Autor Wątek: Kawa czy herbata  (Przeczytany 126895 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Kawa czy herbata
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 08, 2010, 09:57:20 pm »
Artykuł raczej nie aktualny bo mamy juz 4 poziome rowery.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 04, 2011, 09:02:05 pm »
 Kawa czy herbata czyli działania medialne

Noworocznie pozdrawiam i zachęcam do lektury
 http://www.mmopole.pl/artykul/rowerowe-roku-podsumowanie-267002.html

---- oraz coś o naszym mieście dla tych co nie zasnęli przy artykule pierwszym
to coś w stylu wątku "Droga do piekła" tylko bardziej tyczy się pieszych
 http://www.mmopole.pl/artykul/dziura-w-centrum-opola-267926.html

Sławek

Sławek

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 07, 2011, 01:18:04 am »
A propos "kawy czy herbaty" to YouTube usunęło mój filmik z tego programu bo naruszyłem ich prawa autorskie. Żenuła. Tym bardziej boli, że z Poznania jechałem na własny koszt w te i wewte po kilka godzin i załatwiałem im Scorpiona do pokazania by nagrać u nich kilka minut z głupawymi pytaniami prowadzacych...
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

storm

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 07, 2011, 07:14:06 am »
Ale co na to oni? Czy sam to nagrywałeś, czy oni? Bo jak oni nagrali a Ty dostałeś tylko linka czy kopię no to niestety... :( Biorąc udział w programie nie dawali nic do podpisania może? Albo coś obiecywali w zakresie wykorzystania materiału wyprodukowanego z Waszym udziałem?

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 07, 2011, 11:20:05 am »
Oczywiście mają prawo do swoich praw i o tym nie dyskutuję, tylko żal że egzekwują je tak jak leci.
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 07, 2011, 05:58:52 pm »
Skoro ty byłeś współautorem tego programu to masz prawa autorskie. Wal do wielkiego brata gogle i niech wyjaśniają!
PS. Ostatnio chciałem obejrzeć wypadek sonika i co? Były 2, 2 różnych osób, inne ujęcia. Autor złamał prawa autorskie. Drugi też. Co ciekawe, te osoby prywatne na swoich komórkach to nagrywali ...

Prawa autorskie ( + pojęcie plagiat), patenty i inne bzdury musimy zgładzić, zlikwidować!  Albo Oni nas zgładzą i zlikwidują.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 07, 2011, 06:55:36 pm »
...
Prawa autorskie ( + pojęcie plagiat), patenty i inne bzdury musimy zgładzić, zlikwidować!  Albo Oni nas zgładzą i zlikwidują.

Jak już zgładzicie, to dajcie znać, gdzie dokładnie mieszkacie, abym mógł się szybko do was wprowadzić.
Bo na czynsz stać mnie raczej nie będzie, a i trawa z pobliskiego klombu, w roli głównego dania obiadowego,
jest perspektywą, która jakoś specjalnie mojego entuzjazmu nie wzbudza.  ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 07, 2011, 07:52:03 pm »
Nie wiem czy likwidacja praw autorskich jest dobrym pomysłem. Sensowne korzystanie z nich - jak najbardziej owszem tak. Ale kasowanie wszystkiego jak leci jest idiotyczne.
Pomijając fakt, że ten program o ile się nie mylę jest tworzony za pieniądze PODATNIKÓW - w związku z czym powinien być udostępniany nieodpłatnie wszystkim, którzy owe podatki w Polsce płacą. (i nie ma tu mowy o abonamencie, który i tak nie starcza, więc TVP jest dofinansowane z budżetu)[inna sprawa, kto by chciał płacić za takie dziadostwo dobrowolnie abonament?????]

A dlaczego likwidacja praw autorskich jest zła? Bo nie chciałbym, aby ktoś podpisywał się pod moimi pracami, skryptami, programami, innymi pracami - jako on. Może sobie brać je ile chce, za darmo, proszę bardzo, ale ma być notka, ze to jest mojego autorstwa.
A w ww sytuacji Igora - chyba warto by było porozumieć się z nimi jakoś przed lub obecnie. Bo jestem prawie pewien, żę owa część produkująca program nawet nie wie, że ten program został gdzieś udostępniony a jakiś inny dział TVP od "ścigania piractwa"* go skasował.

* nie ma mowy o piractwie, bo wszystko to co wyprodukuje TVP jest NASZE = PODATNIKÓW, którzy łożymy na ten g...y interes. tak samo jak na gurniczkuff, hutniczkuff, stoczniofcuff i innych zlodziei wspólnej kasy.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 07, 2011, 09:29:00 pm »
A dlaczego likwidacja praw autorskich jest zła?

Panowie, ae tego nie zrozumie nikt kto nie wykonal jakiejs pracy typowo tworczej, lata jeszcze miną ( choc i tak juz jest duzo lepiej ) zanim ludzie nabiorą szacunku do pracy intelektualnej, pamietacie jak bylo w latach swietnosci C64 i Atari ? nie bylo wtedy przepisow o ochronie praw tworców. 90% gier to byly piraty ( i malo kto mial swiadomosc ze mozna inaczej )

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 07, 2011, 09:44:11 pm »
Nie wiem czy likwidacja praw autorskich jest dobrym pomysłem.
Brak praw autorskich sprawiał, że osoba która coś odkryła, wynalazła, nie publikowała swojej wiedzy, ale trzymając ją w tajemnicy próbowała wycisnąć tyle korzyści ile się da...
 Przykład historyczny- włoska rodzina położników wynalazła i trzymała w tajemnicy 300lat (słownie trzysta) kleszcze porodowe. Dziś to już przeżytek, ale w tamtych czasach! Co z tego że kleszcze mogły uszkodzić dziecko? ratowały życie kobiecie, dając jej tym samym możliwość by urodziła jeszcze 10 innych dzieci.
  Podsumowując - pokolenia kobiet umierały w męczarniach, choć wiedza jak je uratować była już na świecie... ::)
  Prawa autorskie, patenty zachęcają by wyniki swej długoletniej intelektualnej pracy opublikować licząc na zyski (albo inaczej: na godziwe za tą pracę wynagrodzenie)
Sławek

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 08, 2011, 10:24:20 am »
Idealiści, obecnie praw autorskich nie ma autor, tylko jakaś firemka w jego imieniu. On nie zobaczy z tego tytułu żadnych pieniędzy itp... Obecnie rozwój (technologiczny!, a nie jakieś humanistyczne prace) jest hamowany przez te machlojki patentowoautorskie.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 08, 2011, 02:26:55 pm »
Idealiści, obecnie praw autorskich nie ma autor, tylko jakaś firemka w jego imieniu. On nie zobaczy z tego tytułu żadnych pieniędzy itp...

chyba nieco przesadzasz...

kaczor1

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 08, 2011, 05:30:10 pm »
Idealiści, obecnie praw autorskich nie ma autor, tylko jakaś firemka w jego imieniu. On nie zobaczy z tego tytułu żadnych pieniędzy itp... .
Ale często na własne życzenie.
Jeśli twoje prawa złamie osoba fizyczna, to sprawa jest stosunkowo prosta (kończy się często ugodą - z własnego doświadczenia).
Gorzej, jeśli po drugiej stronie występuje duży koncern, a wtedy jednostka ma małe szanse.
Stąd zawiązują różnego rodzaju stowarzyszania, które mają o ich prawa dbać.
W kupie raźniej.
Nie jest prawdą, że nic z tego nie mają.

Obecnie rozwój (technologiczny!, a nie jakieś humanistyczne prace) jest hamowany przez te machlojki patentowoautorskie

Ale masz racje. To kij, który ma dwa końce i nie ma się co oszukiwać, jest też duże pole do nadarzyć w wyniku czego, autor tym kijem często dostaje po plecach.

Na rynku zachodnim, wyspecjalizowały się firmy, które nic nie produkują, nie świadczą żadnych usług. Prowadzą swoje rodzaju pasożytniczą politykę.
Jedyne co robią, to szukają nie opatentowanych rozwiązań, poczym rejestrują je jako swoje.
Co dale wiecie.
Tantiemy, licencje, opłaty.

kaczor1

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 17, 2011, 01:19:29 pm »
Poziomy zagościły w programie Marcina Hyłki Hyły
"Niezła jazda" >>>link
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 09:03:40 pm wysłana przez kaczor1 »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 17, 2011, 04:52:23 pm »
Poziomy zagościły w programie Marcina Hyłki
"Niezła jazda" >>>link

no i jakie komunikaty mamy przekazane do ogółu ?

- rowery poziome są niebywale  szybkie ( 40/50 kmh )
- za kompozyty nie ma sie co zabierac w garazu, bo to w zasadzie nie do zrobienia przez zwykłego majsterkowicza, a przy okazji to bardzo toksyczne materiały,

mam mieszane uczucia po obejzeniu tego materiału,