Autor Wątek: Jakie buty do trajki poziomej ?  (Przeczytany 2390 razy)

schneider

• sympatyk
  • *
Jakie buty do trajki poziomej ?
« dnia: Stycznia 29, 2023, 11:15:24 pm »
Kupiłem używany HP Scorpion 20 cali, ale pedały ma na buty SPD. W sklepie dowiedziałem się, że jest to typ MTB Shimano.  Musiał bym do tego dokupić buty SPD, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. W takim razie, w podróży musiał bym wozić drugie buty do chodzenia, a tego nie chcę. Czy nie prościej było by dokupić pedały z noskami i używać normalne obuwie sportowe ? Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
Odp: Jakie buty do trajki poziomej ?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 30, 2023, 05:08:10 am »
Powiem Ci lepiej.
Możesz nawet kupić zwykłe pedały platformy i też rower będzie działał  ;D

Dobrym rozwiązaniem jeszcze są "półspdy" czyli z jednej strony spd a z drugiej zwykły blok.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

schneider

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 30, 2023, 06:31:13 am »
Powiem Ci lepiej.
Możesz nawet kupić zwykłe pedały platformy i też rower będzie działał  ;D

Dobrym rozwiązaniem jeszcze są "półspdy" czyli z jednej strony spd a z drugiej zwykły blok.

Ja jeszcze tą trajką nie jeżdziłem, bo jest zimno. Ale słyszałem, że jeżeli nogi są w pozycji leżącej, to mają tendencję do spadania z pedałów. Dlatego podobno pedały z noskami lub SPD są niezbędne. Ponieważ nie wyobrażam sobie łażenia w butach z blachą w podeszwie, myślę o pedałach z noskami. Czy ktoś miał podobny problem ? Czy w butach SPD da się chodzić ? Czy najają się tylko do jazdy ?

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 30, 2023, 09:01:15 am »
Hej, jeżdżę w spdach już jakiś czas, jeśli nie planujesz w nich biegać lub chodzić po górach, to do chodzenia jak najbardziej się nadają. Na równej nawierzchni są bezgłośne, ale na polskich drogach i chodnikach jest wieczne "patataj".
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

osesku

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 30, 2023, 10:09:22 am »
Hej,
Przy zakupie butów z blokami do pedałów SPD, można wyszukać takie, które bardziej lub mniej nadają się do normalnego chodzenia.
Można zaopatrzyć się w sandały, do których da się przykręcić bloki SPD :D

Moim zdaniem noski, koszyczki itp., nie pomogą przy opadaniu nóg z pedałów, podczas jazdy w pozycji poziomej.
Przy zwykłych butach, platformy z pinami nieco lepiej zabezpieczą przed ześlizgiwaniem nóg z pedałów.

Gorzej jest z pedałami np. SPD-SL - "szosowymi". Chodzenie w butach z obcasem z przodu jest specyficznym doświadczeniem ;)
W przypadku tego rozwiązania jest możliwe dokupienie nakładek na bloki, które chronią je podczas chodzenia, ale "obcas" nadal będzie z przodu buta  :P

Nie wiem, czy do bloków typu SPD też można znaleźć jakieś nakładki i czy to by było dobre rozwiązanie?

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 30, 2023, 08:22:18 pm »
Wiele lat jeździłem na różnych rowerach, każdy rodzaj ma swoje wymagania, osobiście traktuje rowery leżące jako pojazdy turystyczne co wiąże się z jazdą po różnym terenie i moim zdaniem  rowery te jako turystyczne nie wymagają specjalnego podejścia, ale platformy z pinami są najlepsze  i bezpieczne. Jak wszystkie wymagają przyzwyczajenia i wprawy.

schneider

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 30, 2023, 09:16:31 pm »
Wiele lat jeździłem na różnych rowerach, każdy rodzaj ma swoje wymagania, osobiście traktuje rowery leżące jako pojazdy turystyczne co wiąże się z jazdą po różnym terenie i moim zdaniem  rowery te jako turystyczne nie wymagają specjalnego podejścia, ale platformy z pinami są najlepsze  i bezpieczne. Jak wszystkie wymagają przyzwyczajenia i wprawy.
Czyli jak  ?   Dwustronne platforma + spd  z drugiej strony ? No właśnie takie pedały Shimano MTB właśnie mam. Dobrze zrozumiałem ? A jak jest z chodzenie w takich butach ? Zamierzam podróżować tylko w jednej parze butów.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 30, 2023, 10:46:18 pm »
Hej,
Przy zakupie butów z blokami do pedałów SPD, można wyszukać takie, które bardziej lub mniej nadają się do normalnego chodzenia.
Można zaopatrzyć się w sandały, do których da się przykręcić bloki SPD :D

Takich nie znam, ale oczywiście są dedykowane sandały spd Shimano. Czasem można wyłapać te: https://www.walmart.com/ip/Lake-LX-SDL-Black-SPD-Cycling-Sandals-47-48/304038425?wmlspartner=wlpa&selectedSellerId=534,  które polecam, bo sam ujeżdżam ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2023, 09:50:59 pm »
Kupiłem używany HP Scorpion 20 cali, ale pedały ma na buty SPD. W sklepie dowiedziałem się, że jest to typ MTB Shimano.  Musiał bym do tego dokupić buty SPD, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. W takim razie, w podróży musiał bym wozić drugie buty do chodzenia, a tego nie chcę. Czy nie prościej było by dokupić pedały z noskami i używać normalne obuwie sportowe ? Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?

MTB, pewnie oprócz sandałów, nadają się najlepiej do jazdy oraz do chodzenia. Nie raz wpychałem rower na przełęcze i równie często przepychałem się z sakwami po piasku.
Wpinane obuwie na trójkołowcu.... Nawet nie musisz cię wypinać stojąc w miejscu..... to dobre rozwiązanie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2023, 03:43:55 pm »
ktos kiedys porównał jazdę w SPD'ach do jazdy nartami z wiązaniami i bez - coś w tym jest: przez 20 lat jeździłem w noskach (koszyczkach) i nie było mocnych zeby przekonać mnie do jazdy w SPD'ach, ale kilka late temu z ciekawości kupiłem jakieś tanie SPD w Decathlonie i od tej pory zostałem ich fanem do tego stopnia, że obecnie w SPD'ach jeździ moja żona, córka i syn (nie było łatwo ich namowić ale na dłuższe trasy sami je zakładają)

SPD docenisz przede wszystkim na podjazdach gdy będziesz mógł ciągnąć pedał a nie tylko pchać jedną nogą; na dłuższych trasach także bo noga ci nie spada
wady: początkowo może ci drętwieć stopa (w takim przypadku często pomaga odkrecenie na max'a regulacji sprzezyny w pedale żeby stopa miała lekki luz na bloku); możesz tez odczuwać ucisk stopy w miejscu bloku:  dlatego ważne jest żeby płyta w podeszwie buta była dobrej jakości - shimano z reguły ma, decatlhon miał slabą i (kiedys nie wiem jak teraz)

co do typu buta to do poziomki zdecydowanie polecam sandały (mam sandały, normalnę i zimowe więc mówię ze swojej praktyki) przy czym obecnie chyba już tylko Shimano je robi z (uwaga!!) coraz krótszymi paskami więc jak masz szerszą stopę (ja mam) to musisz je sobie sam przedłużyć. Zaleta sandałów: chłodniej w stopę, a jak pada deszcz to szybko wysychają; w sandalach jezdze od wczesnej wiosny do pozniej jesieni (jak jest zimniej to zakladam skarpety), zimowe zima, normalne na zwykly rower do lasu; jadac na letnie wyprawy zabieram tylko sandaly spd i klapki; SPD turystyczne maja na tyle schowany blok ze slychac go praktycznie przy chodzeniu po schodach ... tak mi sie przynajmniej wydaje :) aha i majac pedały SPD nie musisz zabierac otwieracza do piwa: kilka lat temu gdzies pod Krakowem jadac z sakwami podziw lokalnych wielbicieli taniego wina wzbudzila nie moja poziomka tylko jak sobie otworzylem piwo za pomoca pedała :)

Co kupić na początek? poszukaj na OLX swój rozmiar (przy shimano z reguły dodaj +2 do rozmiaru bo oni mają jakąś małą rozmiarówkę) i sprawdź czy ci pasuje rozwiązanie
Leszek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2023, 04:43:36 am »
Otwieranie piwa o espeda zawsze robi wrażenie. Nawet w domu, gdy rower grzecznie czeka w przedpokoju na wyjazd a ja sobie piwo o niego otwieram.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp