Autor Wątek: Nasze średnie  (Przeczytany 69652 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Nasze średnie
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 03, 2011, 10:53:05 pm »
LRa
LR'a ? Planowałem pojeździć więcej, problem w tym że bez łańcucha się nie da ;) ( No dobra - da się ale nie w tym rowerze ;) ) .

@Yin - nie chce mi chyba wmówić, że mój zestaw czyli ja i obładowany VG3 był sporo cięższy niż zestaw holowniczy Olafa ;)
A skąd, jeno piszę że różnicę wagowe trzeba brać pod uwagę. Zresztą kwestia tego kto ''zestaw'' był cięższy jest banalnie prosta do rozstrzygnięcia - wystarczy waga z odpowiednim zakresem :).

Pomijaj ąc już fakrt, że uderzony z kopyta poziomek zachowuje się o wiele lepiej i stabilniej niż pionowiec walony kopytami kolarza stojącymi na pedałach :)
Hmm i tu i tu mam pełna kontrolę nad rowerem i żadnych problemów z stabilnością. Swoją droga off-topic się robi, tu miało być o średnich :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 04, 2011, 08:06:49 am »
@Yin - jako, że waga na pewno wpływa na średnie, więc Off topa na pewno jeszcze nie robimy ;)
Co do wagi - niestety nie mamy jej tutaj, i nie sprawdzimy mojej teorii :/
Jedno jest pewne - tył mojego roweru podniosę 1 ręką mimo kufra załadowane po brzegi - samej przyczepki nie uniosę w ten sposób... Tylko 2 osoby są w stanie to zrobić. (przyczepka to Extrawheel)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 04, 2011, 08:42:28 am »

Jedno jest pewne - tył mojego roweru podniosę 1 ręką mimo kufra załadowane po brzegi - samej przyczepki nie uniosę w ten sposób... Tylko 2 osoby są w stanie to zrobić. (przyczepka to Extrawheel)

pewnie dlatego ze rower masz na dwoch kolach, wiec podnoszac tyl masz punkt podparcia na przednim kole, przyczepka jest zdaje sie jednoosiowa ? :)
Wg mnie uklad Olaf z niestabilna przyczepka, ma duzo większe opory toczenia niz twoj rower, Ja na zjazdach nie pedalujac wyraznie przyspieszam i wyprzedzam pedalujacych kolarzy, jednak male to dla mnie pocieszenie kiedy panowie i tak napieraja ze srednia 30 kmh / 600 km :).
Wydaje mi sie ze nie ma co sie podniecac i zalozyc jako pewnik i pewna stala ze rower poziomy na zjedzie "sam" jedzie, nie ma co dorabiac teorii i zaczynac przydluga dyskusje ze ciezki rower poziomy jest szybszy od pieciokilowej szosy, bo to jakby porwnywac ciagnik siodlowy z porshe, aczkowliek tiunowany ciagnik siodlowy bez naczepy potrafi również zadziwic :)

i faktcznie wrocmy do meritum, a dyskusje na temat wyzszosci pionow nad poziomami przeniesmy tam gdzie ona sie juz toczy ...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 04, 2011, 10:34:24 am »
@Yin - jako, że waga na pewno wpływa na średnie, więc Off topa na pewno jeszcze nie robimy ;)
Chodziło mi o cześć z porównaniem stabilności.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 26, 2011, 11:18:11 pm »
w związku z przygotowaniami do wakacyjnej eksploracji pomorza, powoli zamieniam moją wyścigówke w rower wyprawowy,
na początek dorzuciłem 10 kg bagażu, tragedii nie było, średnia na standoardowym kólku testowym (~48km) wyszła w granicach 28 km/h,

w następnym kroku dorzuciłem jeszcze 3 kg, i powiem że te dodatkowe 3 kilo poczulem, średnia 25.4. Kolejnym krokiem była zamiana opon i zmniejszenie cisnienia, opony o szerokości ~1" (przod 1", tył 23mm) zamieniłem na semi slicki 1,5" ( przód schwabe marathon, tył : jakiescosniewiemco), średnia 24.9, ale komfort jazdy +5 :), jedzie sie jak na kanapie, ale juz z takim obciązeniem i oponami nie mogę powiedzieć aby rower szybko odpalał, nawet raz przerzuciłem przód na małą koronke, a ponieważ duż to biopace, a mała to kółko, więc kręcąc na małej czułem się jak przy wyciąganiu wiadra ze studni, w sensie że czułem zmianę siły przykładanej do korby, na okragłej czuć że obciązenie nie jest równomierne, ciekawym jak będzie na jajcu od Franca.

storm

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 27, 2011, 05:54:20 am »
W innym wątku napisałem o wyprawie do Broku, ale przepisać warto i tutaj średnią ;)
Dystans: 250.89 km
Czas: 9 godzin 46 minut
AVG: 25.65 km/h
:D
Rower: Semi Low Racer, opony Kojak 1.35 tył, przód Marathon 1.5", do tego 2 sakwy. (plecak, piciu, polar, spodnie)

Wyniki pośrednie: biedny szoszonek pod Warszawą był bez szans :D

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 27, 2011, 08:08:01 am »
Mi na tej wycieczce wyszło mniej kilometrów, bo tylko 217 - od punktu rozstania, pojechałem najkrótszą drogą do domu, ale za to nadrobiłem średnią: 27.1kh/h.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 27, 2011, 09:22:37 am »
Nie no Franc... Ja tam poleciałem przez Komorów, ale że na wylocie na DK2 przy Broniszach miałem "tylko" 236km więc dokręciłem jadąc jeszcze do Warszawy i z powrotem ;D
No i dzięki temu mam rekord życiowy :D

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 01, 2014, 08:42:26 pm »
Złapałem nowa średnią;
DST  -  33,750km
TM   -  66min 26sek
MXS -  50,9km/h
AVS  - 30,5km/h.
 Zmieniłem opony i przednie koło na mniejsze. Przód;CONTINENTAL ComfortCONTACT 37-559 5bar i tył na VITTORIA SOLID ADVENTURE 32-622 6bar
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 01, 2014, 08:58:24 pm »
Ja mam także oponki vittoria ale model zaffiro 700x28c super się spisują pojawiły się takie mikro pęknięcia z boku ale na razie się tym nie przejmuje. Ostatnio na treningu na 51 km wykrecilem średnia 32 km/h

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 02, 2014, 07:48:22 am »
Masz ładną średnią na ładnym dystansie.:)

Zastanawiam się nad zmianą przedniej opony na 1,00, skoro dają takie efekty to czemu nie, obawiam się tylko naszych cudownych dziur i przejazdów kolejowych z krawężnikowymi wjazdami na trasy rowerowe a łatanie na trasie mi się nie uśmiecha.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 02, 2014, 03:37:45 pm »
Odradzam takie wąskie miałem na początku 23c, i nie sprawiały się dobrze na ścieżkach. Dlatego zmieniłem na 28c i teraz jest optymalnie. Nasze drogi nie są idealne;-)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 02, 2014, 05:59:59 pm »
Odradzam takie wąskie miałem na początku 23c, i nie sprawiały się dobrze na ścieżkach. Dlatego zmieniłem na 28c i teraz jest optymalnie. Nasze drogi nie są idealne;-)
Też chętnie bym zamienił przednią oponę z 23 na 28 (z tyłu mam 28), ale takowych po prostu nie ma. Jedyne dostępne w sprzedaży opony na obręcz 520 ETRTO mają 23mm szerokości. Kenda co prawda robi szerokość 25mm, ale tak naprawdę szerokość jest taka sama jak Schwalbe 23mm.

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 02, 2014, 10:00:43 pm »
Dziś poprawka;
DST -  33,650
TM   -   65min
MXS -  51,7
AVS -  31,06

Z oponami to takie ryzyko, duże koszty a czy sprawdzą  się na trasie w danym modelu to wielka nie wiadoma. Trzeba polegać na sprawdzonych informacjach lub dorwać gdzieś stary rupieć i sprawdzać.:)

storm

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 02, 2014, 11:47:45 pm »
@Nahtah - a z jakim wiaterkiem? ;) Rozumiem, że trasa w dół była? ;)
Możesz ją narysować na bikemap.net?