy !!

Przez przypadek trafiłem na ten wątek i dlatego postanowiłem się zarejestrować (odkąd mam fb to zapomniałem, że jeszcze są jakieś fora dyskusyjne  :D ) i wyjaśnić "z czym był problem" i z jakimi się mierzę ograniczeniami, bo kilka osób tu "chwali" się, że bez silnika kręcą i po 500 km.

Jestem osobą niepełnosprawną od urodzenia. Mam dziecięce porażenie mózgowe. Mówię niewyraźnie, jąkam się i mam kłopoty z poruszaniem (zawsze ktoś mnie musi podtrzymywać bym mógł iść).
Pierwszy mój rower (duży trójkołowy od Misiarza z Tychów) dostałem w 2008 roku i przez pół roku przejechałem... 150 km (dziś taki dystans potrafię zrobić w jeden dzień).
Moje dystanse rosły, a i pomysłów mi nie brakowało. Na tamtym sprzęcie wjechałem na Równice i górę Żar. Znajomi, którzy próbowali wsiąść na tamten sprzęt stwierdzili, że on... nie ma prawa jeździć i tym bardziej mi gratulowali wjazdu, ponieważ rowery od Misiarza są owszem dobre, ale do dojazdu do lekarzy, fizjoterapeuty czy sklepu, ale nie do jazdy wyczynowej ;-)
I dlatego narodził się pomysł trajki.
Zależało mi też na tym, by nie mieć silników, ponieważ dla mnie cała radocha jest w tym, że gdzieś dotrę siłą własnych nóg i tym samym (jak to ja nazywam) wejdę na mój Everest.
Owszem dla osób sprawnych moje "wyczyny" nie wiele znaczą, bo to co ja nazywam wyczynem, oni robią "ot tak" (np. mój znajomy pojechał z Katowic do Wiednia na rowerze non stop, i nie było to dla niego jakimś problemem czy wyczynem).
Przypominam sobie, że mój pierwszy "wyczyn" to było przejechanie (na Misiarzu) 40 km na moje 40 urodziny, hihi. Dziś na trajce, kiedy tylko mogę to robię po 100 km dziennie (nawet nazywam się setkoholikiem, bo uwielbiam te moje setki całodniowe)
Jak tylko dostałem trajkę (od Dekersa) to pierwsze "wyzwanie" to była jazda przez 24h. Wtedy wykręciłem 203 km.
Potem już się posypały moje wyzwania. Chociaż "wyzwania" które były wyzwaniami dla roweru Misiarza, były czymś normalnym dla trajki Dekersa.
Mogłem też wreszcie poczuć się naprawdę wolny, bo na poprzednim rowerze "wyczynem" był wjazd na.... trawnik ! Bo czułem się na nim strasznie niepewnie i wiele razy się po prostu wywaliłem razem z rowerem.
Na trajce mogłem nie tylko wjechać na trawnik, ale do lasu i na ścieżki "nieasfaltowe", które do tej pory były dla mnie zamknięte. Idealne porównanie to takie, że tak jakby ptak z klatki był wypuszczony na wolność.
Wreszcie mogłem pojechać z Katowic do Tychów, na Paprocany, albo do Dąbrowy G na Pogorię i potraktować to jak Wy (pełnosprawni) traktujecie dojazd do pracy.
Ponieważ ciągle mi było mało, a jestem z tych co podnoszą sobie porzeczkę to wymyśliłem, że pojadę dookoła Polski !!!!!! I w 2022 roku przez cały lipiec objechaliśmy kraj od Cieszyna do Cieszyna.
Potem był szlak Green Velo, a w tym roku WTRka.

Ponieważ podczas mojego pierwszego trajkowego wyzwania przez 24h, pokonałem granicę 200 km, to chciałem wiedzieć czy moje ciało jest w stanie pokonać i 300 km non stop. Znajomy, zapytał się mnie czy myślałem o jakimś oficjalnym rekordzie, skoro tak szaleje i wciąż przesuwam granicę. No i udało się !!!!!!! Mam i rekord Polski i 300 km.

Przepraszam, że może za bardzo chaotycznie to rozpisałem, ale chciałem wytłumaczyć Wam na czym polegało takie "wyzwanie" bo dla sprawnego to NIC czym by można było się chwalić.

Tych, którzy chcą poznać mnie bliżej i zobaczyć wszystkie moje dokonania zapraszam na FB: https://www.facebook.com/TrajkaonTheTrip
A dla tych którzy nie mają, jestem w trakcie budowy strony internetowej, ale już teraz jest tam filmik i opis WTRki oraz Rekordu Polski: https://trajkaonthetrip.pl/

Pozdrawiam
Łukasz Wiliński
Pozdrawiam
Łukasz Wiliński
Trajka on The Trip
https://trajkaonthetrip.pl/

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 06, 2025, 11:22:16 am »
Brawo Łukaszu

Każdy na swój sposób pokonuje słabości. Każdy ma swoje. Gratuluję Ci przełamywania Twoich barier i życzę powodzenia w realizacji planów.

Mnie głównie interesuje wydajność jazdy rowerem i tu widzę podobieństwa z tym co o sobie napisałeś. O tym jak przeszedłeś z jednej trajki na kolejną, która mogła więcej. Którą mogłeś więcej zrobić km.

Ciekaw jestem czy mógłbyś wsiąść do velomobilu ? To znaczy wsiąść, wpiąć buty i jechać.
Po pierwsze bo tym się może jeszcze więcej km zrobić w ciągu dnia.
Po drugie ponieważ jest to rower obudowany co ma swoje zalety.

Jeszcze tego nie ma w produkcji ale są już prototypy żyrostabilozowanych streamlinerów. Nie wiem czy Twoje potrzeby nie są zbieżne, w gruncie rzeczy, z rozwojem najwydajniejszych rowerów i pojazdów wspomaganych.

Chyba, że chodzi bardziej o jazdę w terenie.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd