Autor Wątek: Cierpnące stopy  (Przeczytany 7827 razy)

123

• sympatyk na poziomie
  • **
Cierpnące stopy
« dnia: Września 25, 2016, 06:28:09 pm »
Witam.

W moim przypadku różnica pomiędzy minimalną wysokością osi supportu, a górną powierzchnią siedziska fotela wynosi dokładnie 15 cm.  Po przejechaniu ok. 20 km zaczynam odczuwać cierpnięcie stóp. Czy też doświadczacie czegoś podobnego?

Pozdrawiam.

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Cierpnące stopy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 25, 2016, 06:55:41 pm »
15 cm wysokość osi suportu nad siedziskiem plus 17 cm korba to 30 cm wyżej od tyłka jeszcze ważne jest pochylenie tułowia jak jest bardzo płasko mogą się zaczynać kłopoty z sercem. Ja tak miałem w jednym rowerku był diabelnie szybki ale nie wiedziałem dlaczego tak szybko na nim się męczyłem. Na krótkie dystanse do 30 km można było na nim wyciągnąć średnia 37 km/h to ten rowerek był  https://www.youtube.com/watch?v=yOP8wxjtQgQ Generalnie to każdy człowiek jest inny inna wydolność krążenie itp itd. Mi nogi nie cierpły, tylko jak robiło się zimniej to szybko stopy marzły. Obniż suport jak się da i zobaczysz czy będzie lepiej.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2016, 07:27:36 pm »
Obecnie w moim rowerze suport jest 25,5cm wyżej od fotela - i nogi nie cierpną.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2016, 07:37:30 pm »
Poluzuj buty.

W espedach dwa pierwsze paski mam spięta aby, aby. Trzeci tyle, by mi but nie spadł.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

epifaniusz

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2016, 08:43:45 pm »
Popieram sugestię @hansglopke. U mnie sposób zawiązania buta ma ogromne znaczenie dla występowania cierpnięcia. Mam najtańsze sznurowane SPDy i 2/3 oczek od dołu zaciągam mocno żeby stopa się trzymała a ostatnie zostawiam prawie luzem. Dodatkowo w moim przypadku cierpnięcie znacząco straciło na sile po przejechaniu ~300km na poziomce.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #5 dnia: Września 25, 2016, 10:12:24 pm »
Ja akurat lubię mieć mocno zasznurowane (zarzepowane?) buty, ale ogromne znaczenie ma ustawienie bloków - przód, tył, lewo, prawo.
Dlatego bloki w obu butach mam ustawione niesymetrycznie.

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 25, 2016, 10:24:27 pm »
(jeśli dotyczy to SPDów)
Osobiście miałem problem do czasu KMT II, na nim nieco pozmieniałem mocowanie lewego bloku i jest troche lepiej a na KMT już więcej problemu nie było - tak więc polecam poeksperymentowanie z ustawieniem bloków :)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Września 25, 2016, 11:16:20 pm »
Nadal twierdzę, że trzymanie się stwierdzeń o ilości cm nad siedziskiem nie ma sensu i odniesienia, a to ze względu wspomnianej wcześniej oczywistej zasady mówiącej o tym: każdy (!) ma inną budowę ciała, już to chociażby ze względu płci.
Sądzę, że żaden z was nie wyznaczył sobie osi pracy swojego biodra - nieprawdaż?!
Inną kwestią jest wytrenowanie i przyzwyczajenie organizmu do wysiłku w takiej a nie innej pozycji ciała.
Z stwierdzeniami dotyczącymi obuwia jak najbardziej się zgadzam. W moim przypadku różne buty (i to zmiennie-różnie zaciągane) powodowało różne reakcje nóg.
Ze swoich obserwacji dodam, że także samo siedzisko-fotelik wpływa na nogi. W zależności jak się usadowiłem na foteliku występowały inne odczucia z nogami przy tych samych butach, tak samo zawiązanych.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

123

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2016, 03:36:26 pm »
Sprawa nie dotyczy SPD tylko platformówek i wygodnego, sportowego obuwia. Kwestia sznurowania też raczej odpada, więc pozostaje już tylko pozycja stóp względem serca. Cierpnięcie - o ile mi wiadomo - jest wynikiem niedokrwienia, więc może zmiana trybu pedałowania na bardziej angażujące ścięgna achillesa oraz palce nóg wymuszające tym samym lepsze krążenie krwi w stopach.

Obniżenie supportu nie bardzo wchodzi w grę ze względu na bezpieczną odległość pięt od asfaltu. Z kolei podniesienie siedziska podniesie środek ciężkości i zwiększy opór powietrza. No cóż ... widocznie zdrowotne 5-cio minutowe przerwy na batonika i mineralną są nadal wskazane ;-)
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2016, 03:41:54 pm wysłana przez 123 »

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Września 28, 2016, 08:51:19 pm »
Możesz mieć ucisk siedziska w miejscu między udem a pośladkami to raz a dwa, kręgosłup Twój nie znosi kąta w jakim siedzisz w siedzisku, to może być kwestia  nie wielkiej różnicy w stopniach a jednak  znacząca. Mrowienie to z pewnością problem z siedziskiem i przy tym bym kombinował.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2016, 06:22:42 pm »
W Jamniczku mam prawie 35cm różnicy (+175 korby). Miewałem mocno położono fotelik (12*). Wszyscy mówili, że się nie powinno dać, ale zap.. bez litości i nie było problemów. Ale to może dlatego, że tylko krótkie trasy jeździłem, żadnej dłuższej Jamniczek nie zaliczył :P
Może jedynie początkowo stopy mi się zsuwały z pedałów (na platformach), założyłem SPD. Z powodu bezpieczeństwa (słąba widoczność) podniosłem fotelik do 23*. Dalej brak problemów.

Na "Dzidzie" pomimo że ma znacznie mniejsze przewyższenie, to stopy czasami mi drętwieją. Fotelik mam znacznie bardziej podniesiony (około 30*). Muszę obniżyć i zobaczyć czy będzie poprawa. Jednak w przyszłym roku będę dalej mało jeździł :D

Kwestia na 100% jest w innym miejscu. Musisz poszukać "gdzie jest niewygodnie" i prawdopodobnie będzie to właśnie to miejsce.
Niestety stan zdrowia (wydolność krążeniowa w szczególności) ma dość poważny wpływ na to. Ale to już nie dyskusja na to forum.

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Października 30, 2016, 11:10:21 am »
Witam.
Moim zdaniem człowiek jest stworzony do pozycji pionowej każda inna pozycja sprawia dyskomfort pomijając sen nocny gdzie też zminiamy pozycję i nie zawsze świadomie