Autor Wątek: Pedały i buty MTB SPD do mojej M5 - polećcie coś sensownego  (Przeczytany 1789 razy)

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
Pedały i buty MTB SPD do mojej M5 - polećcie coś sensownego
« dnia: Czerwca 07, 2024, 07:44:58 pm »
Zaraz pęknie 900km i coraz bardziej czuję potrzebę zmiany butów/pedałów na wpinane. Mam nadzieję, że się przyjmą i nie zaliczę zbyt wielu "parkowań równoległych" ;-) Wybrałem prosty i dość chwalony pedał Shimano PD-M520. Ale z butami już mam mętlik w głowie. Chciałbym coś w miarę taniego, bo a nuż jednak ten pomysł się u mnie nie sprawdzi... Różne tu mam podpowiedzi, od Rockrider z Decathlonu, po Shimanowskie XC-100, XC-300, czy serię EX. Jeżdżę w 95% po asfalcie i miejskich ścieżkach, potrzebuję buta, w którym w miarę spokojnie można poruszać się pieszo. Mam dość szeroką stopę, normalnie rozmiar 44, większość radzi brać o rozmiar większe. To tyle co się oczytałem. Napatrzyłem się też na Bontragery (jakieś wyprzedaże), Nortwave Spike 2 i 3, Giro Ventana, Shimano SH-MT502 MT5 i już mi mózg paruje :-)

Podpowiedzcie coś odpowiedniego do amatorskiej, turystycznej wycieczki. Aha, sandały jednak chyba nie przejdą, jakieś blokady mam :-) Super byłoby móc taki but przymierzyć, żeby trafić jednak z rozmiarem i krojem. No, w Olsztynie nie kojarzę jakiegoś wielkiego salonu z tym asortymentem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2024, 07:51:24 pm wysłana przez miki11 »

natalka

Odp: Pedały i buty MTB SPD do mojej M5 - polećcie coś sensownego
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2024, 09:00:29 pm »
Bontragery są "takie sobie".
Buty z Decathlonu ichniej marki są... powiedzmy, że ciutkę lepsiejsze.
Shimano zawyża czy zaniża rozmiarówkę? Wcale niekoniecznie. Trzeba niestety przymierzyć, przejść się.
Do chodzenia to chyba tylko turystyczne z blokami albo MTB. Warto dorzucić do SPDów szybko-zapinanych. Z systemem boa czy klamrami. Rzepy po zasyfieniu nie są najlepsze.
A i upewnij sie, czy Twoje stopy lubią twarde podeszwy czy nie. Moje nie do końca i czasami po kilkunastu kilometrach muszą mieć kilka sekund odpoczywania bo inaczej coś tam je boli.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2024, 09:18:44 pm »
Bontragery są "takie sobie".
Jak to się drzewiej mówiło - "to zależy". Moje bontragery mają zajebiście sztywną podeszwę, co mi bardzo pasuje, bo od lat jeżdżę na takich. Chodzi się w nich fatalnie i po 200m pięty mogą być pooddzierane.
Jak ktoś musi mieć zginająca się podeszwę, to stanowczo odradzam.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2024, 01:37:00 am wysłana przez live_evil »

miki11

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2024, 10:57:39 pm »
...upewnij sie, czy Twoje stopy lubią twarde podeszwy czy nie...

O, to kolejna zmienna w tej układance. Akurat stopy mam czasem chimeryczne, nie wpadłem na to, że sztywna podeszwa może mnie skrzywdzić. Prawdopodobnie lepsze będą buty z mniej sztywną podeszwą, tym bardziej, że nie planuję sportowej rywalizacji. A nawet jakbym chciał zaplanować, organizm szybko przywoła mnie do porządku.

Sprzedawca na infolinii polecił mi do mojej jazy te buty:
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-shimano-sh-xc100-pd23902/
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-northwave-spike-3-pd32880/
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-giro-ventana-fastlace-pd37017/

XC100 na oko wyglądają dosyć ubogo, Northwave też tak sobie, oba mają chyba trudniejszą do chodzenia podeszwę (patrząc na fotki). Giro wygląda lepiej, ale już trochę kosztuje. W opinii sprzedawcy Giro robi lepszej jakości buty, niż Shimano, ja oczywiście nie mam tu swojego zdania, ani wiedzy praktycznej. Shimano robi też trzewiki podobne do tego modelu Giro, ale są one droższe, prawdopodobnie płaci się za logo na pięcie.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 07, 2024, 11:33:01 pm »
Shimano MTB M086.
Pierwsze i jedyne, Sprawdziły się w deszczu, piachu i ...na rowerze. Gdzieś już kilka razy o nich wspominałem. Kupiłem jakoś przed złotem w Rogaliński.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

miki11

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2024, 09:29:44 am »
Te już nie są dostępne, w 2018 roku nie było ich w katalogu Shimano. Następca to chyba ME3, wyższy model to ME5, też trudne do kupienia.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2024, 09:40:25 am »
...upewnij sie, czy Twoje stopy lubią twarde podeszwy czy nie...

Sprzedawca na infolinii polecił mi do mojej jazy te buty:
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-shimano-sh-xc100-pd23902/
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-northwave-spike-3-pd32880/
https://www.centrumrowerowe.pl/buty-mtb-giro-ventana-fastlace-pd37017/

Mam buty podobnej linii do tych z pierwszego linku. Zdecydowanie trzy pasy nie dwa. Pracująca podeszwa w obrębie bloku spd to jakieś nieporozumienie imo.
To moje drugie buty spd, te zrobiły jakieś 20-25tys km dotąd. Wcześniej miałem model sportowy do ścigania mtb ze sztywną skorupą dopasowany na ciasno z odkręcanymi kolcami, sztywny na małe straty energii silnie ażurowe z wentylacją.
Te obecne są znacznie wygodniejsze, również jak jeździłem długie trasy w terenie zimą to łatwiej było zabezpieczyć się przed zimnem przy temp niższych niż -5C.
Teraz jak jeżdżę na luzie to są to buty bardzo w sam raz na wszystkie rowery. O dziwo mają też dość oszczędny obrys i pomimo większego rozmiaru z nimi mieszczę się do velo podczas gdy z mniejszymi sportowymi nie ma szans, brakuje co najmniej centymetra.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 21, 2024, 06:50:02 pm »
Ja kupiłem buty z Decathlon jak już byłem po platformy, kupiłem model rockrider bo miał normalną podeszwę, można w nich normalnie chodzić i to był jedyna kwestia wyboru butów.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

miki11

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2024, 06:59:58 pm »
...kupiłem model rockrider bo miał normalną podeszwę, można w nich normalnie chodzić i to był jedyna kwestia wyboru butów...

Model 500, czy 100?

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2024, 07:43:42 pm »

Model 500, czy 100?

O Mamo jeszcze nie kupiłeś ? Miki jak ta Twoja potężna moc ma się efektywnie przenosić ? Kup, co by nie było będzie lepiej niż bez połączenia z rowerem.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 21, 2024, 08:28:05 pm »
Kup cokolwiek i później wymień na coś lepszego, zamiast deliberować bez końca ;-)
Zła decyzja jest lepsza niż brak decyzji.

miki11

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2024, 09:09:55 pm »
Nie mam tu sklepu stacjonarnego z normalnym asortymentem, niedługo będę w W-wie, tam planuję przymierzyć jakieś buciki. Co tacy w gorącej wodzie kąpani jesteście? :-) Kupić muszę, dzisiaj trzeba było pilnować nóg na pedałach na nierównej nawierzchni i zjazach.

miki11

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 29, 2024, 05:43:42 pm »
No to wreszcie miałem możliwość przymierzyć kilka modeli, wybrałem buty Spiuk Oroma numer 45 (29 cm wkładka), normalnie noszę buty 44, ale Spiuk 44 oznaczał całkowity brak luzu wewnątrz. Do tego udało mi się dobrze kupić pedały Look X-Track (z blokami jednokierunkowymi), naprawdę niewiele drożej (ich regularna cena to 209 zł), niż Shimano SH-PD520. Właśnie ćwiczę na sucho nowy dla mnie proces wpinania/wypinania, jest nieźle, mały dreszczyk przed wyjściem na "pole" :-) Na razie nie "czuję" dynamicznego momentu wpinania lewej nogi, no ale to trzeba poćwiczyć, aż pojawi się tzw. pamięć mięśniowa.