Autor Wątek: Witam z Małopolski  (Przeczytany 17826 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Witam z Małopolski
« dnia: Października 02, 2024, 06:04:48 am »
Hej wszystkim!
Te forum obserwuje już od dłuższego czasu i napisałem pare postów pod nickiem "recumbutt" - ale nick był stworzony pod wpływem chwili i zmieniam na coś normalniejszego :)

Jestem z pod Krakowa. Na temat rowerów poziomych zajawiłem się po przejechaniu Paris - Brest - Paris w 2023 roku - gdzie było setki różnych ciekawych alternatywnych do mainstreamu zabawek. W końcu przyszedł czas na poszerzenie swoich kolarskich doświadczeń.

Z paroma osobami z forum miałem się okazje poznać na zakończeniu sezonu brevetów w Kozienicach 2024 we wrześniu. Gdzie zostałem zaproszony na zlot.

Pozdrawiam i będę śledził forum
Nie karmie troli.

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
Odp: Witam z Małopolski
« Odpowiedź #1 dnia: Października 03, 2024, 10:14:14 am »
Witamy, witamy  8)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 03, 2024, 11:25:01 am »
A spod Krakowa to gdzie mniej więcej?

Ja to zachodnie części miasta.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2024, 06:12:26 am »
Połnocne przedmieścia - w stronę Skały. AKtualnie bardzo chętnie jeżdżę w stronę WTR - żeby poćwiczyć jazdę. Okolice mojego komina to za duży rollercoaster na naukę jazdy.
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2024, 11:14:44 am »
Rozumiem, wektor Zielonki Skała. Faktycznie moja dawna trasa po drodze na Wolbrom Ogrodzieniec Trzebinia Krzeszowice Kraków. Piękne miejsca. W sumie za Skałą nie jest ten interwał już taki jak bliżej Krakowa a znowu na Miechów jest jeszcze bardziej spokojnie.
Wszystko to faktycznie trochę wokół komina. Też częściej WTR jadę bo można odcinkowo równy rytm poćwiczyć a z Niepołomicami robi się luźniej.
Z minusów żeby poniżej Krk na wtr wjechać muszę przez całe miasto się przebić ale nie jest tak źle.

PS. Jakbyś się chciał kiedyś na rolowanie po wtr na poziomie ustawić to daj znać. Mam tam jakieś 20km dojazdu tylko.
Przy tym nie znam nikogo w Krk na poziomie więc nie mam z kim pojeździć rowerem o zbliżonej charakterystyce.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2024, 11:45:07 am wysłana przez Jacekddd »

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2024, 07:51:58 pm »
PS. Jakbyś się chciał kiedyś na rolowanie po wtr na poziomie ustawić to daj znać. Mam tam jakieś 20km dojazdu tylko.
Przy tym nie znam nikogo w Krk na poziomie więc nie mam z kim pojeździć rowerem o zbliżonej charakterystyce.
Na razie się uczę i trochę wody w Wiśle upłynie zanim zacznę na poziomie jeździć równie szybko co na rowerze szosowym. Całą jesień i zimę spędzę pewnie na trenażerze budując te mięśnie. Plus czeka mnie upgrade roweru bo aktualny napęd nie jest tym co lubię.
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2024, 08:16:24 pm »
....
Na razie się uczę i trochę wody w Wiśle upłynie zanim zacznę na poziomie jeździć równie szybko co na rowerze szosowym. Całą jesień i zimę spędzę pewnie na trenażerze budując te mięśnie. Plus czeka mnie upgrade roweru bo aktualny napęd nie jest tym co lubię.

Rozumiem trenażer, żeby wypracować kondycję przez zimę. Nie zmarnuj tylko, jeśli będzie, złotej polskiej jesieni. Kręcić w domu jeśli by wyskoczyło >20C słonecznie byłoby trochę żal. Dziś akurat było do 23C ale też nie pojeździłem więc biję się pierś.
Natomiast trochę nie rozumiem. Na płaskich odcinkach powinieneś być od razu szybszy na poziomie - nie jest tak ?

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2024, 08:39:31 pm »
Natomiast trochę nie rozumiem. Na płaskich odcinkach powinieneś być od razu szybszy na poziomie - nie jest tak ?
Właśnie też jestem zaskoczony że jestem wszędzie wolniejszy. Nawet na płaskim. Ale jak wspominałem to kwestia rozbudowy innych partii mięśni. Potrenuje i zobaczę. I zdecydowanie jak będzie się dało to pokręcę na polu. Odkładam moment przejścia na trenażer. Poza tym cena Zwift skoczyła z 14 na 20 Euro miesięcznie. Masakra. 
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Października 07, 2024, 08:44:06 pm »
W kwestii sprawdzenia czy to rower czy Ty. Sprawdź jakąś niebyt stromą górkę, cokolwiek na swoim dotychczasowym rowerze i na poziomie. Tak żeby 35km/h było przynajmniej. Prędkość Ci pokaże czy to Ty czy to może rower. Tylko ten sam dzień, górka i człowiek.
Właśnie po to robiliśmy pomiary mocy w naszych rowerach żeby wiedzieć co się dzieje.

roroch

« Odpowiedź #9 dnia: Października 08, 2024, 06:47:33 pm »
Cześć, przyczyną słabszych wyników oprócz braku wytrenowania na poziomce może być też sprzęt - rodzaj roweru, czy choćby dopasowanie fotela. Kiedyś kupiłem niezły rower za grosze, bo gość twierdził podobnie, że jego szosa w każdych warunkach jest szybsza niż poziomka, i że ta ostatnia wcale nie jest tak wygodna jak to się mówi. Mi się na tym rowerku od razu jeździło świetnie. Skróciłem tylko łańcuch i bom. Fotel został jaki był i wtedy dopiero wpadłem, dlaczego gość narzekał na poziomkę. Ja mam 171 cm wzrostu a on miał sporo ponad 180 i fotel M na którym  po prostu się nie mieścił! Jaką poziomką jeździsz? Pozdrowienia ze Szczecina.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Października 09, 2024, 06:38:46 am »
Przyczyna jest czysto ludzka. Ale wyraźnie idzie ku dobremu. Jeżdzę Cruzbike s40 2023

Tutaj porównanie tej samej trasy. Co prawda nie ten sam dzień - ale ten sam sezon.

Distance: 42 km
Elevation: 492 m (wymagająca traska - ale tak mam wokół komina)

Cruzbike s40 2023:

Średnia prędkość: 24,9 km/h
Max V: 67,1 km/h
Czas netto: 1:42:28
Czas brutto: 1:44:01
Srednie HR: 136 bpm

Specialized Roubaix 2020:

Średnia prędkość: 26,5 km/h
Max V: 62,6 km/h
Czas netto: 1:35:58
Czas brutto: 1:40:54

Oczywiście jest duża przewaga wagowa pomiędzy rowerami na korzyść mojej szosy - która wazy mniej niż 9 kg - podczas gdy moj poziom wazy kolo 12-13. Jeszcze czeka go odchudzanie.
Druga przewaga jest bardziej elastyczny napęd (2x12s) w konfiguracji 50-34T 11/36 - gdzie mam większy wybór przełożenia do kadencji niż w napędzie 1x11s 42T 11/42.

Mogę jeszcze przełożyć karbonowe kola do poziomka. Ale to nie będzie miało aż tak dużego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 06:51:51 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Października 09, 2024, 09:14:30 am »
Fotel został jaki był i wtedy dopiero wpadłem, dlaczego gość narzekał na poziomkę. Ja mam 171 cm wzrostu a on miał sporo ponad 180 i fotel M na którym  po prostu się nie mieścił!

Niektórzy piszący zadziwić potrafią.
Ja mam 185 cm wzrostu i od 20 ponad lat foteli  M zażywam.
Czy to płaskie czy z tzw. podjajnikiem.
A pleców zbyt krótkich raczej nie mam

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Października 09, 2024, 09:29:09 am »
Przyczyna jest czysto ludzka. Ale wyraźnie idzie ku dobremu. Jeżdzę Cruzbike s40 2023

Tutaj porównanie tej samej trasy. Co prawda nie ten sam dzień - ale ten sam sezon.

Distance: 42 km
Elevation: 492 m (wymagająca traska - ale tak mam wokół komina)

Cruzbike s40 2023:

Średnia prędkość: 24,9 km/h
Max V: 67,1 km/h
Czas netto: 1:42:28
Czas brutto: 1:44:01

Specialized Roubaix 2020:

Średnia prędkość: 26,5 km/h
Max V: 62,6 km/h
Czas netto: 1:35:58
Czas brutto: 1:40:54

Oczywiście jest duża przewaga wagowa pomiędzy rowerami na korzyść mojej szosy - która wazy mniej niż 9 kg - podczas gdy moj poziom wazy kolo 12-13. Jeszcze czeka go odchudzanie.
Druga przewaga jest bardziej elastyczny napęd (2x12s) w konfiguracji 50-34T 11/36 - gdzie mam większy wybór przełożenia do kadencji niż w napędzie 1x11s 42T 11/42.

Mogę jeszcze przełożyć karbonowe kola do poziomka. Ale to nie będzie miało aż tak dużego znaczenia.

Dziwne są te Twoje dane, tętno mi się nie zgadza.
U mnie jest niższe na velo.
Ta sama trasa, podobna pogoda, gps tylko kiepsko metry zlicza, tam jest ok 30mdH, w obie strony, szoska vs poziom popatrz:

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Października 09, 2024, 09:56:23 am »
Takie są dane. Tętno w obu przypadkach średnie było takie samo (sensor HR - ten sam Garmin dual HRM sensor). Maksymalne praktycznie tez (różnica 1 bpm). Niestety nie posiadam pedałów z pomiarem mocy żeby było więcej danych.

Widać jak bardzo to indywidualna sprawa. Potrzeba czasu i treningu. Rower sam nie jedzie.

Poza tym ty pokazujesz mi krótki test na segmencie WTR - niecałe 3 km po płaskim - gdzie jedynym spowalniaczem może być spacerowicz z psem / matka z dzieckiem itp.

Tutaj test w rzeczywistych warunkach drogowych - w otwartym ruchu. To tez ma znaczenie :)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2024, 10:06:18 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

roroch

« Odpowiedź #14 dnia: Października 09, 2024, 01:40:56 pm »
Audax, jest dobrze, prędkość maksymalna  na s40 w porównaniu z szosówką jest wyższa a więc wszystko w porządku. Trochę treningu i "będzie pan zadowolony":-)
A swoją drogą można wiedzieć ile kosztował s40? Używany czy nowy? Na marktplaats.nl jest karbonowa v20c za 6500 EUR.