Autor Wątek: Gdzie dzisiaj nabyć maszt z flagą lub chociaż fajny maszt?  (Przeczytany 4846 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
Odp: Gdzie dzisiaj nabyć maszt z flagą lub chociaż fajny maszt?
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 21, 2024, 09:53:41 pm »
Zachciało mu się jeździć trasami ukraińskich kierowców, przecież Rzeszów to teraz jedna wielka baza. Ciekawe, czy kierowca uciekł po potrąceniu.

osesku

« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2024, 07:50:51 am »
Ile byśmy nie mieli chorągiewek, odblasków i światełek, to nie wystarczy, jeżeli są tacy kierowcy, co jadą i nie patrzą. Gorsze, niektórzy z nich głoszą, że tylko piesi i rowerzyści muszą zawsze uważać, bo mają wszystko do stracenia..., a nie oni.

Mimo wszystko, warto dbać o zauważalność, bo jeżeli czyjaś "niefrasobliwość" nie jest intencjonalna, zwiększa to naszą szansę bezpiecznego dotarcia do celu...

Pozdrawiam.

miki11

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2024, 08:41:05 am »
Mimo wszystko, warto dbać o zauważalność, bo jeżeli czyjaś "niefrasobliwość" nie jest intencjonalna, zwiększa to naszą szansę bezpiecznego dotarcia do celu...

Pozdrawiam.

To zresztą dotyczy wszystkich rowerów. Kilka lat temu podczas wyprzedzania fizycznie zepchnął mnie z drogi do rowu dostawczak (gabaryt Transita). A ponieważ kilometr dalej był korek, dogoniłem go i wyciągnąłem z szoferki. Ale miał szerokie oczy :-) Także rower pionowy wcale nie daje większego poziomu bezpieczeństwa.

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2024, 11:12:35 am »
widziałem jakieś filmy na YT wykonane przez poziomkowicza o ksywce Gen, miał fajny ten bacik, a na nim dwie flagi. Maszt chyba koloru białego, kojarzy mi się to z włóknem szklanym.
Wywołany do tablicy informuję: maszt z włókna szklanego, zakupiony w ?Juli?.
https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/akcesoria-rowerowe/oswietlenie-i-odblaski/flaga-rowerowa-639176/
Przerobione mocowanie, a przede wszystkim środkowe łączenie na metalowe. Tu uwaga, jak nie będzie zabezpieczone to gałęzie potrafią zrzucić (rozdzielić) górną część z flagą. Że ją zgubiłem, zorientowałem się dopiero po dobrych kilku kilometrach, jak wyjechałem z lasu. Zawróciłem, odnalazłem i od tej pory zawijam łączenie izolacją.

osesku

« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2024, 12:31:15 pm »
Oj, można zgubić, można...
Nawet podczas zjazdu z górki 12% ;) jak tu:
https://youtu.be/5Ym6b2Gc7MU?t=335
Lepiej dodatkowo zabezpieczyć wykonanie fabryczne.

miki11

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2024, 02:25:43 pm »
Wywołany do tablicy informuję: maszt z włókna szklanego, zakupiony w ?Juli?.
https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/akcesoria-rowerowe/oswietlenie-i-odblaski/flaga-rowerowa-639176/
Przerobione mocowanie, a przede wszystkim środkowe łączenie na metalowe. Tu uwaga, jak nie będzie zabezpieczone to gałęzie potrafią zrzucić (rozdzielić) górną część z flagą. Że ją zgubiłem, zorientowałem się dopiero po dobrych kilku kilometrach, jak wyjechałem z lasu. Zawróciłem, odnalazłem i od tej pory zawijam łączenie izolacją.

@Gen - dzięki za info, w moim wojewódzkim mieście nie ma sklepu Jula :-) Normalnie centrum seksu i biznesu. Ale znajdę, znajdę. Czym wzmacniałeś łączenie elementów masztu? Jakaś rurka od wędki może?

miki11

« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2024, 02:27:30 pm »
Oj, można zgubić, można...
Nawet podczas zjazdu z górki 12% ;) jak tu:
https://youtu.be/5Ym6b2Gc7MU?t=335
Lepiej dodatkowo zabezpieczyć wykonanie fabryczne.

@osesku, macie mocne nogi, takie podjazdy... gratulacje.

Gen

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2024, 07:04:59 pm »
Czym wzmacniałeś łączenie elementów masztu? Jakaś rurka od wędki może?
Wykorzystałem elementy cienkiego, metalowego długopisu. ;D

miki11

« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 22, 2024, 08:46:42 pm »
Wykorzystałem elementy cienkiego, metalowego długopisu. ;D

Takie patenty lubię najbardziej.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 06, 2024, 10:16:55 am »
Moje maszty mam zrobione z prętów włókna węglowego, jest to w zasadzie rurka bo sztywniejsze. Flagi kupione na allegro, odpowiednio zwężone to miejsce we fladze gdzie maszt wchodzi, dodatkowo zabezpieczona końcówka (rurka przewiercona, flaga przeszyta na górze i na dole), flagę można też superglue potraktować - nie zejdzie.

Czy to działa? Nie. Nie działa. Zostałem potrącony kilka lat temu jak jechałem poziomką (flevo racer), 2 maszty z flagami, oświetlenie przód, tył (stale włączone, dynamo w piaście), odblaski i dostałem strzała w lewy bok. Koleś wymusił pierwszeństwo. Jego tłumaczenie - nie zauważyłem Pana. Dodam tylko że flagi na wysokości około 1.7m były zamocowane.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 06, 2024, 10:38:34 am »
Zawsze ten sam temat. Czy działa, czasem zadziała, czasem nie. Nikt nie udowodni, czy czasem jednak nie zadziałało, a że zginęli ludzie, którzy świecili jak pochodnia to fakt. Żadne latarnie, maszty, chorągwie czy inne nie dają nam super mocy.

miki11

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 06, 2024, 01:24:44 pm »
...dostałem strzała w lewy bok. Koleś wymusił pierwszeństwo. Jego tłumaczenie - nie zauważyłem Pana. Dodam tylko że flagi na wysokości około 1.7m były zamocowane.

Jak burak potrąci babcię na przejściu, może mieć taki sam argument w dyskusji sądowej.

natalka

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 06, 2024, 07:03:23 pm »
Trzeba było pisać przed Spezi, coś bym kupiła:
https://myhoststb.hopto.org/picture.php?/7438/category/19

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 06, 2024, 10:40:04 pm »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp