Autor Wątek: Pytania do trajkowców  (Przeczytany 11669 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Pytania do trajkowców
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 04, 2016, 08:37:53 pm »
szukałem, ale nie mam wszystkiego.  Więc profil np 45 na 45 ze szwem  , scianka 1,5 do max 2mm - dla osoby 83kg  .      lubię na zwyklym szybkie zjazdy , okolo 40km/h  , wiec tym jak sie da tez tak bede sie bawil  .   ten material na rame jest ok ?
Chłopie jak dasz rozstaw mniejszy niż 90 cm to 35x35x1,5 to aż nadtto. Moje trajki są z takiego profilu wprawdzie wiążę 70 kg ale akmulatur przynajmniej siedem kg.  Plus ciężki silnik bezprzekładniowy a ostatnio z górki po dziurach jechałem 50 km/h
Ale jak źle zaprojektujesz rower, to i jak dasz szynę kolejową to ci się wygnie.

fiter

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 04, 2016, 09:18:41 pm »
Więc dam 40 lub 45mm kwadrat  . czytałem dziś pol dnia o roznych stalach - okazuje sie ze 90% ludzi amatorów robi ze zwyklej stali i na tym jezdzą.   a wiec ten tez taki bedzie. moze byc z zapasem,  rama bedzie krótka.

pytanie mam o zwrotnice i piaste - wiec najszybciej i najtaniej - to dac 2 lozyska typu kartidz-maszynowe , i tokarza dorobi ośkę okolo 14mm - chyba ze jest jakis inny szybki i fajny sposob

i zwrotnica - część ludzi zrobila z plaskownia w litere C giętego . mam grubosci 5mm  i szerokosc 40mm- w miejscu mocowania oski bym dospawal wiekszą nakretke dla pogrubiienia- wiec razem by bylo okolo 14mm   .

i pytanie - czy w kielich zwrotnicy warto dawać tulej gumow=metalową ? taka - że na zewnątrz gumy jest metal .  widze to czasem w jakis konstrukcjach domowych  - ale czy to ma zalety ?  ta tulej robi chyba za lozysko
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2016, 09:20:25 pm wysłana przez fiter »

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 05, 2016, 08:11:07 am »
Ale jak źle zaprojektujesz rower, to i jak dasz szynę kolejową to ci się wygnie.
Nie wygnie się. Śmiało rób z szyny  8)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 05, 2016, 09:26:17 am »
Wiesz ile taki płaskownik 5mm będzie ważył?

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 05, 2016, 11:15:39 am »
Piasty z hamulcem bębnowym możesz wziąć z wózka inwalidzkiego, jak dobrze trafisz to będą z szybkim montażem. Zwrotnice robiłem z cieńszego płaskownika:)

Całość wygląda tak
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2016, 11:35:14 am wysłana przez klubowy »
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

fiter

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 05, 2016, 05:06:45 pm »
Otrzymałem  2 piasty  FH M525A , w srodku zmiesci sie lozysko 25mm , oske dam 15mm lub 14mm 

jeśli ktoś zna łożyska o śr zewnętrznej 25mm i niekosztujące 50zl szt , to prosze o podanie symbolu.  taki 24mm - znalazłem w cenie 2zł . jak nie znajdę, będe musiał kombinować z jakimś dystansem z blachy między łożysko a piaste

fajnie zrobiłeś., ale niemam piast takich , a chcę mieć tarczowe hamulce

A koła od bmx  - mają 14mm oś, ale nie mają mocowania pod tarcze (na allegro nie widze)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2016, 06:40:50 pm wysłana przez fiter »

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 06, 2016, 08:17:31 pm »
Moge Ci wysłać plany streetfoxa i na początek jest to fajny rozruch/trening, to fajne ułatwienie.

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 07, 2016, 10:01:57 am »
Wiesz ile taki płaskownik 5mm będzie ważył?

Ja wiem, ja wiem  ;D Metr waży kilosześćdziesiąt  8) . Waga, wygląd - nieistotne. Sztuka jest sztuka.

Ronny

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 11, 2016, 06:18:53 pm »
Mam kilka pytajników. Jak nazywają się poprawnie kółka przednie te co są na przedzie po bokach trajki i gdzie można takie kupić? Chyba są tam też inne piasty i grubsze osie ale nie znalazłem w żadnym internetowym sklepie rowerowym oferty która zawierała by coś takiego. Jak to skombinować? Przymierzam się do budowy ale na razie chcę się jakoś wstępnie zorientować. Pomóżcie por favor:)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 11, 2016, 06:52:01 pm »
Koła mocowanie jednostronnie z hamulcem bębnowym lub tarczowym. Generalnie gotowych w kraju raczej nie znajdziesz, zostaje raczej składanie samemu. Czasami można dostać koła do wózków inwalidzkich na hamulcach bębnowych, można z nich przepleść piasty. Ostatnio sam składałem koła pod tarcze, napiszę jakiś tutorial co i jak.

Edit: ok tutorial napisany: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3298.new#new
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2016, 07:14:21 pm wysłana przez Yin »