Autor Wątek: HASE rower poziomy trójkołowy elektryczny  (Przeczytany 8860 razy)

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **

przenikanie

• wyczynowiec na poziomie
Odp: HASE rower poziomy trójkołowy elektryczny
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2016, 10:15:47 pm »
Niezły, niezły...
No to pochwal się, co to umie. Jakie osiągi? Prędkości? Zasięg? Niemcy wkładają tam silnik Crystalyte, ale osiąga na nim ledwie 30 km/h, co za te pieniądze, jakie sobie życzą Niemcy za elektryfikację, jest jakimś nieporozumieniem.
Silnik w przednim kole jaki? Bateria składana samodzielnie czy jakaś oryginalna - i od czego? I gdzie ona jest zamontowana, bo jakoś nie rzuca się w oczy.
Hase Kettwiesel delta trike 72V / 2kW
Hase Kettwiesel delta trike 60V / 1kW

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2016, 07:59:16 am »
Osiągi - na liczniku max prędkość którą uzyskał poprzedni właściciel 80 km/h :-) (raczej zabójcza)
silnik - muszę sprawdzić , bateria - dobrej firmy - nowa to koszt 2500zł - też odpiszę jutro (jestem na wyjeździe) - jest zaczepiona z tyłu na oparciu fotela.

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2016, 08:01:10 am »
zasieg - ja zrobiłem na razie jazdę próbną 15 km :-)

przenikanie

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2016, 05:57:49 pm »
Przejrzałem opis na alledrogo i coś mi tu nie pasuje. Myślałem, że to w przednim kole to jest normalny silnik bldc, przekładniówka, tak jak u mnie. Tymczasem skoro rower nie jest w stanie jechać samodzielnie powyżej 6 km/h (????????), to chyba jakiś inny patent tam jest, a w przednim kole jest po prostu prądnica do zasilania lampek, która wyglądała mi na silnik. To jak to jest zrobione?

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2016, 11:50:36 am »
nie to nie jest dynamo :-) to jest silnik - na displayu są funkcje wspomagania jazdy: low, medium, high oraz klawisz 6 km/h - który to daje możliwość samodzielnej jazdy rowerka z tą prędkością (na pewno chodzi o oszczędność baterii :-))

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2016, 12:22:36 pm »
bateria  firmy SCHACHER 9ah

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **

przenikanie

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2016, 06:40:20 pm »
ok, dzięki. Tylko jak ten biedny Niemiec zasuwał na tym z prędkością 80 km, to naprawdę nie wiem. Kaseta ma 9 przełożeń i na pedałach nie da rady pojechać na prostej szybciej niż 40. Jest to fizycznie niemożliwe z uwagi na to, że nogi musiałyby poruszać się w tempie jak u Misia Yogi z kreskówek :) Jedyne tłumaczenie to zjazd z Mount Everestu albo przynajmniej z Mount Blanc. Generalnie z góry na luzie, bo na silniku też się nie da. Kilka miesięcy dobierania sterowników i silników zaowocowało w końcu prędkością 50 km/h, co i tak jest na granicy ryzyka na polskich dziurawych drogach w rowerze bez amortyzacji. Jak na koło 20 jest to górna granica prędkości na silniku przekładniowym bez ryzyka uszkodzenia. Rower pod względem mechaniki naprawdę dobrze pomyślany i solidnie wykonany, ale z tą elektryką, wspomaganiem, samodzielną prędkością 6 km/h i baterią 36V/9Ah to się Niemcy nie popisali.

michal883

• kolarz na poziomie
    • moje konstrukcje :) i wskazówki dot. ebajka
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 27, 2016, 09:32:11 pm »
80km/h to raczej mało realny wynik, do utrzymania 45-50km/h potrzeba około kilowata mocy ciągłej, a tutaj silnik 250W, w szczycie może ma 500-600W na rozruchu. On ma 36V, standardowe silniki mają góra po 400RPM na 36V, ciekawe ile realnie da się tym bujnąć bez pedałowania?
Sprzęcik fajny i ładne utrzymany.

Sprytnie schowana bateria pod siedzeniem, trzeba sie wpatrzeć, żeby ją zlokalizować.
Sprzedam zestawy do elektryfikacji rowerów oraz pojazdów nietypowych :) jak i wszystkie niezbędne części do ebajka. Jeżeli coś potrzebujesz, pisz! , gdyż mam najlepsze ceny dla forumowiczów :)

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=3423.0

https://epojazdy.blogspot.com/

przenikanie

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 27, 2016, 09:48:35 pm »
80km/h to raczej mało realny wynik, do utrzymania 45-50km/h potrzeba około kilowata mocy ciągłej, a tutaj silnik 250W, w szczycie może ma 500-600W na rozruchu. On ma 36V, standardowe silniki mają góra po 400RPM na 36V, ciekawe ile realnie da się tym bujnąć bez pedałowania?

No przecież mówię. Jak jadę na silniku 45-50 km, to w życiu bym nie nadążył przy tych przełożeniach kasety kręcić tak szybko nogami. Jeszcze do prędkości 35 km/h człowiek nadąża kręcić, ale potem nogi się już plączą na supeł:)
A na tym silniku bez pedałowania Niemcy wymyślili, że rower pojedzie 6 km/h. Nominalnie 36V/250W i przy przepisach unijnych do 25km/h to jakieś 300 rpm, a po przekroczeniu prędkości ustawowej napęd pewnie się rozłącza.

A z góry, jak dostanie rozpędu i jest długi zjazd, to i rekord świata w prędkości pobije, o ile się łożyska nie ukręcą albo rower w dziurę nie wpadnie :)
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2016, 09:50:40 pm wysłana przez przenikanie »

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 28, 2016, 03:26:57 pm »
Niemca pewnie gonili uchodźcy :-) dlatego tak szybko jechał :-)

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2016, 05:40:15 pm »
Zapraszam na jazdę próbną no i oczywiście do zakupu - cena OKAZYJNA dla poziomkarzy - 4500 zł -ale bez  wybrzydzania że tu ryska a tam brak bulbulgatora :-)

przenikanie

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 23, 2016, 10:23:30 pm »
Widzę, że rower się sprzedał. Do jakiego miasta powędrował?

amelinium2

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 17, 2016, 03:53:39 pm »
Sprzedałem w Holandii a kupił Niemiec :-)