Autor Wątek: Reakcje i pytania ludzi  (Przeczytany 475279 razy)

storm

• Gość
Odp: Reakcje i pytania ludzi
« Odpowiedź #450 dnia: Kwietnia 19, 2014, 09:00:05 pm »
@Majsterkowicz - ja robię tak samo z TIRolotami. Zacząłem kilka lat temu ustępować i kiedyś nawet szanowny Kierowca podziękował mi wielkim trąbnięciem ;)
A ostatnio na krajówce jak jechałem to też - od skrawka pobocza do pobocza i albo zwolnić albo przyspieszyć byleby nie tamować ruchu i puścić tych, którym zmienianie prędkości zajmuje znaaaacznie więcej czasu niż nam.
Z drugiej jednak strony - asertywnie. Jak widzę, że się ten z tyłu nie zmieści między mną a nadjeżdżającym z przeciwka to nadal jadę środkiem i zjeżdżam na bok wtedy, kiedy czuję, że tak wyprzedzany będę się czuł bezpiecznie.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #451 dnia: Kwietnia 25, 2014, 11:21:10 pm »
Dzisiejszy dzień był bardzo owocny w wiele cennych informacji. Miałem przyjemność spotkać się z kolejnym, poziomym zapaleńcem, który to nawet nie mieszka aż tak daleko ode mnie, bo raptem 20-25 km ;).
Obecnie posiada on żółtego SWB z alu profili, trochę samoróbka, trochę seryjnych elementów. Grunt, że przerobiony lekko pod siebie i śmiga aż miło. Chwalił się też zabudowaną sklejką trajką, ale to tylko się chwalił. Zachęciłem go do zajrzenia do nas na Forum, bardzo się ucieszył, choć przyznał, że i tak działały jako czytelnik, ale zawsze to kolejny zapaleniec w naszym gronie.

Ok, trochę do rzeczy. Po tym krótkim i treściwym wstępie, pogadaliśmy sobie o rowerach, konstrukcjach, wyprawach itp. Przyszedł czas na przejażdżkę, dlatego też skierowaliśmy się ku Krasnymstawie, abym to znajomego kawałek 'odprowadził' w kierunku domu. Na miejscu wymieniliśmy się numerami telefonu i po chwili ruszyliśmy w swoich kierunkach.
Jak to zwykle bywa, podczas jazdy ludzie się zazwyczaj przyglądają, dzieciaki dodatkowo zachwycają, a co niektórzy kierowcy miło przytrąbią i pomachają przez szybę.
Tym razem nie było inaczej, ale były dwa niemiłe zdarzenia, które tkwią mi do tej pory...
Pierwsze - klasyczne wymuszenie, lewoskręt. Jechałem ulicą Okrzei, jedna z najdłuższych ulic w K-stawie, prościutka, dosłownie z jeden lekki skręt, bez górek, dolinek - widoczność cud miód. Jadę w stronę centrum, widzę kilka aut szykujących się do skrętu w lewo. Jeden przeleciał, byłem jeszcze daleko do tego skrzyżowania, drugi wbił na jego miejsce, poczekał chwilę i praktycznie tuż przed moim nosem ruszył ospale skręcając w lewo. Oczywiście chcąc ratować się przed wbiciem się w bok auta kierowanego przez idiotę, dałem po heblach pokazując kierowcy gdzie ma szukać tego, czego już dawno mu zabrakło, czyli mózgu. Zaraz po tym, pan na przejściu rzucił kilka słów mających na celu określenie, jacy to teraz kierowcy jeżdżą. Miał rację.
Druga, o wiele bardziej przykra sprawa... Jadę dalej, tą samą ulicą Okrzei, jestem już praktycznie w centrum, jezdnia już nieco węższa, a po obu stronach chodnik tuż przy jezdni. Jadę z optymalną prędkością około 25 km/h, gdy nagle z chodnika po mojej prawej idą w przeciwnym kierunku do mojej jazdy kilku chłopaków (+- 17/18 lat). Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że jeden z nich wbiegł, a nawet i wleciał niemal wprost przed moje koło kłapiąc gębą "złaź k'wa z tego roweru, bo (lub to) Ci wpie**dole). Dodatkowo, aby było bardziej dramatycznie, gdy był już praktycznie koło mnie zamachnął nogą w moim kierunku chcąc sprzedać mi kopniaka, podczas gdy ja jechałem, lub po prostu chcąc naruszyć mój tor jazdy. Nie zatrzymałem się, aby się delikwenta zapytać w czym ma problem, choć miałem taką chęć przez chwilę lub dwie.

Po dzisiejszym dniu wyciągam następujące wnioski...
Pomimo tego, że nasze rowery, poziome, wciąż stanowią mniejszość wśród wszystkich cyklistów, niezależnie od miejsca, i pomimo tego, że zwracamy na siebie tym o wiele większą uwagę, i tak trafiają się idioci, którzy wręcz tym bardziej wykorzystują swoją pozycję na drodze jadąc samozłomem, aby wymuszać na nas pierwszeństwo. Trzeba być czujnym. Co do drugiego zdarzenia, tu mi już ręce z kierownicy i nogi z pedałów opadają. Pierwszy raz człowieka na oczy widziałem, on pewnie mnie też, a już mu żal dupę ściska, że "ktoś ma, a ja nie" (patrząc od strony idioty). Choć myślę, że takie osoby chcą tym bardziej zwrócić na siebie uwagę, bo przecież idąc na chodniku, bujając się na boki i rzucając mięsem, jak przebić takiego skromnego rowerzystę na poziomce, za którym ogląda się połowa miasta. A to przecież on ma być w centrum uwagi.

Tragedia ;(

Mimo wszystko,
pozdrawiam

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #452 dnia: Kwietnia 26, 2014, 04:51:27 pm »
Aaaar!! Witam was poziome morskie wilki! Mialem ja dzisiaj przyjemnosc żeglować po rowerowych drogach czarnym swym okretem tuż przy morza brzegu do kroćset zgnilych sledzi. No i podążam sobie szlakiem do Gdyni z Gdańska jadąc aż tu nagle okrzyknietym został przes szczura lądowego żem pirat jest! Dlategoż piszę dzisiaj wam kamraci o tym funta klakow wartym okresleniu bo dla mnie nowosc to calkowita. A teraz gdzie to ja do krocset rum zostawilem!! Aaaar!!
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: Kwietnia 29, 2014, 08:13:15 pm »
Jak zwykle dzisiaj w Bydgoszczy i okolicy słyszałem rżenie. Zwyczajne i to głośne, dzieciarni i innych takich.
Jednakże, zaskoczyło mnie kilka reakcji:
1. Wracając z Kotomierza, spotykam jadącego z przeciwka dziadka, który widząc mnie rzuca "dzień dobry" i jedzie dalej. Hm?

2. Kilka kilometrów dalej, gonię znajomego szoszona co idzie mi tak sobie, wjeżdżami w Jagodowo, a tam przy samochodzie grupka młodziaków. I nie, nie ma rżenia, obejrzeli się i:
- SUPER SPRZĘT!!!
Odrzuciłem "dzięki!" i poleciałem dalej ;)

3. Myślęcinek, w kieurnku na centrum, mijam dwie dziewczyny, chyba na rolkach i:
- JAKI FAJNY!!!

A jednak niektórym się Żółtek podoba i nie traktują go rżeniem... :)

dziantek

« Odpowiedź #454 dnia: Kwietnia 29, 2014, 08:27:52 pm »
gonię znajomego szoszona co idzie mi tak sobie
Wstydziłbyś się.

mijam dwie dziewczyny, chyba na rolkach i: JAKI FAJNY!!!
To było o tobie, nie o rowerze.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #455 dnia: Kwietnia 30, 2014, 06:36:51 am »
U mnie też ostatnio było sporo stwierdzen że fajny sprzęt czy zwyczajne dzień dobry ale system zniszczył dziadek który gonił mnie na zwykłym rowerze a jak już mnie dogonił to zdziwil się że nie mam silnika elektrycznego bo jak stwierdził bardzo szybko jechałem. Was tez pytaja o cene? Czasami nie wiem czy odpowiadac czy siedziec cicho...
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: Kwietnia 30, 2014, 07:35:09 am »
@Dziantek - poczytaj mój wpis z BSa, to będziesz wiedział, że nie mam się czego wstydzić :)

A co do fajności - no nie wiem, moim zdaniem rower jednak :P

@DeVilio - tak, mnie też pytają o cenę. Po co to robią? Nie mam pojęcia, ale jak dla mnie to bezsens... Ja odpowiadam jak muszę.

władek8

« Odpowiedź #457 dnia: Kwietnia 30, 2014, 07:55:17 am »
Mnie też jeden ziomek pytał o cena a ja mówię że sam zrobiłem i nie liczyłem kosztów, na to on to może by pan sprzedał mi  :o  ?

storm

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: Kwietnia 30, 2014, 08:19:58 am »
@władek8 - trzeba było mu zaśpiewać bonusową cenę ;) I niech kupuje, a ty robisz kolejny super już dla siebie ;)

darznur

« Odpowiedź #459 dnia: Maja 02, 2014, 07:30:50 pm »
Jadę dzisiaj przez las moją "żaglówką" i dojeżdżam do rozdroża. Z lewej strony wyskakuje kejter taki duży włochaty - nie znam się na rasach psów. On się zatrzymał a ja dyla w lewo, a on jak nie ruszy, leci za mną i szczeka, ujada. Myślę sobie "gdzie jest qrwa właściciel??". No i parę metrów dalej szedł właściciel tego psa, woła go a do mnie mówi: "on nie jest przyzwyczajony do takich rowerów"  :o .
Dobrze że na poziomie się leży bo normalnie to bym się chyba na plecy wyłożył  ;D .

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #460 dnia: Maja 02, 2014, 09:17:00 pm »
Wbrew pozorom mógł mieć rację. Nieraz widzę jak psy obojętnie mijają zwykłego rowerzyste a dostają pierdolca na mój widok.

władek8

« Odpowiedź #461 dnia: Maja 02, 2014, 09:29:17 pm »
A ja miałem w ręcz odwrotnie kilkukrotnie psy podbiegały do płotu szczekając a gdy mnie spostrzegły uciekały z podkulonym ogonem  ;D

darznur

« Odpowiedź #462 dnia: Maja 02, 2014, 10:57:15 pm »
Wieczorem pojechałem zrobić jeszcze rundę by sprawdzić korektę ustawienia klamko-manetek i rogów (na tym etapie prób to musiałbym wozić skrzynkę narzędziową ze sobą  :D ) . Jadę a nagle po drugiej stronie ulicy, jakaś matka ze swoim dzieckiem zaczynają krzyczeć i gonić mnie.
Czasami czuje się jak w cyrku - staram się mieć na to wyje....
Po dzisiejszym dniu, hmm, jak tu się nie dziwić zwierzakom skoro nie można się dziwić co nie którym reakcjom co niektórych ludzi.
Ale ja się dziwię faktowi że jak jechałem SS to reakcji było mało a "żaglówką" jeżdżę dwa dni i co po chwilę coś.
Na zakończenie, dwie reakcje które bardzo pozytywnie mnie podbudowują:
-dzieci, które idą ze swoimi rodzicami i mówią "ale fajny rower" "też taki chcę"
-mina rodziców którzy reagują na widok mnie na poziomie i na to co przed chwilą powiedziało ich dziecko

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #463 dnia: Maja 03, 2014, 03:15:33 pm »

Na zakończenie, dwie reakcje które bardzo pozytywnie mnie podbudowują:
-dzieci, które idą ze swoimi rodzicami i mówią "ale fajny rower" "też taki chcę"
-mina rodziców którzy reagują na widok mnie na poziomie i na to co przed chwilą powiedziało ich dziecko
U mnie było odwrotnie ;)
Ja z Beatą jeździłem na poziomce a mój Tato wykrzyknął: "też taki chcę":)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Majsterkowicz

« Odpowiedź #464 dnia: Maja 04, 2014, 11:14:39 pm »
[...]a mój Tato wykrzyknął: "też taki chcę":)
Mój niestety nawet nie chce wsiąść i zobaczyć jak się siedzi, tak o jeździe oraz posiadaniu własnego pozioma nie ma o czym mówić...
Szkoda, nie wie, co traci :P