Autor Wątek: Kalendarz Brevetów 2025  (Przeczytany 908 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Kalendarz Brevetów 2025
« dnia: Lutego 17, 2025, 10:34:52 am »
Hejka.
Wrzucam link do aktualnego tegorocznego kalendarza brevetów organizowanych przez fundacje Audax Poland oraz innych organizatorów takich jak np: Stowarzyszenie Warnija Szlakami Warmii.

Dystanse od 60 km do 1000 + km :) Przeważają tradycyjnie trasy szosowe ale są też prowadzone nieutwardzonymi drogami tzw "Grevety".
Każdy znajdzie coś dla siebie.

https://brevety.pl/brevets

Ale co to jest BREVET?
Brevet to długodystansowy rajd rowerowy w czasie, którego uczestnicy muszą przejechać z góry zdefiniowaną trasę meldując się w zdefiniowanych punktach pośrednich w zdefiniowanym limicie czasu (nie szybciej niż i nie wolniej niż). Standardowe dystanse na jakich organizuje się brevety to 200km, 300km, 400km i 600km. Zbiór zasad, które obowiązują uczestników i organizatorów został zdefiniowany przez Audax Club Parisien (ACP) i musi być stosowany przez wszystkich organizatorów brevetów na całym świecie. Są to między innymi zasady dotyczące limitów czasu na przejazd, zasada samowystarczalności pomiędzy punktami kontrolnymi, niewyścigowy charakter brevetów oraz wiele innych zasad. Brevety odbywają się w otwartym ruchu samochodowym co oznacza, że uczestnicy muszą się stosować do przepisów ruchu drogowego obowiązujących na danym terenie.
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Kalendarz Brevetów 2025
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 17, 2025, 09:28:56 pm »
Kojarzysz drogę Zabierzów - Krzeszowice (ew. opcjonalnie na Trzebinię).
W obie strony:

Jedna z niewielu dróg gdzie profil idzie od wzgórza do wzgórza ale pomiędzy nimi odcinki są niemal płaskie. Jeśli nabierzesz prędkości to można ją dość długo utrzymać.
Obecnie droga ta jest bardzo obciążona ruchem ale jeśli faktycznie w 2026r. przejęta zostanie autostrada i skończy się nasza zbiorowa drogowa gehenna (obwodnica) a zniszczoną drogę naprawią to będzie to wzorcowy odcinek do jazdy poziomej moim zdaniem (dynamika pomimo przewyższeń).
Takimi drogami poprowadzone trasy i możliwość przyjechania jak wyjdzie to byłoby myślenie poziome w imprezach jakie proponujesz.
Nie znalazłem niczego do 60 km od Krk, dystans >200km, szosa, nie w szczycie lata.
Tak żeby nie trzeba było wozić by jechać, było trochę trasy, była dobra droga i nie było zbyt skwarnie.
Miło by było pojechać z innymi ludźmi dłuższą trasę.
Nawet po rakowej trasie ze skrętami w każdej wiosce na zjeździe - zupełnie głupie dla poziomu.

Jeśli można wiedzieć jaki masz plan startowy na sezon 2025 ?

Nie chciałbyś zrobić sobie docel-powrót do Szczucina (300) jak się trochę dzień zrobi dłuższy ?
Koszty startu wyniosą ... heh 0zł.

Zastanawia mnie ile daje jazda na kole poziomowi za velo i odwrotnie. Próbowaliśmy z Jakubem, Mateuszem i Krzysztofem. Z Jakubem i Mateuszem miałem niewiele okazji bo albo odwrotnie byliśmy jeden zmęczony drugi wypoczęty albo były za bardzo górki a za Krzysztofem to walczyłem o przetrwanie bo on <40km/h nie jeździ velo na wytrzymałość (masakra). Ba nawet bym to od mostu Wandy był skłonny przetestować (kojarzysz fragment autostrady rowerowej po wałach?).

Te brevety już trzeci rok oglądam i nic z tego. Nie wiem czy się nie złamię nawet i czy velo nie zawiozę autem. W ostatnim sezonie wkładałem na dach velo znajomego i jakaś bariera została chyba przełamana w mojej głowie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2025, 09:43:28 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 16kkm; 6 Podróży 4169Km; Bieganie; Kross Level A6;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 18, 2025, 08:46:02 am »
Cytat: Jacekddd
Takimi drogami poprowadzone trasy i możliwość przyjechania jak wyjdzie to byłoby myślenie poziome w imprezach jakie proponujesz.
Zupełnie nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc o "myśleniu poziomym" - możesz wyjaśnić?

Te brevety już trzeci rok oglądam i nic z tego. Nie wiem czy się nie złamię nawet i czy velo nie zawiozę autem. W ostatnim sezonie wkładałem na dach velo znajomego i jakaś bariera została chyba przełamana w mojej głowie

Dla Ciebie jak znalazł jest Brevet Aleksandrowice - Le Tour de Smog - 300 km wokół Krakowa. Bez problemu dotoczysz się na start rano. 
https://brevety.pl/brevet/138
Są też z Charsznicy - trochę dalej ale też mi się zdarzało jechać na kołach na miejsce startu. Mając szybki Velomobile te kilometry powinny pójść szybko.

Nie chciałbyś zrobić sobie docel-powrót do Szczucina (300) jak się trochę dzień zrobi dłuższy ?
IMO jazda w tą i z powrotem po płaskim WTR dla mnie jest kompletnie nudne. Monotonna i płaska trasa. WTR traktuje jako dogodna drogę jak mam gdzieś wyrwać się w stronę Rzeszowa lub Zatoru.
Nie chce zapeszać - pewnie będę robił z każdego jakaś relacje i na bierząco będę wrzucał. Oby zdrowie dopisało żebym wszystko mógł zrealizować. Większość moich planów to brevety właśnie. Na pewno lokalne wszystkie zaliczę.
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2025, 11:00:43 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 18, 2025, 10:10:51 pm »
Zupełnie nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc o "myśleniu poziomym" - możesz wyjaśnić?

Nie wiem jak to wyjaśnić. Każdy rower jest dobry do czegoś a do innych rzeczy mniej. Gdzie będzie ci się najlepiej jeździło swoim rowerem, po jakich trasach ? Jakie myślisz, że będą Twoje prędkości podróżne po dostosowaniu do roweru i pozycji ? Myślisz, że będziesz szybszy na względnie płaskim czy na stromych podjazdach swoim nowym nabytkiem ? Gdzie zdołasz uzyskać najlepsze warunki do wykorzystania przewagi swojego roweru na trasie ? Odpowiadając na tego typu pytania znajdziesz wyjaśnienie dla siebie samego tego co próbuję wyjaśnić.

Te brevety już trzeci rok oglądam i nic z tego. Nie wiem czy się nie złamię nawet i czy velo nie zawiozę autem. W ostatnim sezonie wkładałem na dach velo znajomego i jakaś bariera została chyba przełamana w mojej głowie

Dla Ciebie jak znalazł jest Brevet Aleksandrowice - Le Tour de Smog - 300 km wokół Krakowa. Bez problemu dotoczysz się na start rano. 
https://brevety.pl/brevet/138
Są też z Charsznicy - trochę dalej ale też mi się zdarzało jechać na kołach na miejsce startu. Mając szybki Velomobile te kilometry powinny pójść szybko.

Ta trasa nie jest zbyt dobra dla poziomu imho. Można chyba coś ciekawszego wyznaczyć.

IMO jazda w tą i z powrotem po płaskim WTR dla mnie jest kompletnie nudne. Monotonna i płaska trasa. WTR traktuje jako dogodna drogę jak mam gdzieś wyrwać się w stronę Rzeszowa lub Zatoru.

Ja nie twierdzę, że to najlepsza możliwa trasa ale jako długa trasa zapewniająca równy rytm, żeby wypracować wytrzymałość, jest bardzo dobra. Jazda po niej zbyt często będzie nudzić ale unikanie bo ma klimat nadrzeczny to też jest trochę dziwne. Tym bardziej, że wzdłuż innych rzek ludzie jeżdżą i zachwycają się tymi trasami a tu największa polska rzeka i co ..

Sprawdziłem i czy wiesz, że do Talina jest niecałe 1500km a po drodze Wilno, Ryga, kierunek na gorące lato byłby świetny. Tamtejsze wybrzeże jest bardzo ładne.

Nie chce zapeszać - pewnie będę robił z każdego jakaś relacje i na bieżąco będę wrzucał. Oby zdrowie dopisało żebym wszystko mógł zrealizować. Większość moich planów to brevety właśnie. Na pewno lokalne wszystkie zaliczę.

No to czekamy na relacje i życzę powodzenia.
PS.
A bliżej początku sezonu co byś ew. wskazał ?
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2025, 10:14:01 pm wysłana przez Jacekddd »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2025, 08:13:28 am »
Nie przyszło mi do głowy, żeby kategoryzować drogi na "dobre dla poziomu" i inne :o Ja po prostu jeżdzę na nim tak jak na każdym innym rowerze szosowym
Ta trasa nie jest zbyt dobra dla poziomu imho.
Jak dla mnie jest super - zwłaszcza rollercoaster w Wiśnicko-Lipnickim Parku Krajobrazowym. Jazda po przedgórzach jest zawsze mega ciekawa aczkolwiek wymagająca dobrego kopyta :) Ale brevety to nie są rajdy turystyczne - tutaj trzeba mieć dobre lub bardzo dobre przygotowanie fizyczne.

12 kwietnia brevet w Jabłonnej pod Warszawą. Będzie to pierwszy mój brevet w sezonie 2025.
Ptaki ćwierkają, że ktoś jeszcze z tego forum jest zaangażowany w jego organizacje i nie jestem to ja  8)
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2025, 08:16:18 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 22, 2025, 12:36:39 pm »
12 kwietnia brevet w Jabłonnej pod Warszawą. Będzie to pierwszy mój brevet w sezonie 2025.
Ptaki ćwierkają, że ktoś jeszcze z tego forum jest zaangażowany w jego organizacje i nie jestem to ja  8)

A jak organizujesz sobie przejazd na start ?
Pytam bo brevet i powrót po, to byłaby już czysta przyjemność.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2025, 07:51:42 am »
Na ten konkretny brevet jadę ze znajomymi autem. Do Legionowa można alternatywnie dojechać pociągiem.
Nie karmie troli.