Autor Wątek: Reakcje i pytania ludzi  (Przeczytany 475418 razy)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Reakcje i pytania ludzi
« Odpowiedź #465 dnia: Maja 11, 2014, 08:38:00 am »
Jadę sobie "żaglówką" i widzę piona na horyzoncie. Jadę tak z 28kmh, przyspieszam do 30 (??), dochodzę go i jadę parę metrów za nim. Ponieważ mój napęd jest "perfekcyjnie" cichy, pionowiec zaczyna nerwowo sprawdzać swój rower co mu się tam urywa. Wyprzedzam go i mówię do niego, że to mój rower tak hałasuje. A on takie  :o oczy. Odjechałem jakiś kawałek, dogonił mnie na podjeździe i zaczyna rozmawiać ze mną co mi zdrowotnie dolega, po co na takim rowerze jeżdżę i że na mięśnie brzucha dobrze to robi. Qrwa lekarz się znalazł - myślę sobie. A on że do trzytlonu się przygotowuje czy do maratonu czy czegoś tam i że musi pewne partie mięśni rozluźnić.

Z jednej strony było mi miło spotkać rowerzystę i chwilę pogadać a z drugiej to pion, jeśli nigdy nie spróbował na poziomie, to nie będzie mnie rozumiał - to tak jak syty nie zrozumie głodnego.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #466 dnia: Maja 11, 2014, 12:01:44 pm »
Typowe stwierdzenia, że to rower dla leniwych, że ona to by na takim rowerze zasnęła itd itd... i nikt sobie nie zdaje sprawy że nogi o wiele mocniej pracują na poziomie niż na pionie.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #467 dnia: Maja 11, 2014, 12:21:13 pm »
Wyprzedzam go i mówię do niego, że to mój rower tak hałasuje. A on takie  :o oczy. Odjechałem jakiś kawałek, dogonił mnie na podjeździe i zaczyna rozmawiać ze mną co mi zdrowotnie dolega,

Na takie pytanie zwykle odpowiadam, że na zwykłym rowrze dolega mi kark, kręgosłup i nadgarstki. I nagle wszyscy mnie rozumieją.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #468 dnia: Maja 11, 2014, 01:58:44 pm »
Tatar - dokładnie! Też tak mam. Gdy na wygodnym rowerze holenderskim zrobiłem trasę 100km myślałem że kręgosłup mi się już w supeł zawiązał. Nie wspominając już o zwykłym górskim - nadgarstki, kręgosłup - masakra. A tu? Wygoda na poziomie extreme!
FatFlevo - na sprzedaż

władek8

« Odpowiedź #469 dnia: Maja 11, 2014, 02:40:59 pm »
DeVilio ja w tamtym tygodniu wybrałem się z bratem i kolegą na krótką wycieczkę 40 kilka km. Oni na pionach ja moim na SWB. Kolega bardzo chciał spróbować jechać na moim więc zamieniliśmy się na jakieś 5 km. Tyle wystarczyło żebym poobcierał sobie tyłek i stwierdził że już nigdy nie bd jeździł na pionach ani km

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #470 dnia: Maja 11, 2014, 04:27:44 pm »
Władek - ojciec zamówił sobie nowy amortyzator do swojego piona, a ja głupi zaoferowałem się że pojadę jego rowerem do paczkomatu po to. Niby tylko 24 minuty jazdy, jego rower elektryczny - pedałowania mało, ale nadgarstki czułem jeszcze przez kolejny dzień. Totalnie nie wygodne!
FatFlevo - na sprzedaż

darznur

« Odpowiedź #471 dnia: Maja 11, 2014, 10:00:38 pm »
Hmm, mój ojciec mawia że "dupa się szybko przyzwyczaja do wygody" i dla mnie to jest mocny argument. Jeśli nie mogę jechać poziomem  :-[ to wolę iść z buta niż jechać pionem.
Właśnie zrozumiałem dlaczego istnieje u mnie chęć posiadania kilku a nie jednej poziomki. Zawsze pod ręką i zawsze w poziomie :D

Majsterkowicz

« Odpowiedź #472 dnia: Maja 12, 2014, 12:54:20 am »
U mnie, podczas małego rajdu do Chełma spotkało pierwsze, ale jakże często przez innych spotykane pytanie: 'Panie, gdzie takie można kupić?' Oczywiście odpowiedź nasuwa się automatycznie, że 'to robione na zamówienie' ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: Maja 12, 2014, 01:00:10 am »
Typowe stwierdzenia, że to rower dla leniwych, że ona to by na takim rowerze zasnęła itd itd... i nikt sobie nie zdaje sprawy że nogi o wiele mocniej pracują na poziomie niż na pionie.

Mylisz się DeVilio. Nogi pracują mniej albo tyle samo - a na pewno nie ciężej. Gdyby pracowąły cieżej to... wszyscy chyba bylibyśmy tutaj sado-maso. Bo po co nam rowery, które zmuszają do jeszcze większego wysiłku niż zwyczajny pionowiec? Czy po to robiłeś/kupowałeś swojego pozioma aby na nim flaki wypruwać z siebie, czy żeby szybciej i wygodniej jeździć? I dlaczego na poziomie można jechać szybciej, mimo iż cięższy?

A że tobie się wydaje, że ciężej? Jakbyś mniej czasu spędzał na forum, a więcej na poziomie - to byś wiedział co jest prawdą a co nie :>

Przy okazji - znowu usłyszałem dzisiaj "zajebisty rower!!!". Tylko już nie pamiętam, czy to była Tuchola czy Czersk... :]

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #474 dnia: Maja 12, 2014, 11:29:12 am »
Storm - sądzę po sobie, do tej pory poruszałem się na Holendrze, wygodne na miasto, na niedługie dystanse.
Kupiłem flevo i jak już się nauczyłem na nim jeździć to stwierdzam, ze nogami można o wiele mocniej pracować niż na normalnym pionie, bo na pionie pracujesz całym ciałem, a nie tylko nogami. W Flevo pracują głównie nogi, praktycznie tylko nogi. Pewnie to jest kwestia przyzwyczajenia, ale niesamowicie przyjemne uczucie jak bolą nogi, a nie płuca bo oddechu złapać nie można (po cholerę paliłem papierosy... -_- na szczęście od 2 lat zero fajka).
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #475 dnia: Maja 12, 2014, 01:39:21 pm »
@DeVilio - ale raczej nie zrobiłeś jeszcze na nim takiego dystansu jak na pionowcu, prawda?
A nogi na poziomie mają to do siebie, że muszą nauczyć się pracować jeszcze raz - w innym położeniu.
Jak kiedyś przesiądziesz się totalnie na flevo to sam zobaczysz, że łatwiej ci będzie jeździć na nim niż na jakimkolwiek pionowcu.

Poza tym mięśnie rąk, karku, tyłka - nie są powiazane z mięśniami nóg i zmęczenie jednych nie wpływa na zmęczenie drugich. Chyba,że w organiźmie brakuje podstawowych składników - magnezu, potasu, witaminek etc.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #476 dnia: Maja 12, 2014, 02:14:26 pm »
Storm - jak na razie zrobiłem nim 40km za jednym podejściem, na dłuższe trasy potrzebuję jednak ciut lepszej pogody (ze względu na koleżankę) no i też czegoś co brakuje zawsze czyli czasu. Ale plany są.
Nogi muszą rzeczywiście się przystosować, układ krwionośny działa inaczej niż w pionie.
Przesiadłem się totalnie na Flevo, Holendra dałem przyjaciółce na urodziny :)
Mięśnie - olać - jak bolą to dobrze bo pracują. Gorzej z kręgosłupem - bardzo bolał po pionie. Na flevo - bajka. Ale dość tego offtopa :P
FatFlevo - na sprzedaż

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #477 dnia: Maja 13, 2014, 05:05:36 am »
układ krwionośny działa inaczej niż w pionie.
Serce wsysa krew zamiast pompować? :D

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #478 dnia: Maja 13, 2014, 09:37:23 am »
Yin - chodziło mi o pozycję nóg, nie są w dole ciała tylko poziomo i czasami nawet lekko w górze. Dlatego mówię że inaczej działa :) a czy pompuje czy ssie to zależy z której strony serca się znajdziesz (dżołk) :D
FatFlevo - na sprzedaż

darznur

« Odpowiedź #479 dnia: Maja 13, 2014, 05:41:05 pm »
układ krwionośny działa inaczej niż w pionie.
Serce wsysa krew zamiast pompować? :D
Yin - chodziło mi o pozycję nóg, nie są w dole ciała tylko poziomo i czasami nawet lekko w górze. Dlatego mówię że inaczej działa :) a czy pompuje czy ssie to zależy z której strony serca się znajdziesz (dżołk) :D
A co jak ktoś ma rozrusznik ?? Chyba zadzwonię do Dr.House, tylko gdzie ja mam ten numer telefonu- hmm, ten niemiecki doktor Alois zabrał mi pamięć