Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55979 razy)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 22, 2009, 04:04:19 pm »
Nie mogę, bo jestem na wyjeździe i mam tylko zwykły rower przy sobie ;)
Poza tym ja musiałem trochę przystosować mocowanie piast do budowy zwrotnic w moim trójkołowcu, coś czego raczej nie będziesz musiał robić konstruując wszystko od podstaw.
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 26, 2009, 06:44:55 pm »
Witajcie,

Pieniądze na kółeczka przelałem, więc w tym lub na początku następnego tygodnia powinienem je mieć ;). Jeśli ktoś będzie sobie życzył, to mogę postarać się o zdjęcia, kiedy nadejdą  ;).
Wraz z napływem funduszy (a na razie mam debet ;) Work in Progress  :D) wezmę się pewnie za poszukiwania ram rowerowych na złomie. I tu pytanie do Kolegów: Będę potrzebował in fact dwóch muf z tulejami kierowniczymi, kierownicami i widelcami do przerobienia na suporty piast jednostronnych i kierownicę trike'a. Mufy muszą być w identycznym rozmiarze. Czy Koledzy bardziej obeznani w temacie orientują się może, czy znalezienie dwóch takich samych to kwestia rodzaju użytych przez producenta, czy też właściwie najpewniej będzie znaleźć dwa takie same zezłomowane rowery?
Aha, jeszcze jedno - czy opłaca się w domu przycinać wszystkie profile idealnie na wymiar i oddać je później do spawania z planami, czy też zakupiony materiał ("gołe" profile) wraz z planami dostarczyć spawaczowi, żeby "zrobił z tego ramę"?

Pozdrawiam, Messer

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 26, 2009, 08:20:56 pm »
Z opisu rozumiem ze szukasz główek ramy, najczęściej spotykane to 1 cal 1, oraz 1 i 1/8 cala. Polecam poszukanie dwóch składaków typu wigry 3, one miały dosyć długie główki w rozmiarze 1 cal - można uciąć je powyżej miejsca gdzie są wspawane do ramy. Odpada wtedy czyszczenie z resztek spawu na główce. 

Co spawania dajemy wszystko przycięte na wymiar, doszlifowane i pozbawione farby, lakieru, smarów itp. Dobrze jest też umówić się z spawaczem na konkretny termin kiedy będzie miał trochę czasu żeby samemu być na miejscu i na bieżąco wyjaśniać ewentualne wątpliwości. Całość ramy najlepiej wstępnie 'połapać' w całość, skorygować ewentualne nierówności i dopiero wtedy spawać na stałe. 
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 08:22:57 pm wysłana przez Yin »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 26, 2009, 08:26:22 pm »
A jeśli chcesz naprawdę pomóc spawaczowi to najlepiej "poskładaj" to na jakiejś "ramie" z płyty, listewek itp. gdzie to solidnie przymocujesz. W ten sposób łatwiej będzie mu to pospawać prosto (ale wszystko musi się naprawdę mocno trzymać bo spawy "ściągają").
Jakub Sałata

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 26, 2009, 08:56:34 pm »
Hmm... Na pewno przygotuję mu jakieś szablony kątów do spawania niektórych elementów...
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak będzie materiał, to pewnie pojawią się następne pytania ;)

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 27, 2009, 07:39:58 am »
Zapomniałem o jeszcze jednym, acz nie wiem czy ktoś będzie się orientował - ile może mnie wynieść pospawanie takiej ramy? ;) To z względów przygotowawczo-kosztorysowych ;)

Pozdrawiam

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 27, 2009, 08:21:46 pm »
To bardzo indywidualna kwestia spawacza, metody i ilości roboty. Na oko powinieneś się zmieścić w widełkach 50 - 150 zł. W kosztorysie lepiej założyć więcej, najwyżej zostanie ;)

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 31, 2009, 01:10:19 pm »
Witajcie!
Dzisiaj przyszły kółeczka ;).
Informuję, bo może któryś z kolegów zainteresowany będzie zdjęciami ;). Kawałek roweru już jest ;).

Pozdrawiam

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 31, 2009, 05:26:12 pm »
Ja jestem zainteresowany zdjęciami :)
Jakub Sałata

Adams

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 31, 2009, 05:44:17 pm »
Witam, ja też jestem zainteresowany zdjęciami i informacją, jaki był ich całkowity koszt :)
Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 31, 2009, 07:43:59 pm »
Witam,

Zdjęcia "wrzucę" jutro, ponieważ lepiej będzie zrobić je przy naturalnym świetle ;). Ale będą na pewno.
Podam tylko do informacji, że nie mają jeszcze opon i dętek.

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #86 dnia: Września 01, 2009, 07:43:37 pm »
Hmm, obiecałem zdjęcia w świetle dziennym... ale i tak nie dało rady ;). Nowa szkoła rano, obiad i mecz na pożegnanie wakacji ;). Zrozumcie więc proszę i pozwólcie, że dziś dam słabsze (bo obiecałem) a jutro się bardziej postaram ;).
Aha, jeśli kogoś jakiś element szczególnie interesuje to proszę pisać ;).

Joy  :D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #87 dnia: Września 01, 2009, 07:59:14 pm »
Jak możesz skrobnij ile Cię kosztowały kółeczka, a jak masz wagę (najlepiej elektroniczną gramową choć łazienkowa od biedy też się nada) to możesz napisać ile ważą :). Po fotkach sądzę że są na łożyskach maszynowych?

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #88 dnia: Września 01, 2009, 08:02:59 pm »
Owszem, maszynowe ;). Równo 240zł  przesyłką. ;)
A łazienka zajęta  :D.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2009, 08:18:36 pm wysłana przez Messer »

maciek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Września 03, 2009, 08:23:00 am »
Owszem, maszynowe ;). Równo 240zł  przesyłką. ;)
A łazienka zajęta  :D.

Oj chyba przesadziłeś z tą ceną? Same piasty to koszt rzędu 150 zł (oczywiście za dwie sztuki), no chyba że wsadzili Ci jakieś badziewne szprychy i obręcze?

Z pierwszego zdjęcia widzę że dali Ci ośki na szybko-zamykaczach.
Dobra rada jak najszybciej pozbądź się ich a na ich miejsce kup lub dorób sobie u jakiegoś tokarza ośki z gwintem po obu stronach.
Jak składałem swoje koła w MBL-u zaoferowali mi do piast niby lepsze rozwiązanie czyli szybko-zamykacze. Nie dość że były droższe od normalnych to jeszcze na dodatek nie można było skasować luzu.
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 11:37:50 am wysłana przez maciek »