Cześć
Muszę kupić bagażnik dachowy do przewozu poziomek - 20x26 i 20x20.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Myślałem nad Thule np. 591 lub Mount Blanc Barracuda ? Coś jeszcze się nada z takich mocniejszych, wygodniejszych konstrukcji ?
Pzdr
kwazik
Problemy z bagażnikami i poziomkami to:
1 Długość i wytrzymałość
2 Czy obejmie rurę ramy
3 Czy będziesz miał kolizje z łańcuchem
4 Czy ramie będzie trzymać rower pod odpowiednik kątem.
Np. Mount Blanc Barracuda pasuje mi do Lynxa ale do Velogica już nie a bagażnik, który używam do Velogica (chyba jakiś Thule nie pamiętam) nie pasuje do Lynxa.
Gdy bagażnik nie do końca spełnia punkt 4, można temat załatwić pasami transportowymi.
Barracuda trzyma Linxa dobrze ale i tak łapię go pasami jak na zdjęciu (tu akurat inny bagażnik ale sposób ten sam).
https://goo.gl/photos/cz43wQe79qwwoyq88Gdy kupowałem swoje, zabrałem rowery do sklepu i przymierzaliśmy wszystkie jakie były. Na dzień dobry dwa razy usłyszałem, że nie da się

(akurat. Co ja nie znajdę) i dwa razy znalazłem bagażniki, które jednak pasowały

.
Barracuda jest o tyle fajna, że jest lekka (listwa dolna jest z tworzywa) oraz jest w wersjach lewej i prawej (co u mnie rozwiązało problem z kolizją łańcucha). Problematyczny natomiast może być plastikowy kluczyk, którego nie da się dorobić.
Polecam więc zabrać rower do przymiarki.
Oczywiście Franc ma racje - platforma lepsza bo wkładanie poziomki (zresztą żadnego roweru) na dach, do przyjemnych nie należy. Tyle, że trzeba mieć hak i miejsce na jej przechowywanie.