Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55988 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:48:20 am »
Mufę suportu można uciąć z jakieś starej ramy i usunąć resztki po ucince pilnikiem do metalu, ewentualnie szlifierką kontową z tarczą listkową.  Możesz też spytać w http://sklep.poziome.pl/ - jeśli mnie pamięć nie myli mufy kiedyś były w ofercie nie wiem jak jest obecnie. Ostatnią opcją jest kupienie rurki o wymiarach mufy i nagwintowanie pod miski w serwisie rowerowym.  Co do zwrotnic to niestety nie pomogę bo nie miałem odczynienia. Ewentualnie wstaw jakiś rysunek lub fotki jak mają wyglądać może coś się wymyśli.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 11, 2009, 11:04:31 am »
Hmm, w ofercie muf nie ma, więc pewnie utnę... ;) Swoją drogą - nie będzie w niej dziur po rurkach dochodzących? Muszę ją zamocować tak jak w planie trike'a tadpole 2426 ze strony ww.jetrike.com/plans. Tuleje zwrotnic może też wyciąć z jakichś starych ram?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 11, 2009, 01:48:39 pm »
Zwykle jest jeden otwór odprężający w suporcie (wystarczy uszczelnić silikonem), choć czasem można trafić na ramę z suportem nie posiadającym tego otworu.  Pod terminem 'tuleje zwrotnic' rozumiesz części które na planie są nazwane 'left/right king pin bush'?

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 11, 2009, 03:41:46 pm »
Tak, dokładnie o te elementy mi chodzi. I o połączenie ich z "king pin arm'ami" ;).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:26:35 pm »
Z planów sądząc to zwykła rurka o odpowiedniej średnicy, połączenia to profile kwadratowe.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:11:30 pm »
Chodzi mi o to, że "King Pin Bush'e" są tulejami, a "King Pin Hinge'i" nawierconymi elementami z blachy, więc gołym okiem widać, że do ich połączenia wymagany jest pewnie swego rodzaju bolec, pozwalający na równomierne, ale i swobodne obracanie się całego suportu koła wraz z kierownicą.

Napisałem do firmy Rancho Team w sprawie piast, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi - czy zna ktoś jeszcze inne źródło nabycia piast jednostronnych z hamulcami bębnowymi? Ewentualnie zwykłych piast jednostronnych bez hamulców?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2009, 10:15:36 pm wysłana przez Messer »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:37:00 pm »
Chodzi mi o to, że "King Pin Bush'e" są tulejami, a "King Pin Hinge'i" nawierconymi elementami z blachy, więc gołym okiem widać, że do ich połączenia wymagany jest pewnie swego rodzaju bolec, pozwalający na równomierne, ale i swobodne obracanie się całego suportu koła wraz z kierownicą.

No teraz doprecyzowałeś pytanie ;). Zmienił bym trochę oryginalne plany stosując na  'king pin bush' główki z ram 1cal. Pozwoli to zastosować miski, łożyska i górna cześć widelca co mocowania kół.

Ewentualnie można iść krok dalej i zamiast piast mocowanych jednostronnie wykorzystać koła 20' z widelcami tak jak pokazywałem na fotkach na drugiej stronie tematu. Odpada problem z mocowaniem hamulców, błotnikami, i dorabianiem części. 

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 12, 2009, 07:28:17 am »
Uff.... Wielkie dzięki, już się bałem, że to zły pomysł, ten z wykorzystaniem tulei kierowniczych ;). Będę musiał pogrzebać w starym rowerze, żeby wiedzieć "co tam się da zdjąć" ;). A piasty jednostronne baaardzo mnie pociągają, bo z nimi rower jest śliczny ;)
Na zdjęciu przez Ciebie pokazanym wygląda jakby te elementy w stylu "King Pin Hinge'ów" były nasadzone na tę jakby hmm... oś kierowniczo-przedniowidelcową i ściśnięte na niej jakimiś dużymi "nakrętkami". Czy dobrze mi się wydaje i czy podobne rozwiązanie dałoby radę zrobić w trike'u?
I jeśli nie to w jaki sposób można by zmodyfikować "King Pin Hinge'i" tak, by nadawały się do przykręcenia do "ogryzków" kierownicy i widelca?

Pozdrawiam

P.S. Dalej szukam piast....

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 12, 2009, 09:37:51 am »
Trochę ciężko zrozumieć czasem co masz na myśli, poczytaj o częściach rowerowych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Cz%C4%99%C5%9Bci_rowerowe
Urywając jednej terminologii łatwiej się będzie dogadać. Tuleje kierownicze - można interpretować jako główkę ramy albo miski sterów. Jeśli masz na myśli główki ramy to najprościej uciąć z składaka typu wigry - spory odcinek główki wystaje tam poza ramę i nie trzeba szlifować pozostałości po spawach jak to jest kiedy np ucinamy główkę z roweru mtb. Osadzenie na fotkach to opiera się na miskach sterów 1 cal, w środku jest górna cześć widelca 1 cal, całość jest skręcona nakrętkami do sterów. Jak najbardziej da się tak zrobić w trike'u - jak by nie było jeden tak zrobiony jest na foto ;)  Co do pytań o modyfikacje zerknij w google na wyszukiwanie obrazów pod frazą 'recumbent trike' i zobacz jak to jest rozwiązane w innych konstrukcjach.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 12, 2009, 10:00:56 am »
Właśnie o o chodziło ;), dzięki. Pewnie użyję tego sposobu, bo, jakby nie było, całą łożyskowo-smarową robotę będę miał z głowy ;). Czas wybrać się na złomowisko.
Na stronce: http://www.atomiczombie.com/videos/hubflange/hubflange.htm jest sposób na wykonanie piast jednostronnych domowym sposobem, nie rozumiem jeno jak mają być one osadzone na jakichś osiach i przymocowane do ramy/zwrotnicy ???. Umie to ktoś wyjaśnić, czy powinienem po prostu wnikliwiej przeczytać cały artykuł?

P.S. Artykuł przewertowałem cały, ale nadal "nie jarzę" jak toto ma się obracać na osi, do której jest chyba przyspawane....

P.S.II Odnośnie samych piast jednostronnych - czym się właściwie różnią od zwykłych? (w budowie oczywiście).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2009, 01:31:31 pm wysłana przez Messer »

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 12, 2009, 04:07:40 pm »
Gdyby ktoś miał problem z "King Pin'ami" a nie miał skąd wziąć starych ram na gotowe tuleje z kierownicami to tutaj jest tutorial http://www.fleettrikes.com/tthindex.htm.

Pozdrawiam

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 13, 2009, 09:43:04 am »
Firma Ibmactiv poinformowała mnie, że tańszym i wygodniejszym rozwiązaniem byłoby dla nich przygotować mi gotowe koła z takimi piastami. W związku z tym zapytuję - opłaca się coś takiego?

Pozdrawiam

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:26:59 am »
Czy się opłaca trzeba policzyć.
Zaplatanie koła z centrowaniem zależnie od serwisu zwykle kosztuje 30-50 zł.
Obręcz -koszt zależy od modelu ale można założyć ze za 100 zł coś przyzwoitego się dostanie, dopytaj czy maja jakieś lekkie dwukomorowe.
Szprychy- sztuka zależnie od producenta od 0.50gr do 3 - 3.50zł DT . Lepiej zainwestować w porządne i mieć spokój.
Nyple - w komplecie z szprychami ewentualnie aluminiowe  dartmoor 15-20 zł paczka 36 sztuk.

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:57:59 am »
Na razie poproszę o wstępną wycenę samej piasty i całości wraz z indeksem części. Wtedy myślę, że będę mógł konkretnie skonsultować się z Wami, którzy jednak jesteście nieporównanie lepiej ode mnie obeznani w temacie... ;)

Pozdrawiam

Adi

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 13, 2009, 11:20:05 am »

Zaplatanie koła z centrowaniem zależnie od serwisu zwykle kosztuje 30-50 zł.
Mnie w dużym sklepie rowerowym w Chorzowie chcieli skasować na 60zł za złożenie koła (piasta, obręcz i szprychy miały być kupowane u Nich). W innym sklepie rowerowym w tym samym mieście nie skasowali mnie w ogóle za zaplatanie i centrowanie ponieważ piastę, obręcz i szprychy kupowałem w tym sklepie :) Czasami warto pochodzić i popytać ;)