Autor Wątek: Zanim zaczniesz budować rower - wypożycz i przetestuj parę modeli  (Przeczytany 6126 razy)

roroch

• wyczynowiec na poziomie
Zanim zaczniesz budować rower - wypożycz i przetestuj parę modeli
« dnia: Września 10, 2019, 01:17:06 am »
Zanim zaczniesz budować rower poziomy sprawdź, co stworzyli twoi poprzednicy, co w ich konstrukcjach  można  poprawić lub? zepsuć. Zaoszczędzisz czas, pieniądze a czasem też trochę nerwów. W konsekwencji unikniesz wyważania otwartych drzwi, co bywa frustrujące.  Zanim cokolwiek zrobisz upewnij się, jaki rodzaj ?poziomki? odpowiada twoim potrzebom i  z jakich konstrukcji lepiej zrezygnować już na wstępie. Ja tak wlaśnie zrobiłem. Przetestowalem trochę rowerów i teraz wiem który mi odpowiada. Ty też mozesz zrobić podobnie - wypożycz parę ?poziomek?, przetestuj je i potem rób co zechcesz. :-)

Informacje o rowerach do wypożyczenia znajdziesz tu: rowerpoziomy.pl

Do wyboru masz: flevobike z ruchomym suportem, flevobike fifty fifty z podnoszoną kierownicą, optimę baron (lowracer), nazsca passeo z kierownicą podsiodłową, nazca explorer też z kierownicą pod siodłem, hp velotechnik streetmachine, spartę icarus.

(Na stronie nie ma wszystkich wymienionych rowerów, bo wciąż pojawiają się nowe i czasem muszą poczekać na sfotografowanie. Wkrótce pojawi się trójkołowiec, których dotąd u mnie nie było.)

lechulysy

Odp: Zanim zaczniesz budować rower - wypożycz i przetestuj parę modeli
« Odpowiedź #1 dnia: Września 10, 2019, 01:50:03 pm »
hasło jak najbardziej popieram - próbować, testować i dopiero robić lub kupować

natomiast przeczytałem takie zdanie na podanej stronie: "... aby używać go do podczas dalekich wypraw turystycznych to na pewno będzie to dobry wybór. Przejechanie 200 kilometrów i więcej w ciągu dnia to żaden problem."

autor ma jakieś doświadczenia TURYSTYCZNE z trasami ponad 200km dziennie przez kilka-kilkanaście dni z sakwami? nie mówię, że to niemożliwe tylko po co? wyjazdy turystyczne mają to do siebie (moim skromnym zdaniem), że jazda jest środkiem a nie celem, a to oznacza że dużą cześć dnia spędza się jednak na delektowaniu miejscami przez które się jedzie, chyba że jadącemu chodzi wyłącznie o "tłuczenie kilometrów" - co kto lubi ;)

cele mojego wywodu jest wyłącznie taki, że często spotykam się z argumentem o możliwości zwiększenia dystansu wycieczek dzięki poziomkom - to nie do końca jest prawda, o dystansie decyduje przede wszystkim kondycja a nie rower i nie ma co czarować ludzi kilometrami jeśli jeżdżą na rowerze "od święta"
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2019, 02:00:13 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 10, 2019, 03:45:12 pm »
Moim zdaniem nie ma co dywagować nad tym co można w poziomie a czego nie - już sama zmiana pozycji i pierwsze 1000 jest przeżyciem zbliżonym do traumy dziecka któremu zabrano kółka podpierające tylne koło. To co można warto i wymienić  to zaznaczenie, że przez pierwsze kilkadziesiąt km delikwent będzie ... łapał równowagę i uczył się jeździć ;) i że to proste jak jazda kolarzówką tyle że będąc mocno pochylonym ... w tył ;) - reszta to kwestia nogi, zdrowego błędnika i wyobraźni ...
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2019, 03:46:53 pm wysłana przez Mociumpel »

Piotrek333

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Września 10, 2019, 06:54:29 pm »
Zanim zaczniesz budować rower poziomy sprawdź, co stworzyli twoi poprzednicy, co w ich konstrukcjach  można  poprawić lub? zepsuć. Zaoszczędzisz czas, pieniądze a czasem też trochę nerwów. W konsekwencji unikniesz wyważania otwartych drzwi, co bywa frustrujące.  Zanim cokolwiek zrobisz upewnij się, jaki rodzaj ?poziomki? odpowiada twoim potrzebom i  z jakich konstrukcji lepiej zrezygnować już na wstępie. Ja tak wlaśnie zrobiłem. Przetestowalem trochę rowerów i teraz wiem który mi odpowiada. Ty też mozesz zrobić podobnie - wypożycz parę ?poziomek?, przetestuj je i potem rób co zechcesz. :-)
Bardzo fajna inicjatywa.
Dla zainteresowanych, jeszcze lepszym pomysłem było by odwiedzić zlot, lub mini zlot. Tu mnogość konstrukcji i opinii niezrównana.

hasło jak najbardziej popieram - próbować, testować i dopiero robić lub kupować

natomiast przeczytałem takie zdanie na podanej stronie: "... aby używać go do podczas dalekich wypraw turystycznych to na pewno będzie to dobry wybór. Przejechanie 200 kilometrów i więcej w ciągu dnia to żaden problem."

autor ma jakieś doświadczenia TURYSTYCZNE z trasami ponad 200km dziennie przez kilka-kilkanaście dni z sakwami? nie mówię, że to niemożliwe tylko po co? wyjazdy turystyczne mają to do siebie (moim skromnym zdaniem), że jazda jest środkiem a nie celem, a to oznacza że dużą cześć dnia spędza się jednak na delektowaniu miejscami przez które się jedzie, chyba że jadącemu chodzi wyłącznie o "tłuczenie kilometrów" - co kto lubi ;)

cele mojego wywodu jest wyłącznie taki, że często spotykam się z argumentem o możliwości zwiększenia dystansu wycieczek dzięki poziomkom - to nie do końca jest prawda, o dystansie decyduje przede wszystkim kondycja a nie rower i nie ma co czarować ludzi kilometrami jeśli jeżdżą na rowerze "od święta"
Na pionowcach każdy dystans powyżej 100km był dla mnie uciążliwy, niewygodny. W związku tym turystyka traciła sporo uroku. Dopiero na poziomych mogę spędzić wiele godzin dziennie na rowerze. Mogę trzepać kilometry, lub delektować się zwiedzaniem, bez wrzodów na d..... i innych dolegliwości. Czasami zdarza się dystans powyżej 200 z sakwami, ale jest to bardziej transfer z miejsca na miejsce niż turystyka.

lechulysy

« Odpowiedź #4 dnia: Września 10, 2019, 08:51:10 pm »
Czasami zdarza się dystans powyżej 200 z sakwami, ale jest to bardziej transfer z miejsca na miejsce niż turystyka.
powiedział @Piotrek333, który rocznie robi >10 tys km :)

przepraszam za offtop w wątku
Leszek

roroch

« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2019, 10:44:58 pm »
Zgadzam się, że nawijanie kilometrów dla samego nawijania nie ma nic wspólnego z turystyką ale czasem człowiek ma ochotę powalczyć sam z sobą i chyba
to stąd się bierze chęć zrobienia jakiego 

roroch

« Odpowiedź #6 dnia: Września 10, 2019, 10:50:15 pm »
jakiegos dłuższego dystansu, żeby udowodnić sobie, że dam radę. Natomiast istotnie, wypad z bliskimi i przyjaciółmi to maksymalnie 50 - 70 km bo ma się wtedy czas na cos innego niż kręcenie kilometrów.
Czasem też mam ochotę po prostu pojechać do najbliższego lasu, żeby sobie w spokoju posiedzieć. :-)

roroch

« Odpowiedź #7 dnia: Września 10, 2019, 10:51:40 pm »
A propos zlotów, gdzie można potestować poziomki innych uczestników, to oczywi

roroch

« Odpowiedź #8 dnia: Września 10, 2019, 11:06:00 pm »
to oczywiscie jest jakies rozwiązanie, tylko że nie ma ich zbyt wiele (zlotów i mini zlotów) i nie zawsze da się to poukładać w czasie.

roroch

« Odpowiedź #9 dnia: Września 11, 2019, 12:13:53 am »
I jeszcze jedno... Zdaje się, że nie do końca rozwinąłem poruszony przez forowiczów temat podróżowania na poziomce na większe odległosci. W Szczecinie, gdzie mieszkam i jego okolicach przejechanie dystansu ponad 200 km nie jest czyms szczególnym. Teren jest dosć płaski, a jak wiadomo problemy na poziomkach zaczynają się w górach, zwłaszcza dotyczy to rowerzystów słabych kondycyjnie... Oprócz tego, że jest tu płasko, to jeszcze sieć scieżek rowerowych jest nie źle rozwinięta i w dodatku połączona z drogami rowerowymi naszych zachodnich sąsiadów. mam to szczęscie, że scieżka rowerowa spod mojego domu prowadzi wprost do Niemiec (dojazd zajmuje mi ok. pół godziny) i trafiam od razu na trasę rowerową Odra-Nysa, która biegnie od Bałtyku do Czech i liczy sobie ok. 600 km. Są tu doskonałe asfaltowe nawierzchnie, gdzie na długich odcinkach można rozwijać spoe prędko

roroch

« Odpowiedź #10 dnia: Września 11, 2019, 12:29:30 am »
... prędkosci.  W tych warunkach nawet dla niezbyt wyrobionych rowerzystów poziomych nawijanie kilometrów nie stanowi problemu. Tym bardziej, że spore odcinki scieżek rowerowych nad Odrą biegną po wałach przeciwpowodziowych a więc z dala od  ruchu samochodowego i nie ma potrzeby aby się zatrzymywać w obawie, że ktos nas rozjedzie. Podróżuje się tutaj bez stresu jaki towarzyszy rowerzyscie na ruchliwej szosie. To wszystko w połączeniu z ergonomią poziomki sprawia, że mam nieco inne podej

roroch

« Odpowiedź #11 dnia: Września 11, 2019, 12:34:08 am »
... inne podejscie do tego co jest a co nie jest wyczynem. Nie ma też co ukrywać, że na gładkich scieżkach asfaltowych poziomka spisuje się lepiej niż na szutrach czy luźnym podłożu po którym czasem w ogóle nie da się na niej jechać. Dodam, że używam cienkich opon szosowych, które gładko się toczą w tych warunkach, ale w terenie radzą sobie słabo.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #12 dnia: Września 11, 2019, 10:51:11 am »
Ceny
Kalendarz
Regulamin lub chociaż zasady wypożyczania, zwrotu i odpowiedzialności.
Brak info, kto przygotowuje rower do jazdy (ustawienia suportu/fotela)
Przejzałem stronę pobieżnie i tak na szybko takich informacji mi brakuje.

roroch

« Odpowiedź #13 dnia: Września 11, 2019, 12:49:38 pm »
Ceny przystępne, kalendarz i telefon posiadam (numer na stronie), mam też trochę narzędzi, w tym skuwacz łańcucha oraz zdolno, kaucji brak.

roroch

« Odpowiedź #14 dnia: Września 11, 2019, 12:51:51 pm »
...oraz zdolnosci manualne. :-) A poważnie, uważam że zawsze można się dogadać tylko trzeba trochę zaufania i dobrych chęci z obu stron.