Autor Wątek: Pierwsza moja poziomka  (Przeczytany 20695 razy)

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
Odp: Pierwsza moja poziomka
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 28, 2024, 06:59:49 pm »
Kolejne pytanie: szukam dobrej metody ustawiania fotelika. Mam już fabrycznie nowy egzemplarz od Grzegorza, tylko trochę szkoda te dziury wiercić :-) Jako początkujący podobno będę miał łatwiej na nieco bardziej pionowo ustawionym fotelu, potem można go będzie bardziej położyć. Tak przynajmniej słyszałem/czytałem. Mam cztery śruby mocujące, w przypadku dwóch ustawień fotela oznacza to prawdopodobnie 8 otworów. Czy to prawidłowe myślenie?

Tak, otworów będziesz miał osiem.

Ja już mam "wersję ostateczną" jeśli chodzi o otwory więc resztę zaszpachlowałem i pociągnąłem "szprajem" 

Przy bardziej wyprostowanej pozycji jaką ja miałem na początku kolana wchodziły mi w kolizję z kierownicą i musiałem mieć ją znacznie wyżej żeby nie tłuc w nią nogami (średnio przyjemne uczucie).
Obecnie mam siedzenie niżej i bliżej kierownicy, bom jest bardziej wysunięty co powoduje, że kolana są dalej i nie ma już kolizji dzięki czemu mogłem zrezygnować z obrotówek na rzecz klamkomanetek.

Zrób tak, żebyś się czuł wygodnie i komfortowo, w miarę doświadczenia będziesz mógł sobie ogarniać temat z bardziej wychyloną pozycją.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 28, 2024, 08:39:37 pm »
Obecnie mam siedzenie niżej i bliżej kierownicy, bom jest bardziej wysunięty co powoduje, że kolana są dalej i nie ma już kolizji dzięki czemu mogłem zrezygnować z obrotówek na rzecz klamkomanetek.

To jest jeden z moich punktów, muszę tylko sprawdzić, czy dostępne klamkomanetki pod Shimano 3x8.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 28, 2024, 09:29:41 pm »
Z tego powodu przeszedłem na manetki obrotowe ( stare klamkomanetki gdzieś " odpoczywają" w garażu) Tylko, że ja kurdupel jestem ;)

miki11

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 28, 2024, 10:46:33 pm »
Z tego powodu przeszedłem na manetki obrotowe ( stare klamkomanetki gdzieś " odpoczywają" w garażu) Tylko, że ja kurdupel jestem ;)

O! Dobrze wiedzieć, @woojtek1. Jeśli po ustawieniu bom'u okaże się, że moje nogi mają trochę dystansu do kierownicy, pewnie się zgłoszę. Jestem przyzwyczajony do klamkomanetek, te obrotowe shifty zbyt często zaczepiam niechcący. Tym bardziej, że tutaj wszystko jest jakby mniejsze. Te klamkomanetki są od Shimano, może z tej samej grupy?
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2024, 10:50:38 pm wysłana przez miki11 »

miki11

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 29, 2024, 12:36:33 pm »
Zamontowany nowy suport, stare korby i nowy fotelik. Czekam na łańcuch.

miki11

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 30, 2024, 03:12:26 pm »
Siedzi łańcuch, razem wyszło 282 ogniwa (kurczę, jak teraz sprawdziłem, napisałem tą liczbę 27 marca w tym wątku :-) ) pod wzrost 185 cm. To jeszcze się może zmienić. Za radą @woojtek1 zostawiłem nieco nadmiarowej długości. Lepiej skracać łańcuch, niż wydłużać. Jedyny konflikt jest wtedy, gdy z przodu mam mały blat, a z tyłu największy - zostawiam to tak jak jest, nikt nie jeździ na takich przełożeniach. Z nowym fotelikiem będę miał też łatwy dostęp do śrub mocujących bagażnik. Wcześniej w celu demontażu bagażnika najwygodniej był zdjąć fotelik. Teraz wszystko ogarniam zwykłymi imbusami.

Wszystko wskazuje na to, że maszynka jest gotowa do pierwszych lekcji nauki jazdy. Jeszcze założę jakieś oświetlenie, żeby nie prowokować tych tam... no... wiadomo :-)

Przy okazji trzecie pytanie: jaki zagłówek polecacie? Fotelik kończy mi się akurat na wysokości szyi i chyba chciałbym sobie zamontować jakieś oparcie pod głowę.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2024, 06:58:55 pm wysłana przez miki11 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 30, 2024, 05:01:25 pm »
Zaglowek-pytaj Antona :)

miki11

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2024, 06:44:39 pm »
Przy okazji, niby od lat zmieniam i czyszczę swoje łańcuchy, a jednak okazuje się, że można ten temat potraktować dokładnie.

https://www.youtube.com/watch?v=RpBiDGQRzZI

W ogóle człowiek ma bardzo ciekawe filmy dotyczące niby oczywistych tematów rowerowych.

@woojtek1, chyba sobie skopiuję Twoją stopkę :-) Dzisiaj pojeździłem nieco - póki co jeszcze na pionie - i nadgarstki czuję. Ten poziom może być strzałem w dziesiątkę.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2024, 06:59:29 pm wysłana przez miki11 »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2024, 07:09:25 pm »
Zagłówek:

https://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/gebrauchte-kopfstuetze-von-lte.73014/

Piszesz na forum pw:

Guten Tag.
Sind Sie vielleicht bereit die Versendung nach Polen zu machen ?
Eventuel wieviel wurde es zusammen kosten ?

W sumie patrząc na konstrukcję to nie jest jakość szczególnie skomplikowana.
Nieco ponad 200zł ale przesyłka będzie trochę kosztować.
Nie znam się na tym sprzęcie i jakie są jego ceny.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2024, 07:59:16 pm »

@woojtek1, chyba sobie skopiuję Twoją stopkę :-) Dzisiaj pojeździłem nieco - póki co jeszcze na pionie - i nadgarstki czuję. Ten poziom może być strzałem w dziesiątkę.

Do łancucha polecam wosk - jeżdżę na bike 7, pro wax. Stopkę kopiuj ;)  Zmienię ja po skończeniu Lynxa ;) Pogoda w sam raz na ćwiczenie poziomych umiejętności, więc ćwicz :)

miki11

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 30, 2024, 10:24:56 pm »
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2024, 10:44:55 pm wysłana przez miki11 »

miki11

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 30, 2024, 10:44:12 pm »
Do łancucha polecam wosk - jeżdżę na bike 7, pro wax.

@woojtek1, hmm... I odtłuszczasz nowy łańcuch przed pierwszą aplikacją tego wosku? Ja jestem amatorem, generalnie używam tego:
https://www.centrumrowerowe.pl/olej-do-lancucha-finish-line-cross-country-pd2986/?v_Id=103488&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw8J6wBhDXARIsAPo7QA8n1kWXvlwZ_6T_QmJ6ioXmGug7bbgtg-6h-aNoG-83e98iWO7i7g0aAjxFEALw_wcB

No i nie aplikuję co 70-100km, jak czytam niektóre wypowiedzi. Mój łańcuch ma zwykle nieco lżejsze życie, przez lekkie wspomaganie silnikiem w przednim kole.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2024, 11:00:57 pm wysłana przez miki11 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 31, 2024, 09:28:44 am »
Do łancucha polecam wosk - jeżdżę na bike 7, pro wax.

@woojtek1, hmm... I odtłuszczasz nowy łańcuch przed pierwszą aplikacją tego wosku? Ja jestem amatorem, generalnie używam tego:
https://www.centrumrowerowe.pl/olej-do-lancucha-finish-line-cross-country-pd2986/?v_Id=103488&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw8J6wBhDXARIsAPo7QA8n1kWXvlwZ_6T_QmJ6ioXmGug7bbgtg-6h-aNoG-83e98iWO7i7g0aAjxFEALw_wcB

No i nie aplikuję co 70-100km, jak czytam niektóre wypowiedzi. Mój łańcuch ma zwykle nieco lżejsze życie, przez lekkie wspomaganie silnikiem w przednim kole.
Nowy łańcuch bezwzględnie odtluszczam, wosk kładę nieprofesjonalnie i dodaje jak zaczyna brakować. Są magicy od misterium nakładania: pierwsza warstwa na długie schnięcie i uzupełnienie druga. Spójrz na YT na bikeschowcc ;)

miki11

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 31, 2024, 09:37:44 am »
Nowy łańcuch bezwzględnie odtłuszczam, wosk kładę nieprofesjonalnie i dodaje jak zaczyna brakować. Są magicy od misterium nakładania: pierwsza warstwa na długie schnięcie i uzupełnienie druga. Spójrz na YT na bikeschowcc ;)

@woojtek1, doprecyzuję pytanie: odtłuszczasz tylko zewnętrznie (mechanicznie), czy kąpiesz np. w benzynce ekstrakcyjnej? Bo tu producenci chyba celowo nałożyli dobrej jakości smar, który dość dobrze i długo spełnia swoje zadanie. Przy wosku to chyba trzeba cały łańcuch dokładnie wykąpać w benzynie, potem środek odtłuszczający do dokończenia czyszczenia i na koniec denaturat do wyciągnięcia wody. A dopiero po wszystkim dwa razy wosk... Trochę dużo roboty.

Szczególantów od czyszczenia łańcuchów już paru oglądałem. Tyle, że ja nie jeżdżę w wyścigach.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2024, 09:41:39 am wysłana przez miki11 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 31, 2024, 10:28:42 am »
Nowy łańcuch daje do słoika, zalewam benzyną, szejkuje i tyle, może i za mało, ale nie jeżdżę w wyścigach ;)