Autor Wątek: Reakcje i pytania ludzi  (Przeczytany 475506 razy)

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
Odp: Reakcje i pytania ludzi
« Odpowiedź #675 dnia: Lipca 09, 2015, 07:37:28 pm »
Z powodu rozpoczęcia od przyszłego poniedziałku urlopu, i faktu, że bilet miesięczny na teleportację cruzbika pociągiem się skończył przedwczoraj, wróciłem po 2 miesiącach nieobecności do miejskiej komunikacji autobusowej.
A przez te dwa miesiące rano przejeżdżałem obok przystanku z ludźmi czekającymi na "mój" autobus.
I dziś w autobusie od znajomego usłyszałem pytanie:
- Co, mercedes się popsuł?  ;) 
Ach joooo, ładnie cruzbika nazwał ;D

chris1990

• Gość
« Odpowiedź #676 dnia: Lipca 12, 2015, 09:01:50 am »
Wczoraj podczas treningu do Bolesławca i spowrotem, w Legnicy na światłach zagaduje mnie pewna kobieta,
pytając śmiertelnie poważnie:

-"Przepraszam Pana. Czy jazda na tym rowerze wzmacnia kręgosłup ?"
- Ja: "Nie mam pojęcia. Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałem".

Pewnie pomyślała, ze to rower rehablitacyjny :)

Myślę sobie:
"Tak, przy 40km/h po płaskim, generuje się taką moc, że nieboszczyk od razu stanie na nogi".

Powstrzymałem się od tej odpowiedzi :).
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2015, 09:03:50 am wysłana przez chris1990 »

storm

• Gość
« Odpowiedź #677 dnia: Lipca 12, 2015, 01:13:47 pm »
@Chris - tutaj wystąpiła typowa bezmyślność u tej kobiety. Jak może wzmacniać kręgosłup, skoro ten sobie leży wygodnie i odpoczywa?
Jak ona chce wzmocnić sobie kręgosłup to niech idzie do fizjoterapeuty... Echhh...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #678 dnia: Lipca 12, 2015, 03:44:00 pm »
Skoro jadąc  na pionie "osłabia" się kręgosłup, to nie obciążając onego widocznie "się wzmacnia".
Tej wersji będę się trzymał.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

storm

• Gość
« Odpowiedź #679 dnia: Lipca 12, 2015, 08:53:13 pm »
@Hansglopke - chcesz mi napisać, że nieużywana część ciała jest mocniejsza niż używana? ;)

A tak poważniej - może powinny się wypowiedzieć osoby jeżdżące na poziomce, które miały problem z kręgosłupem - i napisać czy jazda na poziomie im pomogła?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #680 dnia: Lipca 12, 2015, 09:39:28 pm »
Nie ważne co jest używam a co nie. Wersja  Pani jes dla.mnie OK.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #681 dnia: Lipca 13, 2015, 09:36:22 pm »
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Kolega chce kupić sobie pionowy rower.
Spytał "pionowca" i "poziomkowca"  :)

Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #682 dnia: Lipca 14, 2015, 10:47:54 am »
W wypadku poziomkowców to raczej punkt leżenia ;)
--
Odnośnie do kręgosłupa i poziomki. Problemy z kręgosłupem mam od dziecka i od jazdy na poziomce wcale nie są one ani mniejsze, ani większe... Jazda na pionowcu też niczego w tej kwestii u mnie nie zmieniła, ani in plus, ani in minus. Nie ma to chyba więc znaczenia.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #683 dnia: Lipca 14, 2015, 12:22:35 pm »
Kilka dni temu jadę sobie przez Pabianice, wiatr 6m/s w mordę, wyprzedza mnie koleś na mieszczuchu, no to ja lecę za nim (a co mnie będzie ktoś na dziwnym rowerze wyprzedzał...).
Gonię go i gonię, dzieli nas z 50m i nie mogę się zbliżyć, prędkość przekracza 45km/h. Robi się lekko pod górkę, a koleś zaczyna przyspieszać.
K. mać myślę sobie - mocny zawodnik.
Dogoniłem go w końcu na światłach, patrzę, a ten oszust ma wspomaganie elektryczne ;-)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #684 dnia: Lipca 15, 2015, 09:10:52 am »
Tak jak mnie kiedyś dogonił jakiś dziadzio na rowerze i patrzy patrzy i w końcu pada magiczne pytanie: "Panie, a gdzie to ma silnik?" klepię się po nogach i mówię, że to jest mój silnik, koleś skomentował coś w stylu, że on myślał, że ja tak szybko jadę bo mam silnik a tu takie rzeczy, zmieniło się światło i poleciałem dalej. Ale miło się zrobiło.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #685 dnia: Lipca 15, 2015, 12:31:05 pm »
Z reguły same pozytywne reakcje, niestety w okolicach cieszyna poziomki są b. mało popularne (choć dwie osoby widuję czasam - chyba z okolicy) więc trzeba tłumaczyć czym się jeździ=)
Raz to nawet policjanci mnie zatrrymali żeby pooglądać.  8)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #686 dnia: Lipca 15, 2015, 08:23:57 pm »

-"Przepraszam Pana. Czy jazda na tym rowerze wzmacnia kręgosłup ?"

Prawidłowa odpowiedź brzmi; Tak proszę pani, wzmacnia, masuje, rehabilituje, odmładza.:))))

Szanowni koledzy! Jak trafi was problem kręgosłupa, to wsiądźcie na poziomkę  i jazda.;)

Mam problem z kręgami; dyskopatia lędźwiowego L5,L6, oraz szyjnego S4,S5 - i to poziomka właśnie, pozwoliła mi na funkcjonowanie, nie ma lepszego treningu wzmacniającego mięśnie przykręgosłupowe niż leżenie i pedałowanie - mowa tu o dwukołowcach, gdzie mus utrzymać równowagę siłą mięśni brzucha i pleców.
Choć się leży - nacisk na kręgi 25kg - to mięśnie pracują a kręgi odpoczywają czyli relaks i siłownia w jednym.
Siedzenie to nacisk 100kg na kręg a pochylenie daje już obciążenie 450kg, z dźwiganiem jakiegoś ciężaru który jesteśmy wstanie udźwignąć to już minimum 750kg.
Dlatego ważne jest by podnosić z przy kucu,  z wyprostowanymi plecami. Nie wiem jak długo można znosić garbienie na szosówce ale mnie po 10km kręgosłup zawijał się na tylnym kole i walił o asfalt, jeżdżę tylko dzięki poziomkom i na pionowym mogę posiedzieć, pochwalić, popodziwiać, pozachwycać  przez jakieś 5 min - poziomki są słodkie.;))))
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2015, 08:42:36 pm wysłana przez nahtah »
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #687 dnia: Lipca 16, 2015, 08:46:10 am »
I dlatego własnie jak sobie kupię piona to do poszalenia czy na trasy do 50km, na długie zachowują poziomkę ;) //sorki za offtop.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #688 dnia: Lipca 16, 2015, 07:57:53 pm »
Tym razem będzie nie tyle o reakcji na rower poziomy, co na rower w ogóle. Niektórzy ludzie mają potężny ból tyłka wcale nie dlatego, że jeżdżą na pionowcach, tylko dlatego, że coś tam im się nie spodoba w innym rowerzyście. Ale do rzeczy.
Na klatce schodowej w budynku, w którym pracuję, koło windy jest wnęka, w której ludzie trzymają sobie rowery. Ja też tam czasami stawiam swój rower, zwłaszcza gdy jest deszczowo na dworze/polu i nie chcę, by mi pordzewiały podzespoły.
Niedawno na parterze budynku był remont, ekipa odmalowała ściany na wysoki połysk, w tym we wspomnianej wnęce. Od tamtego czasu stawiam więc rower na nóżce, by nie dotykał żadnej ze ścian i jej nie pobrudził. Wychodzę sobie dzisiaj z roboty, a tu na klatce przy wnęce dopada mnie jakaś baba i mówi, że tu nie wolno stawiać rowerów. Aż mi dredy ze zdziwienia stanęły na baczność i wdrożyły procedurę "kolejno odlicz". Pytam: "Dlaczego?". Baba na to, że niedawno był tu remont i blablabla. Na co ja pokazuję babie, że mój rower ma nóżkę i stawiam go tak, by nie brudzić ścian, a ona na to, że "nie szkodzi. To nie jest miejsce na rowery. Ja swój rower trzymam na podwórku". "Droga pani" - mówię - "Pani prawdopodobnie ma klucz od podwórka, a ja nie. A poza tym jeśli nie jest to miejsce na rowery, to na co?". "Ale zawsze może pani wystąpić o klucz, skoro państwo są właścicielami lokalu w tym budynku" (no bez jaj, pracuje u nas kilkadziesiąt osób, z których znaczna liczba przyjeżdża do pracy rowerami, a poza tym nie sądzę, żeby firma była właścicielem lokalu, tylko raczej go wynajmuje, a czy wtedy przysługiwałby nam klucz do podwórka? A poza tym co mi po podwórku, skoro tam nie ma zadaszenia?). "To jest miejsce na wózki, na kwiatki" - kontynuuje baba. " Ha ha ha - śmieję się w duchu. Kwiatki! Dobre żarty! Mówię babie, że w życiu nie widziałam tutaj ani wózka, ani tym bardziej kwiatka. "Ja podejmę jakąś interwencję w administracji" - mówi baba. "A na zdrowie" - myślę sobie i mówię: "To wcale nie jest troska o czystość, bo ja akurat nie brudzę ścian rowerem, tylko kampania nienawiści wobec rowerzystów". Baba się broni, że ona tu mieszka od 25 lat i parkuje rower na podwórku, a w ogóle to zrobiliśmy taki piękny parking rowerowy przed klatką schodową..." (Ha ha ha po raz kolejny - ta śmieszna wyrwikółka to ma być ten piękny parking rowerowy?! Ojej, zaraz brzuch mnie rozboli ze śmiechu!). "Pani się czepia" - mówię. "Ja się nie czepiam, ja dbam". "Taa, jasne - sranie w banię, pier#lenie o Chopinie!" - rzucam na odchodne.
Kurtyna.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #689 dnia: Sierpnia 03, 2015, 11:35:33 am »
Sytuacja z wczoraj:
Jadę z górki, prędkość około 45km/h, przede mną dziadzio na pionowcu- prędkość w miarę, ale widać, że do pedałowania się nie przyklada. Myślę: "pewnie elektryk"i faktycznie- przy wyprzedzaniu widać, że to e-bike. Po paru kilometrach staję pod sklepikiem, za chwilę dotacza się dziadzio i pada pytanie- "jaki to ma silnik?" :o  "Aktyna z miozyną" odpowiadam, ale pan chyba nie załapał subtelnego żartu, bo łypnął okiem i pojechał bez słowa. ;D